Indretning
Foto: Anitta Behrendt

Indretning

Hus med kontraster: Designerens personlige legeplads

Lærke Rune har en stor skabertrang – så stor, at hun bruger den til at designe hele sofaer og reoler med. Få hendes tips til en personlig indretning, og gå på opdagelse i hendes mange stilleben af kunst, keramik, træfigurer og arvestykker.


Stuehjørnet er blevet gjort hyggeligt med en stol fra Hay og pude samt puf fra Bolia. Puffen er designet af Lærke selv, og heri er der plads til opbevaring. Lampe fra Studio Snowpuppe og bakke fra Hay.

HVEM: Lærke Rune, møbeldesigner og grafiker, hendes mand Anders Bader Søjdis, og deres to døtre, Karla på 3 år og Asta på 8 måneder
HVAD: En halv murermestervilla på 130 kvadratmeter
HVOR: Vanløse, i udkanten af København

Et sort gulv? Kan det virkelig passe? Ja, det kan det! Og gulvet er det første, man lægger mærke til som gæst hos Lærke Rune og hendes mand Anders Bader Søjdis i deres villa i Vanløse. Faktisk var gulvet allerede bejdset sort, da parret og deres datter, Karla, flyttede ind i starten af 2013, og de valgte at beholde det, da looket spiller rigtig godt sammen med deres møbler.

– Vi faldt for de store rum, hvor der er masser af gulvplads. Det giver meget luft omkring vores møbler, så de præsenterer sig bedre, og vi kan også nemt lave små grupperinger, når der er så meget plads. Det er samtidig lettere at flytte rundt, når trangen til fornyelse melder sig, smiler Lærke.

Originale påfund
Og det er vigtigt, det med møblerne. Lærke er møbeldesigner, og de fleste møbler i hjemmet kommer fra Lærkes hånd. Som den store sofa i flere dele, puffen i læsehjørnet, stolene i køkkenalrummet eller reolen, hun tegnede sammen med Anders for et par år siden.

– Ideerne til mine møbeldesign opstår ofte ud fra et behov. Som sofaen, hvor jeg ønskede at komme væk fra den typiske version af et liggemøbel. Ofte bliver stuer et slags passivrum foran fjernsynet, og jeg søgte at skabe en opdateret sofa, der opfordrer til nye måder at sidde på, inspirerer til leg og skaber et selvstændigt og fleksibelt rum i rummet, siger Lærke.

Stilleben for alle sanser
Lærke har også en sikker hånd, når hun skaber små stilleben, som står overalt i vindueskarme, på borde, på sofaen, i reolen, på hylder – ja, selv på brændeovnen er der gjort hyggeligt med et stilleben.

– Jeg kan godt lide, at der er noget for øjet at gå på opdagelse i. Derfor mikser jeg også materialer og stilarter – og her elsker jeg kontraster. F.eks. vintage mod det moderne. Jeg ville aldrig lave en opstilling kun med glas. Det bliver langt mere spændende, hvis du sætter det op imod træ, læder eller metal, siger Lærke, der især er glad for naturlige materialer.

– Naturmaterialer som træ og metal har en ægte varme, og de ændrer sig, hvis du rører ved dem. Den interaktion kan jeg godt lide. Hvis du rører ved plastik, bliver det ved med at være koldt. Træ og metal får også patina på en smuk måde, mens kunstige materialer bare er lidt ærgerlige og triste, når de er gamle, forklarer Lærke og fortsætter:

– Der skal også gerne være noget, du får lyst til at række ud for at røre ved. Jeg kan ikke selv lade være med at se med fingrene. Står jeg på en udstilling med skilte om, at man ikke må røre, er det en pinsel. Jeg kan bedst lide, når alle sanser er i spil.


Lune sommerdage bliver ofte brugt på terrassen i haven. Her nyder Lærke udelivet sammen med sin bror og søster.


Sofaen var Lærkes afgangsprojekt fra Designskolen. Den er tegnet til at skabe et rum i rummet og fremme en god ergonomi. Hynderne er også designet af Lærke, og de er betrukket med Kvadratstof. De to pendler i hjørnet er fra Bright Sprout.

