Sådan brygger du den bedste kop kaffe
SPONSORERET indhold

Sådan brygger du den bedste kop kaffe

Friske bønner eller formalet? Stempelkande eller maskine? Sådan brygger du den bedste kaffe.

Af: Michael René
02. okt. 2013 | Mad | ALT for damerne

Lyset står ind af dit vindue, og du ligger og vender dig lidt i sengen, mens lyden af kaffemaskinens brummen starter og en let brise af friskmalet kaffe breder sig og små toner af friske hasselnødder blander sig i den lækre duft af kaffe. Kaffe er utrolig nuanceret, og du elsker at afprøve de mange lækre varianter.

Kaffe smager bedst, når den er helt friskmalet, men det forudsætter at bønnerne også er helt friske. Kaffe er bedst, når bønnerne ristes af kaffeproducenten indenfor de første tre måneder efter bønnerne er høstet ellers mistes toner af den gode kaffeflavour.

Mørkristede kaffebønner smager mere skarpt og bittert, da der dannes flere brunfarvningsprodukter ved en længere og mørkere ristning. En syrlig kaffesmag er ofte tegn på en lidt ung kaffebønne og typisk også en lidt billigere kaffebønne.

Det er meget forskelligt, hvilken kaffe folk foretrækker? Der er rigtig mange faktorer i spil, når kaffe bedømmes såsom kaffens alder, kvalitet, ristning, emballering, opbevaring, oxidationsgrad, psykologi, relationer mellem mennesker o.lign. Hvilken kaffe er du eksempelvis vokset op med? Eller hvilket humør var du i, da du prøvesmagte den sidste nyindkøbte kaffe?

På verdensplan er der fem kvaliteter af kaffe, hvor 1 er den bedste og 5 er den dårligste. Der er enorm stor forskel på disse fem kaffekvaliteter. Vil du vide mere om god kaffe, så spørg hos din lokale kaffehandler. Læs også, hvordan du bedst rengøre din kaffemaskine på Pletvæk.dk/rengoring-af-kaffemaskine.

Sådan brygger du den bedste kop kaffe:
1. Køb god kvalitetskaffe, der er ristet indenfor de første tre måneder efter høst.
2. Mal selv dine kaffebønner.
3. Rens blenderen og blend lidt kaffe igennem før du blender kaffen til servering.
4. Husk at trækketiden forlænges, hvis dine kaffebønner er groft malet.
5. Jo længere tid kaffe trækker, jo mere bitter bliver kaffesmagen.
6. Afkalk din kaffemaskine, da det forlænger trækketiden.
7. Vandtemperaturen skal være mellem 92 til 96 grader celsius.
8. Vask din stempelkande og få maksimal god smag ud af dine bønner.

LÆS OGSÅ: Middag uden opvask