Træningsbukser er blevet de nye skinny jeans

Foto: Metal Moon Tights fra Metal Moon.

Træningsbukser er blevet de nye skinny jeans

Hvor skinny jeans længe har siddet tungt på buksetronen, tager løbebuksen nu kampen op.

Du har måske selv bemærket den bekvemmelige tendens. Træningsbukser – eller løbebukser – er blevet hverdagsmode. Om den er acceptabel er fortsat op til diskussion, men vi ser flere og flere damer, der hopper i de elastiske benklæder uden at sætte kurs mod et træningscenter – formoder vi. For tilsat designertaske, skjorte og sandaler er der meget lidt, der signalerer træningstur.

- På samme måde som sneakers, der før også kun var til sport, ser vi, at løbebukser bliver mere og mere normale at hoppe i til hverdag. Det er bare næste skridt i en tid, hvor sundhed fylder rigtig meget, forklarer Frederik Lentz Andersen, senior fashion editor på Eurowoman.

På verdens plan er træningstøj generelt i høj kurs. Det er Net-a-porter.coms nye kategori Net-a-sporter, Beyonces kommende samarbejde med Topshop om en kollektion af træningstøj og et væld af andre stjerner, der kaster deres kreative kræfter over genren et godt bevis på.

LÆS OGSÅ: Zanka: "Næsten med det samme vidste jeg, at det var kærlighed"


Parret her fra Hummel har vi spottet på flere piger i både Aarhus og København. 

Også flere og flere high street-kæder udvider med egne sportskollektioner. Senest Bestseller i 2014, og i H&Ms kommende Studio-kollektion findes flere bukser med slet skjult reference til sportens verden.

Alle tilfælde er eksempler på en sammensmeltning mellem mode og sport.

- Alexander Wang for H&M, som var meget populær, bygger også på samme præmisser, som virkelig er stor for tiden, og folk bruger ikke kun tøjet, når de træner. Det gode ved den slags bukser er jo, at de former numsen og kan hjælpe lidt, siger Frederik Lentz Andersen.

#Rihanna debuts a crop top & leggings from the #ALEXANDERWANGxHM collaboration @hm

A photo posted by ALEXANDER WANG (@alexanderwangny) on Sep 7, 2014 at 1:08pm PDTTil pigen, der tør
Et af de mærker herhjemme, der har kastet sig ud i at lege med det sportslige udtryk som hverdagsmode, er Metal Moon. Bag kollektionerne af gamacher, cykelshorts og rullekraver i jersey står designer Rikke Hubert og stylist Stephanie Loa Flindt. De ser ikke deres design i fantasifulde print som kreationer forbeholdt fitnesscentret:

- Gamacher og cykelshorts har for os samme status som et par jeans, som man også kan dresse op og ned. Der er selvfølgelig visse situationer, hvor man skal følge en dresscode, hvor gamacher ikke er en mulighed. Men i bund og grund handler det om, at man føler sig godt tilpas og lækker i det man har på. Ingen regler, siger de til Eurowoman.dk.
Pigen, de to har i tankerne, når de designer deres kollektioner, er pigen på gaden med ét bestemt karaktertræk til fælles:


Tights fra Metal Moons første kollektion.

- Vi designer til pigen på gaden, som ikke er bange for at skille sig ud fra mængden. Vores styles er altid relativt simple i snittet med et sporty twist og i elastiske stoffer, så det ikke kun er en størrelse 34, som kan passe det, siger de til Eurowoman.dk.

Goodbye skinny jeans
Vi er altså gået fra en accept af sneakers som passende fodtøj til hverdag og arbejde til, at træningstights så småt vinder indpas i en gadesmart, afslappet hverdagsgarderobe.

- Det handler om at signalere, at man fører en sund livsstil og går op i sit udseende og sundhed. I dag er skellet mellem hverdag og fritid blevet meget småt. Der er mange, der løber på arbejde og træner bagefter og de moderne virksomheder giver mulighed for at træne midt på dagen, og på den måde flyder grænserne sammen. Jeg synes, signalet er positivt, men det tager også lidt overhånd, hvis du går med dem en hel dag, siger Frederik Lentz Andersen.

Men om det betyder, at der hermed endeligt er fundet en afløser for de populære skinny jeans, der på eget territorium har bevæget sig længere og længer over i sportstøjets behagelige stretch-kvalitet, er uvist:

- Skinny jeans har jo gennemgået en udvikling de seneste år. De er blevet mere og mere slidte og iturevne med tiden. Du ser jo nærmest ikke et par i dag, uden der er et lille hul på knæet. Og det er måske et praj om, at de faktisk synger på sidste vers, slutter Frederik Lentz Andersen.

LÆS OGSÅ:  35-årig kvinde syg af at gå med skinny jeans

LÆS OGSÅ: Se de 26 fedeste køb fra H&Ms kommende Studio-kollektion

LÆS OGSÅ: Se Wood Woods showroom managers personlige, sporty stil

Se, hvad vi ellers skriver om: Bukser