TIP
Stil din sofa ud fra væggen for et luftigt indtryk.


Da Lærke og Anders boede i deres første lejlighed sammen, havde de ikke meget plads. De er gode til at tænke i kubikmeter og udtænkte derfor reolen her sammen. Stolen er et skoleprojekt, gulvtæppet er eget design og fås hos Bolia.


I køkkenalrummet har Lærke forenet det rå industrielle look med feminin nostalgi. Spisebordet er fra Bolia. Stolen med snore er en af Lærkes prototyper.


Et lille stilleben med en vase fra Ditte Fischer og stager af Lærkes eget design og fra Kähler. Bakken og de fine tegninger på væggen er Lærke selv mester for.


Kontoret er indrettet hyggeligt og kreativt. Bordet er fra Lærkes fars arbejde, mens Tolixstolen er fra Fil de Fer. Lampen er fra Studio Snowpuppe.


Kommoden på Karlas værelse har fået farve med japansk papir fra Cinnober på skuffefronterne og gamle metalgreb. Tapetet på puslebordet er fra Flügger.


I gangen ned mod soveværelset er der en indbygget hylde, hvor Lærke har skabt stemning med håndlavet papir fra Japan og fine æsker fra House Doctor.


Lærke er vild med et mørkt farveunivers og har givet de hvide vægge i soveværelset kontrast med mørke tekstiler fra Bolia. Hylden er fra Frama, mens de to værker er af henholdsvis Sikker Hansen og Lærke selv. Væglampen er en prototype, som Lærke har lavet sammen med sin far.

LÆRKES 5 TIPS TIL EN PERSONLIG STIL
1. Indret med ting, som betyder noget for dig, og som fortæller din personlige historie. F.eks. noget fra din barndom.
2. Miks nyt og gammelt. Bløde materialer mod hårde. Det er en klassiker, der virker og gør dit hjem spændende at gå på opdagelse i.
3. Tænk i kubikmeter, og sæt hylder på væggene til stillebener. Det giver liv, når du ikke kun bruger dine vægge til billeder, men også har vaser, stager og bøger på dem.
4. Det er fint at plukke ideer fra boligmagasiner, men lad være med at indrette helt magen til. Hav dig selv med i stedet for.
5. Har du en ting, som din mand synes er hæslig, men som betyder vildt meget for dig? Stil den sammen med andre, pænere ting, og tilsæt blomster. Det hjælper!

Snup ideerne...fra Lærke og Anders' kreative hjem.


1. Skab en skøn stuestemning på din altan eller terrasse ved at lægge gulvtæpper i plast under havebordet. Disse er fra Aspegren.
2. I køkkenet lader Lærke og Anders ting som opbevaringsglas, lavastensplader og skåle stå frit fremme på køkkenbordet for at skabe en hyggelig atmosfære. De gamle glas er fundet på loppemarkeder, mens den lyse skål er fra Anne Black.


3. Krystalglas og -skåle med ciseleringer er hotte igen og giver et let og elegant udtryk. Stil dem sammen med ting i andre materialer såsom porcelæn og træ for en spændende virkning.
4. Miks stilarter for en personlig stil som her i entreen, hvor Lærkes farmors fine, polstrede stol har fået selskab af Eames-knager i pangfarver.


5. Karlas værelse er indrettet i sort og hvidt ligesom resten af huset – det giver mulighed for at skabe en masse spræl på væggene med guirlander, wallstickers, print og tegninger.
6. Lærke og Anders har sat deres reol af eget design op på en sort plade. Du kan opnå samme effekt af indramning ved at male et farvet felt på væggen bag nogle hylder og evt. også bogkasser.

► SE OGSÅ: Cool løsninger i TV-værtens rækkehus
► SE OGSÅ: Skøn pariserlejlighed: Smukt og enkelt stilmiks
► SE OGSÅ:
Nye tider i bondegården

Se, hvad vi ellers skriver om: Boligindretning