Lette flutes
SPONSORERET indhold

Lette flutes

×

Din Bedømmelse

Tak for din bedømmelse!

De lækre flutes mætter ikke for voldsomt og passer derfor godt til de fleste hovedretter, supper og buffetter. Her får du en nem opskrift på flutes med sprød skorpe, som du hurtigt kan bage og bruge som tilbehør både til aftensmad og som sandwichbrød i madpakken. Se hvordan, du bager lækre sprøde flutes, der passer til alt lige her:

Af: Karen Hare Foto: Jesper Glyrskov
01. dec. 2021 | Mad | Hendes Verden
6-8 stk. lette flutes | Total: en time, 23 min | Arbejdstid: en time, 10 min

Ingredienser

Lette flutes

3 dl mælk
25 g gær
3 spsk. olie
1½ tsk. salt
ca. 450 g mel
sammenpisket æg til pensling drys efter smag

Sådan laver du lette flutes

  1. Hæld den lunede mælk over smuldret gær, olie og salt i dejskålen. Pisk omkring halvdelen af melet i væsken, og ælt derefter så meget mel i dejen, som den kan tage.
  2. Ælt dejen godt. Den skal være smidig, men ikke klistret. Lad den hæve en god halv time.
  3. Hæld dejen ud på et meldrysset bord. Slå dejen ned og del den. Vil du have brødene meget akkurate, kan du veje dejen, så de bliver lige store.
  4. Form dejen til flutes ved at klappe den ud i en firkant, der rulles stramt sammen, glattes og lægges til efterhævning. Fortsæt til al dejen er brugt, dæk brødene til, og lad dem efterhæve ca. 25 min.
  5. Pensl dem med æg, og drys efter smag. Giv hvert brød 2 dybe, lange snit med en hobbykniv eller en anden skarp kniv, og stil dem straks i ovnen på øverste rille.
  6. Bages ca. 13 min. ved 210 gr.

Find de rigtige flutes

Et flute er et lækkert brød til mange forskellig retter, og du kan serverer flutes til at fra suppe, gryderetter, salater og ostebordet, for at komme med et par eksempler. Et flute er også godt til sandwich og til at riste i toastmaskinen med lækkert fyld. De flest af os elsker det gode gammeldags franske flute, eller baguette, men i de senere år er også det italienske flute eller madbrød, ciabatta, blevet en populær makker til blandt andet pastaretter og som brød i madpakken. Her får du to gode opskrifter på det gode brød - franske og italienske flutes:

ciabatta-og-flutes.jpg
Foto: Thomas Hergaard Skribent: Katrine Klinken

Klassiske koldhævede brød: 2 lækre slags flutes

Brød af koldhævede deje eller lavet med fordej giver let syrlige brød, der er meget velsmagende. Både franske flutes og italiensk brød har en god krumme og sprød skorpe. De er meget velegnede som tilbehør til suppe, salater og varme retter og også til sandwich. Her får du opskrifterne på både klassiske franske flutes og det lækre italienske ciabatta

Italiensk brød (ciabatta)

Arbejstid: 30 min.
Fordej: 6-24 timer
Dejens hævetid: ca. 12 timer.
Efterhævetid: ca. 2 timer
Bagetid: ca. 30 min.
Fryse-egnede
(2 brød)

  • Fordej:
  • 10 g gær
  • 300 g hvedemel
  • 5 dl koldt vand
  • Brøddej:
  • 10 g gær
  • 3 dl vand
  • ca. 600 g durum hvedemel (eller mel med højt glutenindhold)
  • 2 spsk groft salt
  • 1 portion fordej
  1. Fordej: Rør gæren ud i koldt vand og tilsæt melet. Rør, indtil blandingen er blevet til en lind dej. Dæk skålen til og lad den stå ved stuetemperatur i mindst 6 og gerne 24 timer.
  2. Dejen: Rør gæren ud i vandet. Bland mel og salt med fordejen og gærvandet. Rør rundt, til konsistensen er blød.
  3. Gnid evt. hænderne med lidt olie og ælt godt. Læg dejen i en skål, smurt med olie, og dæk den med husholdningsfilm. Lad dejen hæve i køleskabet i 6-12 timer.
  4. Ælt dejen på et meldrysset bord (gerne durumhvede) og skær den ud i to stykker. Form til to aflange brød. Læg dem på bagepapir på en bageplade.
  5. Lad brødene hæve ca. 1½ time ved stuetemperatur, indtil de har næsten dobbelt størrelse. Lav et par snit i dejen med en skarp kniv.
  6. Sæt straks brødene 10 min. i en 250 grader varm ovn. Sprøjt med en vandforstøver undervejs.
  7. Varmen dæmpes til 220 grader, og brødene bages ca. 30 min. mere, til det lyder hult, når man banker dem på undersiden.
  8. Kernetemperaturen, målt med et stegetermometer, skal være 98 grader. Lad brødene køle af på en bagerist.

Franske flûtes

Arbejdstid: 40 min.
Fordej: ca. 12 timer
Dejens hævetid: 2 timer.
Efterhæve
tid: ca. 45 min.
Bagetid: ca. 20 min.
Fryse-egnede (5-6 stk.)

