Guide til det perfekte mælkeskum: Du behøver ikke gå på cafe for at få en skøn kop kaffe
SPONSORERET indhold

Guide til det perfekte mælkeskum: Du behøver ikke gå på cafe for at få en skøn kop kaffe

Spar cafépengene - og lav selv den perfekte mælk til kaffen derhjemme. Her guider vi dig til, hvordan du gør:

Foto: PR
25. apr. 2019 | Mad | ALT.dk

En undersøgelse fra 2018 viser, at halvdelen af danske kvinder foretrækker mælk i deres morgenkaffe, og skal cappuccinotrangen stilles på caféer og kaffebarer kan det hurtigt blive en dyr fornøjelse. Men fortvivl ej – for du kan faktisk sagtens lave en skøn cappucino med perfekt skummet mælk eller en cremet caffè latte derhjemme. Vi har spurgt kaffeekspert og kaffeambassadør for Nespresso, Niels Østergaard, hvordan man gør. Her guider han dig til at lave den perfekte kaffe med mælk derhjemme:

Når du går på café, er det som regel en erfaren barista, der sørger for at mælken skummer perfekt og bliver til fine, små kaffehjerter på toppen. Laver du kaffen derhjemme, bliver det straks sværere at fremtrylle den helt rigtige mælkeskum til cappuccinoen. Den udfordring kender den autodidakte kaffeekspert og Nespressos kaffeambassadør, Niels Østergaard, alt til.

Han har brugt mange timer på at eksperimentere med mælken i sit eget køkken. Her giver han sine bedste tips til den kaffeelskende dansker, som værdsætter luksuskaffe, men gerne vil spare på de dyre cafébesøg.

”God kaffe kræver først og fremmest hæderligt udstyr. Jeg nyder at bruge min Aeropress af og til, men når jeg laver cappuccino, er min Nespresso-maskine perfekt til formålet. Mælken er helt afgørende for smagen og strukturen i den færdige kaffe. Både komælk og plantebaserede alternativer skaber gode, men forskellige resultater til espressoen - jeg foretrækker personligt en fed komælk. 

Som hovedregel er der to elementer, der skal være til stede for at lave fyldigt og cremet skum, og det er proteiner og fedt. Skummetmælk giver utroligt luftigt skum, mens sødmælk producerer mere cremet skum. Jeg anbefaler at bruge økologisk let- eller sødmælk,” siger Niels Østergaard, som anbefaler at investere i en mælkeskummer, hvis man er glad for mælk i kaffen. ”Det giver bare kaffeoplevelsen et helt nyt niveau, når mælken får et spin i en god mælkeskummer. Og de kan ofte skumme både varm og kold mælk,” siger han.

Fire klassiske kaffeopskrifter med mælk

Niels Østergaard giver her sine tips til fire klassiske kaffeopskrifter med mælk:

  • cortado
  • cappuccino 
  • caffè latte
  • iskaffe

Mestrer du de fire klassiske opskrifter, er du rigtig langt. Den letteste vej til cremet mælk er selvfølgelig en steamer eller mælkeskummer, men hvis du står uden, giver jeg mine bedste tips til at erstatte maskinerne.

Den lille, skarpe cortado

Hele idéen med en cortado er at skære den ellers kraftige og intense espresso over med lidt mælk, så den rundes af og bliver blødere. Du skal bruge cirka den samme mængde espresso og mælk, så drikken bliver 50/50 kaffe og varm let skummet mælk. I princippet skal man hælde den skummede mælk i, så espressoens crema forbliver på toppen. Kaffen må gerne være mørkristet med masser af chokoladenoter.

Den klassiske cappuccino

Cappuccinoen er en klassiker uden lige og en rigtig god morgenkaffe. Den er større end cortadoen og byder på mere mælk og skum. Jeg plejer at gå ud fra 1-1-1-princippet – en del espresso, en del varm mælk og en del mælkeskum. Cappuccinoen er en mere sødmefuld og blød kaffe, hvor mælken får en lidt større rolle. For at skabe den cremede skum, vil jeg anbefale, at du skummer mælken i en mælkeskummer – alternativt kan du skumme i en stempelkande.

Caffè latte – mælke-elskerens yndlingskaffe

Navnet siger det hele. Caffè latte – det italienske ord for mælk. Det var kaffen, der for alvor satte skub i espresso- og cafékulturen i Danmark og er til for dem, der bare ikke kan få nok mælk. Caffè latte indbyder til en længere fornøjelse, som man kan nippe til over en god samtale. Her skal du som udgangspunkt bruge ¾ skummende varm mælk til ¼ espresso. Det er vigtigt at vælge en kaffe, der er kraftig nok til at trænge igennem mælken og give en afbalanceret smag. Hvis du har en Nespresso-maskine, kan jeg anbefale den nye kaffevariant Scuro, som har en markant ristet karakter og er udviklet særligt til at blande med mælk.

Sommerfavoritten er iskaffe med mælk

Iskaffen er populær som en sommer- og forårsdrik, og den er nem at lave derhjemme. I den simple version røres frisklavet espresso og sukker sammen i et glas, inden du tilsætter en håndfuld isterninger og topper med iskold mælk. Jeg kan godt lide at lave den i en cocktailshaker med espresso, vaniljesirup, masser af is og sødmælk – giv den et ordentlig ryst og så har du en iskold og skummende iskaffecocktail. Det er et rent sommerhit.

Niels Østergaards tre alternative veje til at skumme mælken Steameren på espressomaskinen eller en elektrisk mælkeskummer giver uden tvivl de bedste resultater, og du kan erhverve dig en glimrende mælkeskummer for 500-600 kroner. Hvis du står uden mælkeskummer, er der stadig mulighed for at skumme din varme mælk – det kræver bare lidt mere arbejde. Her er tre alternative veje til mælkeskum:

Anbefalet til dig