Kreative ideer til en regnfuld efterårsdag
Savner du ideer i efteråret eller bare til en regnfuld dag, så se med her og få inspiration til, hvad du kan lave med dine børn.
Sæbeværksted i køkkenet
Det er utrolig let at lave sine egne sæber i mange farver og faconer, og du kan også støbe små plastikfigurer i eller lignende, så det bliver endnu sjovere at huske at vaske de små fingre.
Du skal bruge:
sæbeblok (fås hos Panduro). Til disse sæber har vi brugt både klar og cremesæbe. Evt. frugtfarve, æterisk olie, små figurer eller krydderier til at komme i sæben.
Sådan gør du:
Sæbeblokken skæres i små stykker og lægges i en skål, som sænkes ned i vandbad. Sæben smelter ved ca. 50 grader. Når sæben er blevet flydende, kan du komme farve og duft i efter eget valg. Skum sæben for bobler, og hæld sæben i forme. Formene kan være alt fra rugbrødsforme til muffinforme eller bunden af en mælkekarton. Kun fantasien sætter grænser!
En lille delfin stikker snuden op af den nystøbte sæbe.
IDE
Marmorer sæben med farve, riv den og hæld den i et apotekerglas til dekoration. Porcelænskrukken er fra Liebe.
Hjemmelavet shampoo
Ingredienslisten er lidt mere avanceret end til bloksæbe, men har du først, hvad du skal bruge, er det let at lave din egen lækre shampoo.
Du skal bruge:
500 ml demineraliseret vand
100 ml sulfat
100 ml perlemorssulfat
12 g salt
3 ml paraben eller natriumbenzoat
(kan udelades, hvis shampoo
bruges inden for 3-4 måneder)
Æterisk olie
Sådan gør du:
Bland vand, sulfat, perlemorssulfat og salt i en gryde, og varm det op til ca. 70 grader, så saltet er smeltet. Rør forsigtigt for at minimere dannelsen af skum. Tag gryden af varmen, og lad den køle til stuetemperatur og tilsæt 10-20 dråber æterisk olie/duft. Hæld til slut jeres shampoo på flasker, og lav fine mærkater.
Leg med ler
Når I skal på indkøb til jeres hyggedag i køkkenet, så sæt et par pakker fimo-ler eller hobby-ler på huskesedlen. Det er nemt at arbejde med, og mulighederne er næsten uendelige. Fimoleret skal hærdes i ovn ved 110 grader, mens hobby-leret tørrer ved stuetemperatur. Når fimoleret bliver hærdet, bliver det lige så hårdt som porcelæn, så slip fantasien løs, og lav f.eks. en kæmpe bunke perler, som I efterfølgende kan lave smykker af, dekorer penalhuset eller find på noget helt tredje.
TIP
Når hobby-leret er tørret, kan det lakeres med en klar lak og efterfølgende males. Når malingen er tør, er det en fordel at give det endnu en gang lak for at holde bedre på farven.
Med et ‘kiksestempel’ fra Specialkøbmanden kan man skrive tekst på både fimo- og hobby-ler. I kan f.eks. pakke enden af et usb-stik ind i fimo-ler og skrive navn på eller lave dørskilte til værelset.
En sej fimo-slange snor sig langs blyanten.
Hjemmelavede hoppebolde
I kan med ganske få ingredienser, nærmere betegnet to, lave jeres egne hoppebolde. Alt, hvad I skal bruge, er: sprit, vandglas ( som er et flydende middel) og gummihandsker. Det hele kan købes i Matas!
Så let er det:
4 tsk. vandglas blandes med 1 tsk. sprit, og massen røres sammen, tages hurtigt op og presses sammen til en bold. Husk gummihandsker! Tilføj evt. noget farvet glimmer, så boldene får farve. Det er ikke sikkert,
det lykkes første gang, da det hurtigt hærder. Bolden tørrer desværre med tiden ud, så opbevar den i en lufttæt pose.
Perler på det hele
Drop de almindelige perlepladefigurer, og lad ungerne selv bestemme deres motiv. Her er det stikkontakten, som er brugt som udgangspunkt, men der er ingen grænser for, hvad man kan lave med perler.
TIP
Hvis du skriver ‘hama templates’ på google, kommer der uendelig mange fine skabeloner frem, der er lige til at printe og gå i gang med.
Perler på det hele
Drop de almindelige perlepladefigurer, og lad ungerne selv bestemme deres motiv. Her er det stikkontakten, som er brugt som udgangspunkt, men der er ingen grænser for, hvad man kan lave med perler.
TIP
Hvis du skriver ‘hama templates’ på google, kommer der uendelig mange fine skabeloner frem, der er lige til at printe og gå i gang med.
Superstærke sæbebobler
Skulle vejret være med os i efterårsferien, er sæbebobler en fantastisk aktivitet, og med denne opskrift bliver det lidt sjovere, da boblerne bliver sværere at briste.
Du skal bruge:
1/3 dl uparfumeret opvaskemiddel
½ dl varmt vand
4 g tapetklister
25 g sukker
4½ dl koldt vand
Sådan gør du:
Bland opvaskemiddel og varmt vand. Tilsæt tapetklister og sukker, og rør rundt. Stil blandingen til hvile i et døgn. Tilsæt det kolde vand, og bland det hele godt.
Hjemmelavet slik
De fleste børn elsker slik, og der er noget helt særligt over at sætte tænderne i en vingummi, man selv har lavet. Det kræver lidt redskaber, men når først de er i hus, går det lettere, end man tror.
