Tag på udrensende retreat i skoven
SPONSORERET indhold

Tag på udrensende retreat i skoven

Kan kærlighed smages? Det er jeg helt overbevist om, efter jeg har været på tre dages "Lykkemad Retreat" i Sverige med Louise Bruun. Sjældent har jeg fået så ekstremt velsmagende mad – lavet med hundrede procent kærlighed og økologiske ingredienser – som samtidig kælede for hele min krop og alle indre organer. Sundt simpelthen. Hele vejen igennem. Også for sjælen.

Af:: Marie-Louise Truelsen Foto: Marie-Louise Truelsen
30. mar. 2013 | Sundhed | ALT for damerne

Fredag
Jeg og ti andre kvinder ankommer ved middagstid til Louises helt vidunderlige ødegård langt, langt inde i en stor svensk skov. Vi er klar til tre dages udrensning og vegetarisk kost. Louise står klar med knus, hyben/kanel-te og svensk skovvand i en stor kande. Da alle har fået tildelt et værelse, samles vi om en let og sund frokost. Brandnældesuppe, som styrker nyrer og lever, glutenfri boller med nødder og gulerødder samt en creme af cashewnødder, bagte tomater og hvidløg. Uhm! Jeg føler, at jeg efter en lang vinter har behov for et sundhedsboost og en udrensning, der forhåbentlig kan sætte skub i et vægttab. Jeg vil også gerne inspireres til endnu flere gode vegetariske retter, som vi spiser mange af hjemme hos os. Louise fortæller om sin egen vej til det liv, hun lever i dag, hvor hendes filosofi er, at maden er alfa og omega. Hvis du bliver lavet af noget bras, bliver din krop også derefter, siger hun, og vi nikker. Jeg tænker lidt på kaffe og kage, men skubber det fra mig. Efter frokosten drikker vi marietidsel-te. Frøene har ligget i blød natten over, er blevet kogt og har trukket længe. Teen virker meget styrkende for leveren, fortæller Louise, og et par kopper om dagen hver dag i en uges tid er godt, hvis man vil rense ud. Jeg føler mig allerede ret sund.

Efter frokost går vi en tur på ti kilometer i den kæmpestore skov, som omgiver ødegården. Bagefter er der "kanonkugler" (se opskrift, red.) og vand. Lækre og sunde snacks, som lige tager toppen af sulten og får styr på blodsukkeret. Louise filosoferer lidt over, hvorfor man altid siger, at livsnydere er de mennesker, der spiser meget, sødt og fedt, og som drikker masser af vin? Det er jo de samme mennesker, som ofte har alle skavankerne, siger hun og slår fast, at for hende er en livsnyder et menneske, som laver sund, nærende og let mad, og som tænker over, hvad der ryger indenbords. Hver dag.


Vi tager alle en slapper – jeg falder simpelthen i søvn under det skrå loft på mit lille værelse – indtil aftensmaden står på bordet. Louise har tryllet tre skønne salater og en himmelsk dip frem. En med lilla spidskål, hvidkål, solsikkekerner og rosiner og en god olie hen over. En anden med broccoli, belugalinser, æbleeddike og olivenolie. Den tredje med mælkebøtte, spinat, radiser, valnødder, agurk og dild. Dippen består af rå rødbede, hvidløg, olie, citron, mandler, dadler og mayonnaise. Alt blendet sammen til en smuk rød creme. Jeg bliver mæt på en meget let måde og sover som en baby hele natten.

LÆS OGSÅ: "Jeg udelukker ikke noget fra min kost"

Lørdag
Jeg bliver liggende til omkring klokken syv og nyder tanken om, at morgenmaden bliver lavet til mig. Vi lægger ud med Aloe Vera juice til alle og derefter en raw food-grød af udblødte hørfrø, abrikoser, boghvede, chiafrø samt blendede mandler, æble, tørrede morbær og kanel. Vi hyggesnakker om nattens begivenheder. Hvem der har været oppe og tisse og den slags vigtige oplysninger, som siger noget om, hvordan vores krop reagerer på kosten og al den sunde te, vi drikker.

Vores yogalærer Sisse Siegumfeldt ankommer. Vi rydder laden og lægger vores yogamåtter ud. Sisse guider os igennem åndedrætsøvelser og rimelig hård yoga.

Vi er skrupsultne bagefter, men der er ingen kære mor. Louise bestemmer hvornår – og hvad – der må spises, og i stedet for at spise frokost kører vi hen til en sø, hvor de særligt seje hopper i det iskolde vand. Gys! Efter søbadet tager vi på "shopping" i Ica Maxi og køber stort ind af kerner, frø, Himalayasalt og andre ting, som Louise anbefaler, og som er billigere end i Danmark.


Tilbage på ødegården var der endelig frokost. Avocadodip med bredbladet persille, hvidløg og citron. Salat af rødkål, quinoa, rosiner, basilikum, purløg, æbleeddike, salt, olie og hasselnødder. Boller med smør. Ja, rigtigt smør!

Efter endnu en lang gåtur får vi Louises hjemmelavede rawkage baseret på udblødte cashewnødder. Den smager syndigt, men er det slet ikke. Min mave er begyndt at røre på sig efter al den kål, vi spiser, men det føles egentlig ok. Jeg føler mig let og frisk på en helt særlig måde, og jeg tænker, at jeg aldrig igen vil få lyst til at spise hvidt brød, pasta og sukker.


