Dans dig glad til ALT for damernes årlige danse-event i København

Spiselige svampe i Danmark
Foto: Jozef Polc / Alamy Stock Photo - Illustration: Wendy Plovmand Lækre selvplukkede Karl Johan-svampe smager mildt og nøddeagtigt. Og så kan du sagtens tørre dem, og bruge dem senere i din mad.

Guide til svampe

Stor svampeguide: Disse svampe må du plukke og spise

Svampe skyder lige nu frem i skovenes skyggefulde områder, så hvis du har mod på det, er det med at tage en kurv under armen og drage af sted.

Her får du en oversigt over de fem svampe, du oftest vil støde på i Danmark, samt deres kendetegn. Men husk: Spis ikke svampe, hvis du er det mindste i tvivl om arten. God svampejagt!

 

Du finder også fem skønne opskrifter til al den spændende mad, du kan lave med svampe, du selv har plukket nederst på siden.

 

 

De mest almindelige spisesvampe i Danmark:

 

 


Almindelig kantarel


Kantarellen er gul og er let tragt-formet. Hatten kan være op til 7 cm. og er en lamelsvamp med forgrenede ribber, som går ned på stokken. Den har en fast konsistens og en mild smag. Duften minder om abrikos. Den vokser under bøg og gran og kan godt lide fattig, sandet jord i plantager, heder og skrænter. Velegnet til tørring.
FORVEKSLINGSMULIGHEDER: Kan forveksles med orange kantarel, som også kan spises.
SÆSON: Midt juni til november med højsæson i august.

 


Markchampignon


Hvid lamelsvamp der vokser på marker og enge. Hatten er fra 3-10 cm i diameter, og stokken er kort med tykkelse som en pigefinger. Øverst på stokken er en enkelt, utydelig ring. Kødet smager bedst på unge svampe med lyse lameller. Lamellerne bliver brune med alderen, og kan se uappetitlige ud efter tilberedning, så skær dem fra, hvis de er brune. Smagen er mild. FORVEKSLINGSMULIGHEDER: Kan forveksles med agerchampignon eller havechampignon, som dog også kan spises.
SÆSON: August til sidst i oktober.


Karljohan eller spiselig rørhat


Karljohanner kan genkendes på deres runde top og hvide, tykke stok. Det er en rørhat, dvs., at hattens underside består af en masse små rør eller porer. Den kan blive helt op til 25 cm i diameter, men de unge eksemplarer er de bedste. På ældre svampe anbefales det at skære de mørke porer af. Velegnet til tørring. FORVEKSLINGSMULIGHEDER: Kan forveksles med galderørhat, som har lyserøde rør og smager grimt, men ikke er giftig.
SÆSON: August-november med højsæson i september og oktober


Sort trompetsvamp


En lamelsvamp med ribbe på undersiden ned til stokken. Den er i familie og på størrelse med kantarellen. Sort trompetsvamp er mørk brun eller sort, er tragtformet med krøllet rand. Vokser i rig eller leret jord, oftest i bøgeskov og danner klynger, så man kan finde store flokke sammen. Velegnet til tørring. FORVEKSLINGSMULIGHEDER: Kan ikke forveksles med andre, men det kan være svært at se, om den er for gammel eller rådden. Gå uden om de slaskede eller ildelugtende.
SÆSON: September-november med højsæson i oktober.



Brunstokket rørhat


En rørhat der kan kendes på sin brune stok og på de svagt gule porer, som bliver blå, når man trykker på dem. Hatten er rund og mørkebrun med en diameter på 6-12 cm. Kødet er gulligt, men vil blive let blåt eller gråt, når den skæres og får kontakt med ilt. Findes mest i nåleskov og nær træstubbe. Smagen er mild. Det anbefales at skære porerne fra før tilberedning, da de bliver slatne. FORVEKSLINGSMULIGHEDER: Kan forveksles med andre rørhatte, som dog også er spiselige, men ikke lige så lækre.
SÆSON: August til sidst i oktober.

Tak til molekylærbiolog og svampeentusiast Mette Mølvadgaard for hjælp med information om spisesvampe.

7 gode råd om svampejagt

1. Spis kun svampe du kender, er du det mindste i tvivl, så lad dem være.

2. Spis kun godkendte spisesvampe.

3. Brug kun friske svampe til madlavning

4. Begynd altid med en lille portion af en ny spisesvamp. Nogle mennesker er overfølsomme over for svampe, så hvis du kun spiser lidt, så mærker du også overfølsomheden svagt.

5. Spis ikke vilde svampe i rå tilstand. Vilde svampe skal gennemsteges eller gennemkoges.

6. Hvis du har mistanke om svampeforgiftning, så søg læge eller tag på skadestuen. Medbring evt. resterne af svampene eller madrester, så de kan analyseres.

Pluk ikke svampe tæt på trafikerede veje eller industri, da svampe absorberer tungmetaller, hvilket er giftigt for kroppen i større mængder.

Kilde: På svampejagt i Rold Skov

Se, hvad vi ellers skriver om: Guide