Hvorfor er du mest øm på andendagen, når du har trænet hårdt?
SPONSORERET indhold

Hvorfor er du mest øm på andendagen, når du har trænet hårdt?

Der er tilsyneladende en god grund til, at vores muskler er ekstra ømme på andendagen. Træningsekspert Anna Bogdanova forklarer her hvorfor.

Af:: Anna Bogdanova & Sofie Winther Askgaard Foto: Alamy
20. jun. 2022 | Sundhed | ALT for damerne

Først og fremmest kan man godt blive øm efter træning, simpelthen fordi man har brugt kroppen på en uvant måde – og jo mere sporadisk man træner, des mere øm vil man opleve at blive efter træning. Ved regelmæssig træning vil man opleve, at ømheden foretager sig hurtigere. Ømheden i sig selv er i øvrigt ikke en garanti for træningseffekt.

Men forudsat at din træningskvalitet er høj, og du har sikret både systematisk progression og også får nok næring, er ømheden formentlig et tegn på, at musklerne er i gang med at bygge sig selv op i en større og stærkere version. Denne reparation af musklerne skaber inflammation, og det er ikke så skidt, som det lyder, for det skyldes immunceller, som begynder at reparere musklerne - og på andendagen efter træning er koncentrationen af de her immunceller altså størst, så det giver god mening, hvis du her mærker mest ømhed.

Læs også: Her er genvejen til flad mave

Er det mere end blot lidt ømhed – eller fortsætter det i flere dage, er det formentlig, fordi du er gået for hårdt til den, træner for sporadisk eller begge dele. Og så kan inflammationsprocessen trække ud, så du er øm i længere tid og får mindre lyst til at bevæge dig.

Det er meget individuelt, hvor øm man bliver efter træning - og hvor længe. Det afhænger af din overordnede tilstand; får du sovet nok, spist nok, restitueret nok mellem dine træninger? Hvis du er meget lav på energi og overskud, kan denne inflammationsproces fx godt skyde over mål, så den varer i længere tid – og i de perioder er det en god idé at tilpasse doseringen af din træning, så du skruer ned for varighed og/eller intensitet af den.

Anbefalet til dig