Løb: Bakketræning giver bonus
SPONSORERET indhold

Løb: Bakketræning giver bonus

Det er bare rarere at løbe lige ud. Eller ned ad bakke. Men hvis du overvinder dig selv og tager udfordringen med bakken op, kan det mærkes positivt både på konditions- og styrkekontoen.

Af: Julia Liberati, vorespuls.dk Foto: Alamy
24. jul. 2014 | Sundhed | ALT for damerne

I samarbejde med motionssitet Vorespuls.dk  og Stine Berg fra DGI Løb ser vi her på, hvordan du kommer lettest over bakken, og hvad gevinsten ved dit slid er.

Bakkeløb som afveksling
Når du udfordrer din krop ved at lave forskellige former for løbetræning, kan det hurtigt mærkes. Ud over at afvekslingen kan være med til at holde din løbeglæde ved lige, giver varieret træning en styrket krop.

- Bakketræning er en rigtig god måde at træne sin kondition på, og så er det et godt supplement til intervaltræning, der også giver et afbræk i den almindelige løbetræning, siger Stine Berg.

Den lange vej op
Når du skal op ad bakken, gælder det om at bruge en løbeteknik, der får dig frem og op på den mest effektive måde.

- Det er stort set samme bevægelse, som når du laver gadedrengehop, du skal bare ikke hoppe. I stedet skal du løbe oppe på tæerne og løfte benene højt op.

Men det er vigtigt at starte langsomt ud, for et løb op ad bakke strækker i fodleddet, og det kan give skader på akillessenen.

LÆS OM AKILLESSENEN HER: Akillessene: Løberens ømme punkt

- En langsom start forebygger skader på akillessenen. Start langsomt og træn din teknik, så bliver det nemmere og kroppen sparer noget energi, siger Stine Berg.

Et andet godt tip fra løbekonsulenten er, at forestille sig, man hiver sig op ad bakken i et tov. Det er med til at overvinde noget af den psykiske bremse.

Giv den gas nedad
Belønningen for at have løbet den hårde tur op ad bakken, er at få lov at løbe ned igen. Men det kan virke skræmmende bare at løbe ned for fuld gas, og derfor kommer mange til at løbe forkert.

- Man skal læne sig frem og lade benene gøre arbejdet. De kan sagtens holde dig. Og hvis du føler, du får for meget fart på, bremser du bare ved at læne dig tilbage, siger Stine Berg.

Den fremadlænende teknik er også god for knæene, der får hjælp af overkroppen og lårene, og derfor ikke skal bremse hele kropsvægten alene. Teknikken kan få dig op i høj fart, men det skal du ikke være bange for.

- Du skal være opmærksom på underlaget, for det er let at vrikke om, når man bare lader benene løbe derudaf. Og sørg for at bremse lidt ned, hvis der kommer et skarpt sving, så du ikke løber ud af banen, siger Stine Berg.

LÆS MERE OM DEN RIGTIGE TEKNIK PÅ UNDERLAGET HER: Løb rigtigt på underlaget