Louisa Lorang guider til en nem hverdag i køkkenet

Louisa Lorang: Her er mine 6 bedste tips til en nem hverdag i køkkenet

Lav en madplan, brug dine rester, og snyd, hvor du kan. Madskribent Louisa Lorang guider dig til en nem hverdag i køkkenet.

1. Planlæg dine snacks og måltider

Det er nemt at fare vild i køkkenet, hvis ikke du har en plan. Lav en madplan for hele ugen, eller køb dig til en måltidskasse, så planen bliver lavet for dig. Arbejder du ikke et sted med kantine eller madordning, bliver du hurtigt fanget i ikke at kunne få en ordentlig frokost, så tænk frem, og smid en rugbrødsmad, en halv agurk, en bakke cherry tomater og nogle mandler i en pose, så du altid har noget sundt ved hånden.

2. Forbered dine grøntsager

Køb en hel række transparente bøtter til køleskabet, og prep dine grøntsager. Der er ikke stor forskel på at skrælle en halv eller en hel pose gulerødder, at skære én eller to agurker i stave eller at snitte et halvt eller et helt kålhoved. Oprydningen er den samme, og resultatet er, at du altid har noget sundt stående i køleskabet. Alting bliver meget nemmere, når du kommer hjem fra en lang arbejdsdag – eventuelt krydret med hentning af trætte børn – fordi du hurtigt kan tage snacks ud og servere.

3. Snyd med tiden

Normalt er det ikke særlig velset at snyde, men når det gælder mad, så bring it on. Så længe der er tale om ægte og rene råvarer, så fyld gerne kurven med færdiglavede blomkålsris, revne gulerødder, ribbet grønkål og frosne grøntsager. Frossent er næringsmæssigt lige så sundt som frisk, så fyld fryseren med ærter til pastasalater, hummus og falafler og broccoli til smoothies og wokretter.

4. Vælg en nem morgenmadsløsning

Morgenerne er travle i de fleste familier, så gør morgenmaden nem. Lav en grøn smoothie af æble, banan, broccoli og avocado, eller omdan din aftensmad fra aftenen før til et morgen måltid. Kylling, bøf og stegte grøntsager kan sagtens erstatte havregrøden og yoghurten. Det er sundt og nærende, og det er lige så vigtigt, når du skal hurtigt ud ad døren.

5. Lav mad til flere dage

Er du i en familie, hvor der skal smøres madpakker, så tænk i flere portioner. Når du laver mad onsdag, så overvej hvad du kan bruge til madpakkerne torsdag og fredag. Kog for eksempel ekstra pasta og quinoa, når du alligevel er i gang, eller lav en ekstra portion dej, så du kan bage nybagt brød en af de kommende dage.

6. Tænk nyt

Nye retter giver fornyet energi til madlavningen. Det lyder måske uoverskueligt at prøve kræfter med en række nye opskrifter, hvis du føler dig udfordret af hverdagen, men husk, at det ikke behøver at være svært. Giv for eksempel grøntsagerne hovedrollen i dit aftensmåltid, og lav noget så simpelt som dampet blomkål med smør og parmesan, eller giv nyt liv til dit snackgrønt med en dip af yoghurt, hvidløg og dild eller soja, chili og lime.