Sex

Prævention: 7 veje til sikker sex

Du er i plus med lyst til sex, men i minus med lyst til at få et barn til (i hvert fald lige nu). Så hvilken prævention skal du vælge for at dyrke sikker sex?

1. Kondomer – yummi, yummi, hvor' mit gummi?

Det aflange hylster er effektivt til at beskytte mod kønssygdomme og derfor en god løsning, hvis du har skiftende partnere. Når du er i et fast forhold, derimod, er der andre præventionsformer, der er sikrere i forhold til at undgå at blive gravid, for det tynde gummi beskytter faktisk kun 97 procent mod graviditet. Det kræver desuden, at du er så tjekket, at du, mens I er i gang på lagenerne, kan huske at bruge det. Hvis du lige har født, er kondom dog noget nær en nødvendighed. Under en fødsel kan du nemlig få små eller større ridser i underlivet, og er du uheldig, kan der gå betændelse i disse ridser. Et kondom mindsker risikoen for underlivsbetændelse. Men husk lige glidecremen, for dine slimhinder kan være tørre på grund fødsel og amning.

2. P-piller – den lille sikre prævention

De små tabletter er næsten 100 procent sikre, hvis du husker at tage dem hver dag. De giver sikker sex uden afbrydelser. Men de kan også give dig kvalme, humørsvingninger, hovedpine, mindre lyst til sex og øget risiko for blodpropper. Det er dog okay at spise den lille sikre i hele sit fertile voksenliv. Undersøgelser viser, at kvinder på ppiller faktisk lever et par år længere end andre kvinder og sjældnere får kræft. De små piller hindrer heller ikke din krop i at genoptage sin naturlige cyklus. Men p-piller kan nedsætte din mælkeproduktion lidt, hvis du lige har født. Så hvis amningen går trægt, er de ikke så smarte. Det er dog en myte, at dit barn skulle kunne smage dit indtag af p-piller i modermælken. Og nej, dit ammebarn får ikke en masse hormoner indenbords. Der er tale om helt små og ligegyldige mængder.

Læs også: Her er den ultimative orgasme-guide

3. P-ringe – prævention til den glemsomme

Hvis du egentlig er glad for p-piller, men ikke er så god til at huske at tage dem hver dag, kan den lille bløde og bøjelige plastikring i skeden måske være noget for dig. P-ringen har samme bivirkninger og sikkerhed som p-pillen, men den holder i tre uger. Du kan tilmelde dig en service, hvor du får en sms om, at nu er det tid til at skifte ring. Du skal dog være okay med at røre ved dig selv, da det er dig selv, der skal skifte p-ringen.

4. P-stav – holder som prævention i tre år!

Hvis du vil slippe for at spekulere på prævention tre år frem i tiden, kan du måske være kandidat til en p-stav. Det er en tynd stav på størrelse med en tændstik, som bliver lagt ind under huden på overarmen. Sikkerheden er tæt på 100 procent. P-staven giver dog næsten altid uregelmæssige blødninger. Du kan også få øget appetit, akne, brystspændinger, hovedpine og humørsvingninger. Men der er ingen risiko for blodpropper.

Så hvis dit blodtryk er højt, kan det her være din løsning. P-staven er netop blevet forbedret, så hvis du har hørt om stave, som ikke var til at finde igen, så skyd bekymringen til side. Nu er risikoen mindsket for, at din læge kan lægge den forkert, plus at staven kan findes ved hjælp af røntgen.

5. Spiral – bedre end sit rygte

Den lille plastikgenstand, som enten afgiver hormoner eller kobber, holder i fem år. Med kobberspiralen slipper du for bivirkninger fra hormoner. Der er dog enkelte, der får kraftige og smertefulde blødninger af kobberspiralen, men de fleste har det fint med den. Med hormonspiralen kan du komme til at døje med pletblødninger, men de forsvinder typisk efter tre til seks måneder. Til gengæld gør den kål på kraftige menstruationer og månedlige smerter. Sikkerheden er 98 procent for kobberdimsen og 99 procent for hormonspiralen. For dig, der har født, er en spiral en super god løsning.

Men kun hvis du har en fast partner. Ellers giver den dig en syvdobbelt risiko for underlivsbetændelse. Og nej, tråden i spiralen burde ikke genere din partner. Hvis den gør, skyldes det, at din læge har klippet den for kort.

Læs også på Voresbørn.dk: 7 råd: Undgå kærlighedsfælderne

6. Pessar – kræver fingersnilde

Gummihætten med den bløde fjedrede ring i kanten er lidt bøvlet, fordi du skal kunne forudsige, at du nok får brug for den. Ud over timing kræver et pessar også, at du er fingerfærdig og afslappet i forhold til at røre ved dig selv. Pessaret skal bruges sammen med mælkesyrecreme, som virker sæddræbende. Selv hvis du bruger begge dele korrekt, er det stadig kun 97 procent sikkert. For dig, der gerne vil holde dig helt fri af bivirkninger fra hormoner, kan det dog være den rigtige løsning. Husk, at hvis du lige har født, skal du sørge for at få taget mål hos lægen til et nyt pessar, da du ikke kan regne med, at det gamle stadig passer.

7. Naturmetoden – pas nu på!

Du kan få din partner til at stå af i Roskilde, måle din temperatur, tjekke udflåd i dine trusser eller undersøge din urin og så undgå sex i de dage, hvor du formoder, at du har ægløsning. Du slipper for hormoner, bivirkninger og fremmede genstande i din krop – men du slipper sandsynligvis ikke for at blive gravid! Sikkerheden er stort set lig nul. Faktisk er den eneste sikre naturmetode at undgå samleje, men den er også ret kedelig ...

Læs også på Voresbørn.dk: Har I glemt jeres sexliv