
Eurowomans chefredaktør: Derfor bakker vi op om nyt modecharter
Eurowomans chefredaktør har mødt hård kritik for en forside med en for tynd model. Det var en øjenåbner, siger hun og fortæller, hvorfor nye etiske modecharter er vigtigt.
Efter debatstormen om et foto af en alt for tynd, ung model i en modeserie har modebranchen vedtaget et nyt etisk charter, som Eurowoman i lighed med store dele af modebranchen har underskrevet.
Det skal sikre danske modeller bedre trivsel og være med til at skabe aktuel og reel information om spiseforstyrrelser og om de skønheds- og kropsidealer, som bl.a. modebranchen er med til at skabe, hedder det i formålserklæringen, som også går på mediernes ansvar.
Tiltagene gælder blandt andet, at modelbureauerne giver alle modeller under 25 år et sundhedstjek en gang om året. Der er desuden fastsat en aldersgrænse på 16 år for modeller i arbejde med mindre de er ledsaget af en voksen, og så skal der serveres sund kost, når modellerne er på arbejde ligesom de skal have løn.
Modebranchens Etiske Charter indeholder en række andre tiltag og regler, som underskriverne skal følge. Heriblandt Eurowoman, hvis chefredaktør Anne Lose i sidste uge var blandt de brancheprofiler, som satte sin underskrift på chartret.
Men nytter et nyt charter egentlig noget?
- Det er vigtigt, fordi det øger branchens bevidsthed om, at vi har et fælles ansvar. Det ved vi jo godt allerede, men jo flere vi står sammen og har fokus på det, jo mere bevidste og ansvarlige bliver vi, siger Anne Lose og tilføjer:
- De værdier chartret omhandler; nemlig ansvarlighed, medmenneskelig respekt og sundhed vil Eurowoman selvfølgelig gerne være med til at fremme og værne om.
En konkret hændelse var årsag til, at Eurowoman igennem længere tid allerede har haft fokus på de værdier. Et fokus som det etiske charter forstærker.
- I juli 2013 blev vi stærkt kritiseret i valget af vores forsidemodel og var genstand for en meget heftig mediedebat. Det var jeg meget påvirket af, for tonen blev grim og kritikken hård. Men det var også en øjenåbner i forhold til det store ansvar, vi har, og jeg beklager stadig, at det pågældende billede stødte nogle så meget – for vi vil jo gerne signalere lækker mode og international klasse hver måned og ikke fremstille et usundt ideal, siger Anne Lose og uddyber at kriterierne for forsidemodellerne er, at de skal have en god udstråling og være en cool kvinde, man gerne vil hænge ud med.
- Hun skal også have noget interessant over sig, der gør at man gerne vil møde hende, så det er vigtigt, at hun hviler i sig selv og har det godt, siger Anne Lose.
Det nye etiske charter afløser et tidligere charter, som længe har fået kritik for ikke at blive overholdt. Af den årsag trak en af medunderskriverne LMS (Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade) sig fra chartret. Nu er LMS igen medunderskriver.
Politisk er der også opbakning til det nye charter, men flere forholder sig afventende til om reglerne nu rent faktisk bliver fulgt. Da sundhedstjekket af modellerne blev vedtaget første gang tilbage i 2004 var aftalen, at 100 modeller skulle henvises om året, men kun en model blev henvist, og det får sundhedsborgmester i Københavns kommune Ninna Thomsen (SF) til at sige til BT.dk:
- Det, der er afgørende for mig, er, at man ikke bare har et etisk charter, som er lidt varm luft, men at man også viser, at man kan leve op til den aftale, man har lavet med Københavns Kommune.
Læs hele modebranchens etiske charter her.