bloddonor

Vil du være bloddonor? Det her bliver dit bidrag brugt til

Som frivillig bloddonor er du ikke kun med til at redde liv. Du bidrager bl.a. også til vigtig forskning, der gør forskerne klogere på en lang række sygdomme og behandlinger.

Selvom det kun er et lille stik, der skal til, så er du som bloddonor med til gøre en kæmpe forskel og redde liv – hver dag året rundt. Faktisk er bloddonorer helt uundværlige, da der ikke findes medicin, der kan erstatte det blod, som de donerer, og både blod og plasma bliver brugt til at behandle patienter på hospitaler i hele Danmark.

Den største del af det tappede blod går til kræftpatienter (ca. 40%), men flere andre patienter er også afhængige af blod fra bloddonorer. Fx bruges der donorblod ved blødninger i forbindelse med ulykker, fødsler eller operationer, ligesom mange med kroniske sygdomme er afhængige af donorblod.

Men som donor hjælper du ikke kun patienter på hospitalerne i Danmark. Du kan også bidrage til vigtig forskning, der gør lægerne klogere på forskellige sygdomme og behandlinger. Blandt andet har bloddonorer spillet en hovedrolle i et nyt dansk migrænestudie.

Måske sundt

Der kan være bivirkninger ved at donere blod – fx kan du blive svimmel og få et blåt mærke. Det er dog ikke skadeligt at være bloddonor – men om det er decideret sundt, det er sværere at blive klog på, da forskningen peger i forskellige retninger.

Kan du blive bloddonor?

Hvert år er der brug for ca. 25.000 nye bloddonorer til at afløse dem, der falder fra på grund af alderdom, sygdom eller andet. For at blive bloddonor skal du blandt andet ...

  • ... være sund og rask. Visse sygdomme og typer medicin kan betyde, at du ikke kan blive donor.
  • ... være mellem 17 og 65 år.
  • ... veje mindst 50 kilo for fuldblodsdonorer og 60 kilo for plasmadonorer.
  • ... kunne tale og forstå dansk og have et dansk CPR-nummer.

Du kan læse mere på bloddonor.dk.

Et nyt dansk-svensk studie med over en million donorer er dog for nylig kommet frem til, at de, der donerer meget blod, ser ud til at leve længere, end de der donerer sjældent. Uanset hvad, så er en bloddonation en god gerning, og det at gøre gode gerninger er forbundet med mindre stress og bedre humør. Og det er jo også værd at tage med.

Hvad bliver blodet brugt til?

Blodet fra donorer bliver brugt til behandling af patienter. Blodet bruges blandt andet til at behandle kræftpatienter eller ved blødninger i forbindelse med ulykker eller operationer. I blodbanken adskiller man blodet i røde blodlegemer, blodplader og plasma, så blodet kan bruges til behandling af flere patienter:

Røde blodlegemer bruges til at erstatte blodtab, fx i tilfælde af ulykker eller under operationer. De kan også bruges hos mennesker, som lider af en sygdom i blodet, der medfører et nedsat antal røde blodlegemer, herunder patienter med blodog kræftsygdomme.

Blodplader hjælper med at få blodet til at størkne. Blodplader bruges ved større blødninger samt ved kræftsygdomme, fx leukæmi, hvor kemoterapien kan skade knoglemarven, så man har svært ved at danne nok blodplader selv.

Plasma kan ligesom blod bruges til at redde liv hos mennesker, der akut er kommet i blodmangel fx ved en ulykke eller en operation. Det bruges også til at fremstille lægemidler, der kan hjælpe mennesker med eksempelvis blødersygdomme.

Den største del af det indsamlede plasma anvendes til at udvinde stoffet immunglobulin. Immunglobulin består af antistoffer og er livsnødvendig for patienter med nedsat immunforsvar, og som derfor ikke kan bekæmpe infektioner selv.

Godt halvdelen af dit blod består af plasma. Der findes også deciderede plasmatapninger, som minder om blodtapning, men tager længere tid.

Tip: I podcasten ”BloodCast” kan du høre personlige historier fra nogle af dem, der har haft vigtigheden af donorblod tæt inde på kroppen.

Kilder: bloddonor.dk, givblod.dk, netdoktor, styrelsen for patientsikkerhed, illustreret videnskab 

Bloddonation i tal

Antallet af aktive bloddonorer var i 2021 ca. 180.000 I 2021 meldte 37.734 sig som bloddonorer.

I 2021 blev der i alt foretaget 291.934 tapninger (fuldblod, plasma og blodplader), hvilket er 0,6% færre end i 2020 (293.722 tapninger i 2020).

I 2021 blev der gennemført 95.816 plasmatapninger, hvilket er 7% flere end året før (89.581).