Spiselige svampe i Danmark
SPONSORERET indhold

Stor svampeguide: Disse svampe må du plukke og spise - og dem her skal du holde sig fra

Svampe skyder lige nu frem i skovenes skyggefulde områder, så hvis du har mod på det, er det med at tage en kurv under armen og drage af sted.

Af: Mira Arkin og Emma Fjalland Lund Foto: Jozef Polc / Alamy Stock Photo - Illustration: Wendy Plovmand
16. sep. 2022 | Mad | ALT for damerne

Efteråret er svampenes fest, og de pibler frem fra især skovens bund - og du har derfor rig mulighed for selv at gå på jagt efter svampe. 

Læs med her og bliv klogere på de mest almindelige spisesvampe i Danmark, men også deres dobbeltgængere, for pas på. Spiser du de forkerte svampe, så kan det nemlig have langt alvorligere følger end maveonde.

"De farligste svampe, som fx grøn fluesvamp, er livsfarlige og kan skade organerne. I de mildere tilfælde slipper man med opkast og diarré. De såkaldte dobbeltgængersvampe gør svampebestemmelse til en svær kunst, da det kan være ganske få kendetegn, som adskiller en giftig svamp fra en spisesvamp," siger kontorchef Henrik Dammand fra Fødevarestyrelsen til Foreningen til Svampekundskabens Fremme. 

"Spis kun de svampe, du kender 100 procent, og som du med sikkerhed ved, at anerkendte spisesvampe. Tag et billede af de svampe, du vil tilberede, og få hjælp hos Giftlinjen til at identificere svampen, hvis du senere får symptomer på forgiftning. Og når du har tilberedt dine svampe, så start med at spise en lille portion. Hvis den viser sig at være giftig, så har du begrænset skaden."

God svampejagt!

Almindelig kantarel

kantareller.jpgKantarellen er gul og er let tragt-formet. Hatten kan være op til 7 cm. og er en lamelsvamp med forgrenede ribber, som går ned på stokken. Den har en fast konsistens og en mild smag. Duften minder om abrikos. Den vokser under bøg og gran og kan godt lide fattig, sandet jord i plantager, heder og skrænter. Velegnet til tørring.

FORVEKSLINGSMULIGHEDER:Kan forveksles med orange kantarel, som kan forårsage fordøjelsesproblemer og derfor IKKE anbefales som spisesvamp. 

SÆSON: Midt juni til november med højsæson i august.

 

Markchampignon

markchampignon.jpgHvid lamelsvamp der vokser på marker og enge. Hatten er fra 3-10 cm i diameter, og stokken er kort med tykkelse som en pigefinger. Øverst på stokken er en enkelt, utydelig ring. Kødet smager bedst på unge svampe med lyse lameller. Lamellerne bliver brune med alderen, og kan se uappetitlige ud efter tilberedning, så skær dem fra, hvis de er brune. Smagen er mild.

FORVEKSLINGSMULIGHEDER: Kan forveksles med agerchampignon eller havechampignon, som dog også kan spises.

SÆSON: August til sidst i oktober.

 

Karljohan eller spiselig rørhat

Karljohan.jpg

Karljohanner kan genkendes på deres runde top og hvide, tykke stok. Det er en rørhat, dvs., at hattens underside består af en masse små rør eller porer. Den kan blive helt op til 25 cm i diameter, men de unge eksemplarer er de bedste. På ældre svampe anbefales det at skære de mørke porer af. Velegnet til tørring.

FORVEKSLINGSMULIGHEDER: Kan forveksles med galderørhat, som har lyserøde rør og smager grimt, men ikke er giftig.

SÆSON: August-november med højsæson i september og oktober

 

Sort trompetsvamp

sort trompetsvamp.jpgEn lamelsvamp med ribbe på undersiden ned til stokken. Den er i familie og på størrelse med kantarellen. Sort trompetsvamp er mørk brun eller sort, er tragtformet med krøllet rand. Vokser i rig eller leret jord, oftest i bøgeskov og danner klynger, så man kan finde store flokke sammen. Velegnet til tørring.

FORVEKSLINGSMULIGHEDER: Kan ikke forveksles med andre, men det kan være svært at se, om den er for gammel eller rådden. Gå uden om de slaskede eller ildelugtende.

SÆSON: September-november med højsæson i oktober.

 

Brunstokket rørhat

Boletus badius, Imleria badia or bay bolete mushroom .jpgEn rørhat der kan kendes på sin brune stok og på de svagt gule porer, som bliver blå, når man trykker på dem. Hatten er rund og mørkebrun med en diameter på 6-12 cm. Kødet er gulligt, men vil blive let blåt eller gråt, når den skæres og får kontakt med ilt. Findes mest i nåleskov og nær træstubbe. Smagen er mild. Det anbefales at skære porerne fra før tilberedning, da de bliver slatne.

FORVEKSLINGSMULIGHEDER: Kan forveksles med andre rørhatte, som dog også er spiselige, men ikke lige så lækre.

SÆSON: August til sidst i oktober.

Artiklen er oprindeligt fra 2020, men er blevet opdateret i september 2022. 

Anbefalet til dig