Her er Erik Clausens største filmroller
En sand multikunstner er død - her er Erik Clausens mest mindeværdige filmroller gennem tiden.
Danmark mistede den 30. oktober en af sine mest markante stemmer inden for film og kultur. Filminstruktøren, skuespilleren og kunstneren Erik Clausen er gået bort i en alder af 82 år.
Han vil blive husket for sin evne til at skildre samfundets skævheder på ægte "Clausen"-facon med en god portion københavnsk humor og sit altid lune glimt i øjet. I sin alsidige karriere stod Clausen både foran og bag kameraet - og hans CV bugner af stærke, socialsatiriske filmroller, der gennem tiden havde plads på det store lærred.
Her kommer en liste med et bud på hans 10 største filmroller.
Den store badedag (1991)
I "Den store badedag" spiller Clausen den passionerede socialdemokrat og far Axel, der bor med sin kone og sin søn i arbejderkvarteret på Vesterbro i 1930'erne. Clausen spiller far til den seks-årige Gustav Adolf, der spilles af Benjamin Rothenborg Vibe. Gustav Adolf beundrer sin far til skyerne - indtil han afsløres i også at have sine begrænsninger. Efter Clausens død udtalte Benjamin Rothenborg Vibe til TV 2 Kosmopol, at han måtte fælde en tåre, da han hørte den triste nyhed og at han havde mistet sin "reserve-far".
LÆS OGSÅ: Medvirker Ulf Pilgaard i "Det sidste ord"? Nu svarer TV 2
Frihed på prøve (2010)
Udover at være filmens instruktør, spiller Clausen den kriminelle far John, der tager til Jylland for at gøre op for den forsømte tid, hvor han har siddet inde - nu er det tid til at være far for sin voksne søn, der selv lige har fået et barn. Men problemerne er større end forventet i den lille jyske by, hvor rygter og snak i krogene hurtigt breder sig som en steppebrand.
LÆS OGSÅ: Caroline Fleming glemmer det aldrig: Jeg skreg. Og så besvimede jeg
Midt om natten (1984)
Det er præcis 40 år siden, at Bahs og Balling udkom med den legendariske film "Midt om natten" - med Clausen i rollen som den evigt optimistiske Arnold, og Kim Larsen i rollen som den mere forsigtige Benny. Clausen og Larsen spiller bedste venner, der begge er blevet hjemløse, der derfor, sammen med en gruppe andre unge, der er i samme båd, opretter deres eget lille samfund "Haveje". Kim Larsen vandt desuden en Robert for musikken, de fleste stadig troligt kan synge med på i dag.
LÆS OGSÅ: Geggo afslører uhyggelig fortid: Jeg blev så bange
Mennesker bliver spist (2015)
Endnu engang er Clausen instruktør og hovedrolleindehaver - denne gang i filmen "Mennesker bliver spist". Her spiller Clausen familiefaren og mekanikeren Herluf, der er gift med Ingelinse, der spilles af Bodil Jørgensen. Der er knas i det rutineprægede ægteskab - og en begyndende demens hos Herluf hjælper bestemt ikke på det.
LÆS OGSÅ: Familien har besluttet sig: Her siger de farvel til Ulf Pilgaard
Klovn (2018)
I Frank Hvam og Casper Christensens successerie "Klovn" får Clausen æren af at spille sig selv. I anden episode af sæson 7, "Baked Alaska", spiller Clausen - ja, Erik Clausen, der er endt på hospice og ligger for døden. I episoden oddser Frank, sammen med hospicepersonlaet, penge på, at Clausen nok snart dør. Dét giver anledning til stort drama og konflikter, da Clausen går bort til sidst i afsnittet.
LÆS OGSÅ: Kæmpede for kærligheden: Sådan går det i dag
Tarzan Mama Mia (1989)
I 80'er-børnefilmen "Tarzan Mama Mia" er Clausen igen instruktør - og har denne gang givet sig selv rollen som den fordrukne urmager Helmuth, der kører rundt på sin el-scooter. I "Tarzan Mama Mia" møder vi den unge pige Rikke, der pludselig vinder en vaskeægte hest, Tarzan, - der, lidt problematisk, kommer til at bo i et lejlighedsbyggeri på Vesterbro. Clausen spiller sammen med sin gode ven og kollega Leif Sylvester, der spiller vagabonden Ludvig - og også i denne film har Kim Larsen komponeret musik til. I forbindelse med Clausens død udtaler Leif Sylvester til DR, at de var "livskammerater". - Vi har det ligesom, hvis vi var brødre. Hvor du ikke nødvendigvis behøver at se hinanden hele tiden. Men så snart vi så hinanden, så var den mellemliggende tid væk, fortæller Leif.
LÆS OGSÅ: Lukas Birch reagerer på Ulf Pilgaards død: Jeg er i chok
Aldrig mere i morgen (2017)
"Aldrig mere i morgen" skulle blive Clausens sidste film som instruktør. Her spiller han den ældre kunstner Thorvald, der opfatter sig selv som noget nær udødelig - dog indhenter tiden ham, og da han dør, bliver han opsøgt af en engel, spillet af Bodil Jørgensen, der giver ham en enestående mulighed. Nemlig at opleve verden, og sine efterladte, som en usynlig sjæl. - I min alder er døden ikke en tragedie, hvis man har brugt sine kræfter og kreativitet og levet næstekærligt, fortæller Clausen i et interview til Kristeligt Dagblad i forbindelsen med premieren af filmen.
LÆS OGSÅ: Signe Lindkvist og Iben Hjejle om stor nyhed: ”Vi trækker forsigtigt stikket”
Tango (1997)
I 1997 instruerer Clausen kortfilmen "Tango", hvor han har rollen som Ole Jensen - en midaldrende, fraskilt mand, hvor intet rigtigt kører for ham. I en terapisession går den barske sandhed op for Ole. Han er kedelig. Ole melder sig derfor til et tangokursus, hvilket kun gør ondt værre. Til sidst stjæler Ole tangolærerens flybillet til Sydamerika, og så går det ellers for sig.
LÆS OGSÅ: Johnny Madsen åbner op efter alvorligt fald: Det er svært
De frigjorte (1993)
Der er igen fokus på det lidt skæve, uheldige og middelmådige i "De frigjorte", hvor Clausen er instruktør og rolleindehaver som smeden Viggo, der lige har modtaget en fyreseddel. Viggo opfinder sig selv på ny - og det går strålende lige indtil, at filmen desværre knækker, og han ender med at bryde sammen.
LÆS OGSÅ: Caroline Fleming dybt chokeret: Lægerne fjernede min nyfødte søn
Cirkus Casablanca (1981)
I 1981 debutterer Clausen som filminstruktør i filmen "Cirkus Casablanca". Clausen spiller sammen med sin tro følgesvend Leif Sylvester - og sammen udgør de i filmen de to gøglere Ib og Charles, der må sande, at deres karrierevalg som rejsende gøglere er ved at være outdated, og de kommer, naturligvis, i store dame- og pengeproblemer undervejs. Scenerne skulle være hentet mere eller mindre direkte fra Clausens egne oplevelser i branchen.