Thai mad - lækre opskrifter på forårsruller, wok, nudler og pad thai

Her finder du vores bedste opskrifter på lækre thai-retter som pad thai, nudelsalat, Tod Mun Pla (thaifiskefrikadeller), Pad Kee Mao (stegte nudler med kylling), kyllingesatay spyd, panang curry (kylling i kokosmælk og karry), thai-forårsruller og meget meget mere.


vis
mere

Vi er vilde med thaimad ‚Äď de helt fantastiske smagskombinationer af chili, citrongr√¶s, karlimeblade, limesaft, hvidl√łg, galangarod, ingef√¶r og koriander bringer de dejligste minder om gode ferie frem.

Kom godt i gang med at lave lækker thaimad

I Thailand spiser man ikke tre hovedm√•ltider, som vi er vant til i Danmark. Man nyder mange sm√•, lette retter dagen igennem ‚Äď n√¶rmest som snacks. Overalt er der sm√• gadek√łkkener, hvor maden er ganske billig. I Thailand er der ikke forskel p√• de retter, man spiser morgen, middag eller aften ‚Äď man nyder f.eks. gerne en ris- og karryret om morgenen eller en god, st√¶rk suppe.

Thai-mad

De fleste thaifamilier starter dagen med at s√¶tte riskogeren i gang, s√• risene kan danne basis for m√•ltiderne i l√łbet af dagen. Fisk, kylling og svinek√łd er thaiernes yndlingsr√•varer sammen med det enorme udvalg af friske gr√łnsager, frugt og krydderier.

N√•r man spiser mange sammen, s√¶ttes alle retter p√• bordet p√• √©n gang, og man langer til fadene med sit eget bestik ‚Äď √©n ret ad gangen og altid risene f√łrst. Det er god skik at levne b√•de p√• fadene og sin egen tallerken ‚Äď jo mere man levner, jo mere v√¶rds√¶tter man den gavmilde v√¶rt.

Godt tip til thaimad:
N√•r man laver thaimad, er det en god id√© at klarg√łre alle ingredienser og krydderier i sm√• sk√•le. Selve tilberedningen g√•r ganske hurtigt, s√• det er vigtigt, at alt er parat til wokken.

Krydderierne i det thailandske k√łkken


1. De store r√łde chilier har en dejlig mild chilismag. Smag altid en lille bid af den for at f√• fornemmelsen af, hvor st√¶rk den er. Kom hellere for lidt i, og tils√¶t s√• ekstra, hvis retten tr√¶nger til det. Det er chiliens korn og lameller, der er meget st√¶rke.

2. T√łrrede kaffirlimeblade giver en limeagtig smag til maden. De kan k√łbes frosne i specialbutikker. Kan du ikke skaffe dem, kan du i stedet bruge lidt revet limeskal.

3. Skalottel√łg har en fin krydret l√łgsmag.

4. St√łdt spidskommen smager af mest, hvis du k√łber hel spidskommen og st√łder fr√łene i en morter.

5. Sorte peberkorn er ogs√• v√¶rdsat i det thailandske k√łkken, men husk, at det er bedst friskkv√¶rnet fra peberkv√¶rn.

6. Gr√łn kardemomme har en lidt t√łr skal, hvorunder der gemmer sig nogle sm√• sorte og smagfulde fr√ł. Det er dem, du skal bruge.

7. Sm√• r√łde thaichilier kan v√¶re dj√¶velsk st√¶rke, men de har den helt rigtige thaichilismag, du kan ogs√• f√• dem gr√łnne. Er der nogen i familien, som bare ikke kan f√• det st√¶rkt nok, s√• g√łr som thail√¶nderne. Sk√¶r en blanding af sm√• r√łde og gr√łnne chilier i tynde skiver med kerner, og h√¶ld riseddike eller hvidvinseddike over. Dette tilbeh√łr kan du s√• stille p√• bordet til fri afbenyttelse.

8. Hvidl√łg smager sk√łnt og er godt for helbredet, og i det thailandske k√łkken finhakkes det som oftest frem for at blive presset i en hvidl√łgspresser.

9. Nelliker forbinder vi ofte med jul, men i thaik√łkkenet giver det maden den lidt s√łdlige, krydrede, sk√łnne smag.

10. Citrongr√¶s f√•s som lidt sivagtige st√¶nger, du bruger den nederste tredjedel af gr√¶sset, der hakkes fint og kommes i retter. Citrongr√¶s giver en fin citronagtig smag til maden. Kan du ikke skaffe dem, kan du bruge revet, uspr√łjtet citronskal i stedet. Toppen er god som suppeurt, n√•r du skal koge suppe p√• en h√łne eller kylling.

11. Stjerneanis, den lille dekorative, t√łrrede stjerne har en meget markant krydret smag, s√• spar evt. lidt p√• den, hvis du er i tvivl, om det er noget for dig. Har du f√•et mod p√• at udforske det thailandske k√łkken, kan du finde mere inspiration her p√• siden.

Sidst men ikke mindst koriander, der er en ingrediens i thaimad, som virkelig kan dele vandene
Korianderplanten giver os to vidt forskellige krydderier: De gr√łnne blade og de t√łrrede fr√ł. Fr√łene er gammelkendte i Norden. De har bl.a. v√¶ret brugt i sildelager og br√łd, og de fortjener at vinde st√łrre udbredelse igen. Pr√łv lidt st√łdt koriander i grovbr√łd eller nogle hele fr√ł i en sammenkogt ret med tomater. De friske korianderblade anvendes bl.a. i thaimad, og de har en meget unik smag, der for nogen er lidt s√¶beagtig.


Her p√• siden finder du de bedste opskrifter fra det thailandske k√łkken fra Hendes Verden, Hjemmet ALT for damerne, boligliv & Fit Living. God forn√łjelse og velbekomme!

 

Se, hvad vi ellers skriver om: Kylling, Fisk, Nudler, Risretter, Suppe, Asiatisk mad, Forårsruller, Wok, Skaldyr og Risretter