Oline Hijji
SPONSORERET indhold

Oline Hijji levede med en sorg i årevis: "Dødsfaldet var jo det, jeg et eller andet sted havde ventet på i seks år"

Ventesorg er den sorg, vi kan føle, mens vi så at sige venter på, at en af vores kære dør af sin sygdom. Mød Oline, der ville ønske, hun havde vidst, at hun faktisk var i sorg, mens hendes far stadig levede. Og bliv klogere på ventesorgen, som først nu er på vej til at blive anerkendt som en sorg før sorgen.

Af:: Stine Troense Foto: Trine Bukh
20. jan. 2022 | Sundhed | Hendes Verden

Verden lå for Oline Hijjis fødder, da hendes far fortalte, at han havde tarmkræft. Hun var 22 år, lige kommet hjem fra et udlandsophold og netop flyttet hjemmefra. Men med ét føltes det uvæsentligt.

"Jeg tog studieorlov, bremsede alt. Jeg ville være der for min far og kunne besøge ham hver dag med overskud. Det virkede forkert at sidde og læse ligegyldigt teori", fortæller i dag 31-årige Oline.

Hendes far blev opereret flere gange, fik stråler og kemoterapi. Han tabte sig, var ofte indlagt, fik stomi og ballonudvidelser for knas med hjertet. Han fik også problemer med sine urinledere og blev opereret for dét. Oline fulgte ham tæt i alle årerne. Også i de tre år, hvor han var erklæret kræftfri, men udviklede type 2-diabetes, fik flere blodpropper og tog en masse medicin, han ikke altid tålte.

"Jeg var dybt involveret i min fars sygdomme, men der er også meget, der er forsvundet fra min hukommelse. Jeg må have blokeret for minderne", siger Oline.

LÆS OGSÅ: Pernille blev ramt af alvorlig sygdom: "Det var surrealistisk, for jeg mærkede ikke noget som helst"

Hendes forældre blev skilt, da hun var otte. Hendes far havde en kæreste og også andre børn, som aflastede Oline, men hun var deres fars primære omsorgsperson.

"Jeg deltog i lægesamtaler, satte mig ind i hans medicin, hentede mad til ham og sad hos ham. Når min far fik besøg af vores familie fra Marokko kørte jeg dem til og fra hospitalet", fortæller Oline, der også kom meget hos sin far i de perioder, hvor han boede hjemme og havde brug for hjælp til rengøring, madlavning og personlig pleje.

Oline bestræbte sig også på at give sin far gode oplevelser, de kunne være sammen om. De tog blandt andet til Barcelona.

"Vi vadede rundt i byen, for jeg nød at holde ferie og ville se en masse. Da vi endelig drak en kop kaffe, faldt min far i søvn på caféstolen. Jeg fik dårlig samvittighed over, at jeg ikke havde opdaget, han var så udmattet."

Stress og skyldfølelse

Med tiden blev Oline bedre til også at prioritere sig selv, men som regel handlede det om hendes far.

"Hvis han fik brug for mig, forlod jeg altid det, jeg var i gang med. Jeg gik glip af min venindes bryllup i USA, selv om vi har kendt hinanden, siden vi var fem, og jeg skulle spille en særlig rolle på hendes store dag. Jeg følte ofte, jeg skuffede andre. At det hele handlede om min far og det, han havde brug for. Eller det, jeg tænkte, han havde brug for", siger Oline, der også gav sin far lov til at arrangere hendes eget bryllup.

"Det var jeg ikke gået med til, hvis han ikke havde været syg. Vi vidste jo ikke, hvor længe, vi havde ham. Dét sagde især min mor tit. Og jeg opfattede det som en reminder om, at jeg skulle please min far."

Olines store engagement i sin fars sygdom kom med en pris. Især hans sidste tid, hvor kræften var vendt tilbage, og han var på livsforlængende medicin, drænede hende.

LÆS OGSÅ: Kirstine fandt sig selv efter hjerneblødning

"Jeg blev sygemeldt med stress. Jeg følte det som om, jeg havde fået stukket en kanyle i mig og havde fået al energi suget ud. Jeg sov ikke om natten og glemte mange vigtige ting, siger Oline, der også havde en diagnose at slås med."

"Jeg fik en spiseforstyrrelse som 18-årig og den blussede op, da min far var syg. Jeg brugte sygdommen til at flytte fokus fra mine bekymringer for min far. Og fra min store frygt for at miste ham. Min spiseforstyrrelse var en flugtvej væk fra det svære og det, jeg ikke kunne kontrollere", fortæller Oline.

Også skyld fyldte i Olines liv, da hendes far var syg. Især i begyndelsen.

"Jeg havde været på hospitalet hver dag i en lang periode. Og så var der en dag, hvor jeg bare ikke kunne tage derud. Jeg var fyldt op. Så ringede min far og spurgte, om jeg var okay. Det var sødt, men jeg følte også, han ringede, fordi han ville have, jeg skulle komme. Det gav mig dårlig samvittighed."

Døden var en lettelse

Da Oline fars døde for to år siden, blev Oline først og fremmest lettet.

"Jeg tænkte: ”Pyha. Nu er det sket. Jeg mærker det. Og jeg overlever det.” Det var jo min frygt, at jeg ikke ville kunne klare at miste min far. Men jeg klarede mig. Dødsfaldet var jo det, jeg et eller andet sted havde ventet på i seks år."

Oline fortæller, at hun under sin fars sygdom var bevidst om, at hun oplevede noget, der var utrygt og hårdt. Men hun oplevede ikke sig selv være i sorg.

"Det ville have været sundt for mig, hvis der var en, bare én, der havde sagt til mig, at det jeg gik igennem havde et navn. Havde der ligget en brochure om ventesorg og vejledning på hospitalet, havde jeg ringet med det samme. Det var meget værre at være i ventesorg end at have de følelser, der opstod, da min far endelig døde. Døden var håndgribelig. Og derfor tryg."

LÆS OGSÅ: ”Mine bekymringer gør mig trist og modløs”

I dag har Oline det godt. Hun savner sin far, som hun kom tæt på under hans sygdom, og hun oplever tit noget, hun gerne ville have delt med ham. Men meget er blevet nemmere.

"Jeg har ikke den stress, jeg havde dengang. Hver gang min telefon ringer, er jeg ikke bange for, det er hospitalet med dårligt nyt. Jeg skal ikke bruge hver anden mandag på Herlev hospital til kemo. Frygten for at miste min far er jeg også forskånet for. Min spiseforstyrrelse er stadig min strategi, når jeg bliver presset, men der er kommet en større ro over mig, siden min far døde."

Anbefalet til dig