”Min kone siger,  at jeg er pleasende  og irriterende”
SPONSORERET indhold

”Min kone siger, at jeg er pleasende og irriterende”

Når mænd går i terapi med ondt i kærligheden, er det Katrine Axholms erfaring, at det ofte handler om, at manden har udvisket sig selv og er mest fokuseret på at please sin kone. Her hjælper hun en mand med at få en bedre balance i sit parforhold.

Af: Katrine Axholm Foto: Getty Images
19. mar. 2021 | Sundhed | ALT for damerne

"Jeg har altid set det som min fornemmeste opgave og det vigtigste tegn på min kærlighed, at jeg kunne gøre min kone lykkelig. Når hun er glad, så er jeg glad, for så gør jeg det godt som mand og som far, og så vil hun også elske mig. Er det ikke det, kærlighed handler om?"

Henrik ser spørgende på mig.

"Men det er som om, det ikke virker mere", fortsætter han.

"Min kone trækker sig og vil mig ikke på samme måde som tidligere. Hun siger, at hun føler sig overvåget, at jeg er ”på hende” hele tiden, og at jeg er pleasende og irriterende."

"For mig er kærlighed, at vi gør alt, hvad vi kan for, at den anden skal have det godt. Hvad skal vi med hinanden, hvis ikke det netop er fordi, der er noget, vi skal have, og noget, vi skal give? Ellers kunne vi jo lige så godt leve alene. Jeg elsker min kone, og jeg gør mig umage hver dag. Jeg vil gerne have, at vi har det godt sammen, men jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre anderledes, så det har jeg brug for din hjælp til."

Det ligeværdige forhold

De fleste har en forestilling om, at kærligheden er noget, der skal komme fra en anden. Vi leder efter den rette, som kan give os det, vi drømmer om, som kan dække vores behov og elske os på den helt rigtige måde.

Og vi drømmer om at kunne være netop det for et andet menneske. Den bedste ven, livspartneren, den anden forælder, vores livsvidne, den eneste, vi tænder på, og som er så god for os, at vi aldrig har lyst til andre. Det er meget høje krav at stille til kærligheden. Henrik og jeg taler en del om, hvad et ligeværdigt parforhold er.

Et forhold, hvor han kan være det menneske, han er, med sine grænser og sine behov, og at det er vigtigt, at han også tager sig plads til at gøre det, som gør ham glad. Ikke bare for sin egen skyld, men også netop for, at hans kone finder ham interessant. At hans fornemmeste opgave ikke er at dække sin kones behov, det er hendes eget ansvar. Hans opgave er at gøre sig selv glad.

Læs også: Parforhold: "Jeg føler mig som en ubuden gæst i mit hjem"

Læs også: "Hvis du ikke kan give dig selv kærlighed, kan du heller ikke give det til andre"

Find balancen

Balancegangen mellem at vælge os selv og vælge hensynet til den anden er et vilkår for kærligheden, som vi alle lever under, når vi lukker et menneske ind i vores hjerte. Hvor meget kan jeg være mig uden at miste dig, og hvor meget kan jeg være der for dig uden at miste mig selv? Da vi afslutter forløbet, siger Henrik:

"Når vi taler om det på den her måde og blandt andet også om, hvordan min fars og mors forhold har været, så kan jeg se, at jeg ligner min far meget. Min mor bestemte alt i mit barndomshjem, og min far rettede ind. Det er det, jeg har lært. Det var vigtigt, at min mor var glad, og både min far og jeg skulle sørge for det, for ellers ødelagde vi den gode stemning."

"Men min kone er ikke som min mor, hun vil gerne have, at jeg også er med i beslutningerne, og det elsker jeg hende jo for. Jeg kan se, at jeg selv skal have ændret min rolle i det der. Jeg kan godt forstå det, du siger med, at jeg på et tidspunkt kan miste så meget af mig selv, at jeg bliver nødt til at blive skilt, eller at min kone ikke længere kan mærke, hvem jeg er, og så er det hende, som går sin vej. Det ønsker jeg på ingen måde.

Anbefalet til dig