Fordej:
25 g gær
3 dl vand
1 spsk groft salt
200 g hvedemel

Dej:
5 dl lunkent vand
ca. 1 kg hvedemel med god bageevne (højt glutenindhold)

  1. Fordej: Rør gæren ud i koldt vand og tilsæt salt og mel. Rør, indtil blandingen er blevet til en lind dej. Dæk skålen til, og stil den i køleskabet i ca. 12 timer.
  2. Dej: Rør lunkent vand i fordejen og tilsæt gradvist hvedemel. Ælt dejen, til den er smidig og sej, men stadig meget blød.
  3. Lad dejen hæve ca. 2 timer ved stuetemperatur. Form den til 5-6 flutes, ca. 25 cm lange. Læg dem på bagepapir på en bageplade.
  4. Lad dem efterhæve ca. 45 min. Pensl med vand og skær skrå snit i flutene med en skarp kniv.
  5. Bag dine flutes i en 225 grader varm ovn ca. 15 min.
  6. Bank på brødene – det lyder hult, når de er færdigbagte. Afkøl på en bagerist.

Du kan også bage de klassiske franske baguettes - her får du en god og enkel og nem opskrift:

Ægte franske flutes: Sådan bager du baguettes

nemme-flutes-hv.jpg
Nemme lækre og sprøde baguettes Af Karen Hare foto: Mikkel Adsbøl

Sprøde, lidt seje, lette og fulde af smag – sådan skal en fransk baguette være, og det er slet ikke så svært, som det lyder. Når du bager baguetter, er det en god ide at lave en fordej – her er det en mild surdej, der giver brødet mere smag og sejere krumme. Denne fordej skal dog kun stå i en god times tid, så du kan sagtens bage disse flutes samme dag.

Du skal bruge:
3 dl koldt vand
20 g gær
2 tsk. salt
200 g pizzamel
ca. 225 g pizzamel til færdigæltning durummel til formning

  1. Rør en fordej sammen af vand, gær, salt og 200 g pizzamel. Stil blandingen lunt en times tid. Når den viser god aktivitet, og boblerne brister, så kan du ælte dejen færdig med resten af pizzamelet. Du skal sende med en elastisk dej.
  2. Hæld dejen ud og del den i 5-6 portioner, og tril dem til kugler. Form kuglerne til flutes, og lad dem efterhæve på pladen med et klæde over en halv times tid.
  3. Rids dem dybt med en skarp kniv, og bag dem højt i ovnen ved 250 gr. i ca. 12 min.

flutes-1.jpg

Når du bager baguetter, er det en god ide at lave en fordej – her er det en mild surdej, der giver brødet mere smag og sejere krumme.

flutes-2.jpg

Drys bordet med durummel, tryk dejbollen ud i en oval, og tril den tæt sammen. Ved at rulle dejen stramt bliver den ”spændt op” (som bagerne siger), og det giver flottere brød. Knib sammenføjningen godt sammen, og læg brødene på pladen.

flutes-3.jpg

TIP: Hold gerne dejen så blød som muligt, og giv den gerne et par sprøjt med en vandforstøver under bagningen, det giver ekstra sprød skorpe.

Gode tips til bagningen
Rids brødene dybt med en skarp kniv, du kan også bruge en hobbykniv, lige inden du sætter pladen i ovnen.

Tip: Denne type bagværk bliver god med pizzamel, da det er en god og bagekraftig meltype. Bruger du almindeligt hvedemel, er det vigtigt, at du venter på, at fordejen viser god aktivitet, og du forbedrer brødets krumme ved at ælte det særlig grundigt – 100 lette tag er ikke spor for meget.

Brug de lækre flutes til en lækker sandwich eller forret med tomat og mozzarella

Flæk et af de hjemmebagte flutes. Læg det på grillen, så det bliver ristet. Gnid et fed hvidløg på skærefladen. Fordel skiver af tomat og frisk mozzarella på bunden. Pynt med frisk basilikum. Dryp olivenolie over, og krydr med salt og peber.

baguettes-med-mozzarella.jpg
Lækre sprøde flutes med lækkert fyld

Du finder mange flere lækre opskrifter på hjemmebagte flutes her 

Blandt andet vores meget populære opskrift på hjemmebagte hvidløgsflutes med krydderurter, der smager helt vidunderligt:

Hjemmelavede hvidløgsflutes med krydderurter

hvidloegsflutes.jpeg

Uhm, hvidløgsbrød er det perfekte tilbehør til det meste. Her får du opskriften på superlækre hvidløgsflutes, du nemt selv kan bage. 

Baguettes med salvie

baguettes-med-salvie.jpeg
Lækre baguettes med salvie

Surdejsflute med øl

surdejsflutes-med-ol.jpeg
Surdejsflutes med øl - sprødt og lækkert!

Put øl i surdejen og du får nogle lækre sprøde surdejsflute med øl. Få opskriften på de lækre flutes her 

Anbefalet til dig