Du skal bruge:
Bolsjetermometer (op til 200 grader)
Plastikdejskrabere
En gryde på min. 2 liter (ikke aluminium)
Teflonmåtte/bolsjevæv
En køkkenvægt
Et decilitermål
Vindruekerneolie
Skarp saks
Pensel med naturhår
Malertape
Diverse farve- og smagsstoffer
Pipetter
Sukker
Druesukker
Forme til vingummi
Gelatine
Æggehvide
Bageplader
Lille si
Gummihandsker
IDE
Pak flot ind
Køb cellofanposer, bånd, japansk tape og klistermærker, så du kan lave flotte gaveposer med det hjemmelavede slik.
Grundopskrift på bolsjer
1 dl vand
450 g sukker
125 g druesukker
Før du går i gang:
Før I begynder på selve bolsjekogeriet, er det en rigtig god ide at have forberedt så meget som muligt, da massen pludselig størkner, og der skal arbejdes i et hurtigt tempo. Tape teflonmåtten fast på en bageplade for at beskytte bordpladen mod den varme masse. Anbring bagepladen på et viskestykke, så den ikke glider, mens du arbejder. Smør teflonmåtte, saks og dejskrabere med vindruekerne-olie – det skal gøres mellem hver kogning. Afmål på forhånd mængden af farve og smagsstof, der skal i massen, så det er lige til at dryppe i.
Sådan gør du:
1. Vand, sukker og druesukker hældes i gryden og bringes i kog. Ingredienserne koges under låg de første 2 minutter. Kog massen, indtil den når 162 grader. Der må ikke røres i massen. Hæld massen ud på teflonmåtten. Der skal hele tiden arbejdes med massen ved hjælp af dejskraberne, så bolsjemassen holdes varm.
2. Dryp farve og smag i massen, og arbejd det ind med skraberne. Så snart massen er afkølet så meget, at du kan arbejde med hænderne, kan du begynde at forme og trække den. Hvis I skal lave flere farver i samme bolsje, skal I – straks efter at I har hældt massen ud på pladen – dele massen i det antal farver, I ønsker. Pak evt. massen ind i teflonpladen, og læg et viskestykke omkring, så massen holder sig varm, imens den anden farve og smag gøres klar.
3. Træk massen ud, og klip bolsjerne i passende stykker. De afklippede bolsjer lægges på en bageplade med bagepapir og hærder færdigt, men uden at røre hinanden, da de meget hurtigt klistrer sammen.
Bolsjemassen bliver meget varm, og det kræver, at der er en voksen med i køkkenet.
TIP
Drys bolsjerne med citronsyre, så de bliver syrlige. Brug en si til at drysse citronsyren over, det gør også, at de klistrer mindre sammen.
Skumfiduser
Grundopskrift:
75 ml vand
25 g gelatine
100 g sukker
120 g druesukker
1½ æggehvide eller 1 bæger pasteuriseret æggehvide
Farvestof eller smagsaroma
Det er næsten samme fremgangsmåde som med vingummi!
1. Hæld 50 ml af vandet og gelatinen i en skål, og varm det op over vandbad.
2. Bland de sidste 25 ml vand, sukker og druesukker i en gryde, og kog sukkermassen til 135 grader.
3. Mens sukkermassen køler til 100 grader, piskes æggehviderne stive, og farve og smag tilsættes.
4. Når sukkermassen når de 100 grader, tilsættes gelatinen, og massen vendes i hviderne. Det hele piskes med elpisker 4-5 min.
5. Hæld massen ud på et let smurt teflonstykke.
Efter ca. 15 min. pudres massen med druesukker, vendes og pudres på den anden side. Massen kan nu klippes i ønskede former. Når det hele er klippet, pudres kanterne, så det ikke klistrer sammen. Alternativt kan skumfiduserne overtrækkes med chokolade.
Hjemmelavet vingummi
Fremgangsmåden minder meget om bolsjekogning, men til vingummi skal der bruges gelatine, og massen skal ikke koge til lige så høje temperaturer.
Grundopskrift:
125 ml vand
50 g gelatine
200 g sukker
250 g druesukker
1,5 g citronsyre
1. Hæld 75 ml af vandet og gelatinen i en skål , og varm det stille op over vandbad. Det må ikke koge. Læg låg på gryden, så massen forbliver flydende.
2. Hæld de sidste 50 ml vand, sukker og druesukker i en gryde, og varm massen op til 135 grader uden at røre i den.
3. Køl massen af, til den er 100 grader. Tilsæt citronsyre og den flydende gelatine. Når massen når 70 grader, kan den hældes i forme. I ventetiden kan formene pensles med lidt vindruekerneolie. Efter ca. en halv
time er vingummien klar til at blive taget ud af formene. Du kan tilsætte forskellige smagsstoffer – se urtegaarden.dk for et stort udvalg.
Tips til slikværkstedet
• Når bolsjerne klippes, drejes massen en kvart omgang for hvert klip. Så får de den klassiske bolsjeform.
• Opbevar jeres bolsjer og vingummi i køleskabet, så klistrer de mindre.
• Lad børnene lege slikbutik – stil det hele op i fine skåle, krukker og glas, og lad dem sætte små prisskilte på. Køb små cellofanposer til at komme det købte slik i.
► SE OGSÅ: 10 kreative projekter til efterårsferien
► SE OGSÅ: Lunt efterår: strik et slag
► SE OGSÅ: En varm sag: Lav din egen tehætte