Giv et blad i julegave. Eller forkæl dig selv med en skøn julegave. Priser fra 149 kr.

Thai mad - lækre opskrifter på forårsruller, wok, nudler og pad thai

Her finder du vores bedste opskrifter på lækre thai-retter som pad thai, nudelsalat, Tod Mun Pla (thaifiskefrikadeller), Pad Kee Mao (stegte nudler med kylling), kyllingesatay spyd, panang curry (kylling i kokosmælk og karry), thai-forårsruller og meget meget mere.

vis
mere

Vi er vilde med thaimad – de helt fantastiske smagskombinationer af chili, citrongræs, karlimeblade, limesaft, hvidløg, galangarod, ingefær og koriander bringer de dejligste minder om gode ferie frem.

Kom godt i gang med at lave lækker thaimad

I Thailand spiser man ikke tre hovedmåltider, som vi er vant til i Danmark. Man nyder mange små, lette retter dagen igennem – nærmest som snacks. Overalt er der små gadekøkkener, hvor maden er ganske billig. I Thailand er der ikke forskel på de retter, man spiser morgen, middag eller aften – man nyder f.eks. gerne en ris- og karryret om morgenen eller en god, stærk suppe.

Thai-mad

De fleste thaifamilier starter dagen med at sætte riskogeren i gang, så risene kan danne basis for måltiderne i løbet af dagen. Fisk, kylling og svinekød er thaiernes yndlingsråvarer sammen med det enorme udvalg af friske grønsager, frugt og krydderier.

Når man spiser mange sammen, sættes alle retter på bordet på én gang, og man langer til fadene med sit eget bestik – én ret ad gangen og altid risene først. Det er god skik at levne både på fadene og sin egen tallerken – jo mere man levner, jo mere værdsætter man den gavmilde vært.

Godt tip til thaimad:
Når man laver thaimad, er det en god idé at klargøre alle ingredienser og krydderier i små skåle. Selve tilberedningen går ganske hurtigt, så det er vigtigt, at alt er parat til wokken.

Krydderierne i det thailandske køkken


1. De store røde chilier har en dejlig mild chilismag. Smag altid en lille bid af den for at få fornemmelsen af, hvor stærk den er. Kom hellere for lidt i, og tilsæt så ekstra, hvis retten trænger til det. Det er chiliens korn og lameller, der er meget stærke.

2. Tørrede kaffirlimeblade giver en limeagtig smag til maden. De kan købes frosne i specialbutikker. Kan du ikke skaffe dem, kan du i stedet bruge lidt revet limeskal.

3. Skalotteløg har en fin krydret løgsmag.

4. Stødt spidskommen smager af mest, hvis du køber hel spidskommen og støder frøene i en morter.

5. Sorte peberkorn er også værdsat i det thailandske køkken, men husk, at det er bedst friskkværnet fra peberkværn.

6. Grøn kardemomme har en lidt tør skal, hvorunder der gemmer sig nogle små sorte og smagfulde frø. Det er dem, du skal bruge.

7. Små røde thaichilier kan være djævelsk stærke, men de har den helt rigtige thaichilismag, du kan også få dem grønne. Er der nogen i familien, som bare ikke kan få det stærkt nok, så gør som thailænderne. Skær en blanding af små røde og grønne chilier i tynde skiver med kerner, og hæld riseddike eller hvidvinseddike over. Dette tilbehør kan du så stille på bordet til fri afbenyttelse.

8. Hvidløg smager skønt og er godt for helbredet, og i det thailandske køkken finhakkes det som oftest frem for at blive presset i en hvidløgspresser.

9. Nelliker forbinder vi ofte med jul, men i thaikøkkenet giver det maden den lidt sødlige, krydrede, skønne smag.

10. Citrongræs fås som lidt sivagtige stænger, du bruger den nederste tredjedel af græsset, der hakkes fint og kommes i retter. Citrongræs giver en fin citronagtig smag til maden. Kan du ikke skaffe dem, kan du bruge revet, usprøjtet citronskal i stedet. Toppen er god som suppeurt, når du skal koge suppe på en høne eller kylling.

11. Stjerneanis, den lille dekorative, tørrede stjerne har en meget markant krydret smag, så spar evt. lidt på den, hvis du er i tvivl, om det er noget for dig. Har du fået mod på at udforske det thailandske køkken, kan du finde mere inspiration her på siden.

Sidst men ikke mindst koriander, der er en ingrediens i thaimad, som virkelig kan dele vandene
Korianderplanten giver os to vidt forskellige krydderier: De grønne blade og de tørrede frø. Frøene er gammelkendte i Norden. De har bl.a. været brugt i sildelager og brød, og de fortjener at vinde større udbredelse igen. Prøv lidt stødt koriander i grovbrød eller nogle hele frø i en sammenkogt ret med tomater. De friske korianderblade anvendes bl.a. i thaimad, og de har en meget unik smag, der for nogen er lidt sæbeagtig.


Her på siden finder du de bedste opskrifter fra det thailandske køkken fra Hendes Verden, Hjemmet ALT for damerne, boligliv & Fit Living. God fornøjelse og velbekomme!

 

Se, hvad vi ellers skriver om: Kylling, Fisk, Nudler, Risretter, Suppe, Asiatisk mad, Forårsruller, Wok, Skaldyr og Risretter