Cecilie Uttrup Ludwig

Foto: Michael Falgren Cykelrytter Cecilie Uttrup Ludwig om ligestilling i en mandesport.

"Vi skal kæmpe for, at kvinder kommer på tapetet, for vi har fortjent at komme på dét tapet"

Når Cecilie Uttrup Ludwig drøner først over målstregen på sin løbscykel, er det ikke altid, at bedriften når avisforsiderne eller sendefladen på tv. Havde det set anderledes ud, hvis hun var en mand? Formentlig, mener den danske professionelle cykelkomet, der efterlyser større ligestilling mellem kønnene i den mandsdominerede sport.

Det er uundgåeligt at se, at cykelsporten er en ild, der brænder i Cecilie. Hun brænder for udholdenheden, de taktiske spekulationer, de tekniske udfordringer og for at træde i pedalerne og ræse derudad. Men der er også noget andet, som hun brænder for. Nemlig at mindske forskellen på herrecykling og kvindecykling.

For selvom den forskel er blevet noget mindre i dag end for bare få år siden, er det ifølge Cecilie stadig ikke det samme, om det er en mand eller en kvinde, der sætter sig i sadlen.

”Det er klart, at der er kommet større og større lighed mellem mænd og kvinder i cykelsporten. Og det er rigtig godt. MEN – for der er et men – der er stadig meget stor forskel. Der er forskel på, hvor meget det bliver omtalt og dermed også på, hvor mange ressourcer der er til rådighed for rytterne. Og i sidste ende påvirker det derfor også lønnen og muligheden for at leve af cykling. Det, synes jeg, at der skal ændres på, og i virkeligheden er det synd, at man overhovedet skal opdele sporten på den måde. Det er lidt som om, at der er ”cykling”, og så er der ”kvindecykling”. Hvorfor er det hele ikke bare cykling?” spørger Cecilie Uttrup Ludwig i det nye nummer af FIT Living.

Ifølge Cecilie er det at gøre kvindecykling mere tilgængeligt én af de vigtigste brikker, hvis man vil skabe lige vilkår for mænd og kvinder i sporten. Det handler om, at folk skal kunne tænde for deres tv og se, at kvinder også kan cykle gode løb.

”Cykelsporten er jo generelt populær. Du kan næsten ikke finde en, der ikke ved, hvad Tour de France er. Men der er meget mere tv-tid til herrecykling, end der er til kvindernes løb. Tilgængeligheden er slet ikke den samme, så jeg tror, at der er nogen, der slet ikke ved, at kvindecykling findes. Der er selvfølgelig sket noget – bare i den tid, hvor jeg har cyklet. Vi har fået krav om minimums-tv-tid, når vi kvinder kører et World Tourløb. 45 minutter skal de give os. Det er godt, for så kan folk se, at kvindecykling findes. Det er da en start! At de kender vores eksistensberettigelse,” siger Cecilie, der gerne bruger tid og kræfter på at gøre opmærksom på kvindecykling og de forskelle, der stadig er, når man kigger på vilkårene for mænd og kvinder.

Præstationer fremfor kunsten at tisse

”Jeg har altid været meget ”You can do it – kom så, kvinder!” Det er jo ikke, fordi vi alle skal til at være cykelryttere, men vi skal fandme kæmpe for, at vi får lige rettigheder. Vi skal kæmpe for, at vi kvinder kommer på tapetet, for vi har fortjent at komme på dét tapet. Det er ikke fair, at det nærmest kun er herrecykling, der bliver vist i tv. Det er ikke fair, at det kun er herrecykling, der bliver omtalt af journalister i aviserne. Det er ikke fair, at når kvinder klarer sig godt til et løb, bliver det nærmest ikke nævnt nogen steder, men til gengæld bliver der skrevet om, at en eller anden herrerytter har ondt i storetåen, eller hvordan kvinder egentlig tisser, når de kører cykelløb. Er vi stadigvæk der, hvor det er sjovere at kigge på, hvordan kvinder tisser, end vores præstationer? Vi har brug for at få noget kvindepower og nogle resultater ud.”

Cecilie har efterhånden opnået en status, hvor de fleste – både indenfor og udenfor cykelverdenen – spidser ører, når hun taler. Det er hun meget opmærksom på, for hun vil gerne være et talerør.

”Jeg kan ligesom sige ”ding, ding, ding – se med her”. Det er fedt! Jeg skal udnytte, at jeg har en stemme og kan gøre en forskel for andre. Det, synes jeg, er ret smukt. Hvis jeg kan hjælpe andre og gøre opmærksom på kvindecykling, så der er flere unge piger, der begynder at få øjnene op for det, er det ret fedt. Det at inspirere andre er jo noget af det smukkeste i verden," fortæller Cecilie.

Læs hele interviewet med Cecilie Uttrup Ludwig i det nye nummer af FIT Living. Du får det sammen med denne uges ALT for damerne fra torsdag d. 5. maj.

Om Cecilie Uttrup Ludwig

Professionel cykelrytter, kører for det franske cykelhold FDJNouvelle Aquitaine-Futuroscope og er nr. 10 på verdensranglisten over kvindelige cykelryttere.

Dansk mester i enkeltstart i 2016, 2017 og 2018.

Skal deltage i årets Tour de France for kvinder, som for første gang er et ottedages etapeløb fremfor blot en enkelt dag.

Er 26 år og bor i Girona i Spanien. Følge hende på instagramprofilen @cykel_cille.

Se, hvad vi ellers skriver om: Cykling, Ligestilling og Interview