Om eftermiddagen er der yoga igen med Sisse. En helt anden session end den i morges. Mere blid, men også med nogle udfordrende øvelser, bl.a. delvis hovedstand og andre øvelser, som vi laver med svingende held. Vi slutter med en afspænding, hvor Sisse chanter, mens vi ligger under tæpper. En helt fantastisk ro og energi breder sig.

Aftensmaden er et kongemåltid. Salat af broccoli, rosiner, græskarkerner, olivenolie, havsalt og æbleeddike. Hummus af kikærter, hvidløg, citron, citronskal, sesamfrø og gurkemeje. Søde kartofler, rødløg, hele hvidløg og fennikel bagt i ovnen med krydderiet "Ras el Hanout", fennikelfrø, peber, olivenolie og citron. Og så den smukkeste salat af granatæbler, frisk timian og oregano.

Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har fået så meget veltilberedt mad, som samtidig føles så sundt og let. Kl. 20 er jeg helt færdig og går i kassen. Jeg føler, at min krop er begyndt at rense ud. Jeg lugter af karry, når jeg sveder, men det gør de andre heldigvis også.

LÆS OGSÅ: Tjek hvor (u)sund din travle livsstil er

Søndag
Åh nej, det er sidste dag i denne lille lomme af sund lykke. Det bliver rart komme hjem, men der er nu noget skønt ved at være et sted, hvor man ved, at alt hvad man spiser er hundrede procent sundt.

Vi begynder dagen med dejlig yoga. Karrylugten breder sig i lokalet, da vores kropstemperatur stiger, men det er alligevel skønt at strække igennem og mærke, hvordan kroppen samarbejder, når den får det rette brændstof. Morgenmaden får vi lige bagefter. "Hymne til solen", som er skrællede appelsiner blendet med lime og citroner med skal samt ingefær. Smoothie af udblødte cashewnødder, banan, klorofylpulver, citron, appelsin og lime med skal. Dertil en dejlig omelet med spinat, gurkemeje, timian og tomat.

Og så er det farvel og tak for denne gang. Det har været nogle fredfyldte og afslappende dage, som helt klart har givet mig endnu mere lyst til at leve let, sundt og endnu mere vegetarisk, end jeg allerede gør i forvejen. På den tre timer lange køretur hjemad når jeg dog at blive godt grundsulten, men jeg modstår fristelsen til at købe noget skodmad på færgen. Griner ved mig selv, da jeg ser, at bilen med tre af de andre retreat'ere drejer skarpt af mod McDonalds, da vi kører i land i Helsingør. Men okay måske skulle de bare ind på benzintanken ved siden af...

LÆS OGSÅ: ALT tester - 4 typer wellness-behandlinger

Her får du et par gode opskrifter på mad, som Louise lavede i Sverige.
Brændenældesuppe
3 almindelige løg
3 rødløg
6 fed hvidløg
3 skalotteløg
Smør
Vand
Topskuddene af ca. 10 brændenælder
Peber

Løgene svitses i smør. Hæld vand på og tilsæt masser af friskplukkede brændenælder. Koges igennem, blendes og krydres med peber.

Kanonkugler
2 dl kværnede hørfrø
1 dl kværnede sesamfrø
1 dl græskarkerner
7 dadler
1 dl gojibær
3 spsk. kokosfedt
1 dl kokosmel
1 spsk. kanel
2 tsk. kardemomme
1 tsk. ingefær

Frøene kværnes til mel i en kaffekværn. Dadlerne blendes sammen med kokosfedt og gojibær. Frøene kommes i en skål sammen med krydderierne og blandes med dadelblandingen. Den skal være tilpas fedtet, så du kan lave kugler af det. Hvis der mangler fedt tilsætter du mere kokosfedt, hvis den er for fed, tilsætter du flere kværnede hørfrø. Rulles til kugler og trilles i kokosmel. Kan holde sig et par dage i køleskab. Kan også fryses ned.

Få Louise Bruuns bedste tip til en udrensende weekend derhjemme på næste side... Lav din egen udrensende weekend derhjemme
Find en weekend i kalenderen, hvor du ikke skal noget fra fredag eftermiddag til og med søndag aften. Nyd, at du har tid til at prioritere og forkæle dig selv med lækre, lette retter og følg Louises gode tips:

Undlad alle former for mælkeprodukter, sukker og korn (hvede, rug, byg og havre).
Spis masser af grøntsager – gerne kål, kål og kål.
Brug masser af friske krydderurter.
Spis nødder, frø og kerner.
Spis lette proteiner som f. eks. fisk, æg og kylling.
Spis gode koldpressede olier.
Gå tidligt i seng – senest kl. 22. I Kina siger man, at alle timer man sover før kl. 24.00 er fem gange mere værd end dem efter 24.00.
Dyrk motion, gerne lange gåture.
Spis ikke for meget. Det er ok at være småsulten. Det er ikke godt for kroppen at småspise hele tiden, for så får fordøjelsen aldrig ro.
Lav en stimulerende og udrensende drik af 1 dl æblemost, 1 dl vand, ½ dl koldpresset olivenolie, 1 hel økologisk citron, 1 stort stykke ingefær, ½ dusk persille, 1 tsk. cayennepeber, 1 tsk. gurkemeje. De hele blendes og portionen rækker til to personer.
Spis Louises hørfrøgrød, som er super for fordøjelsen: 3 spsk. hørfrø og 2 spsk. chiafrø lægges i blød i vand natten over. Røres op dagen efter med kanel, morbær, hakkede mandler og æbler i tern.
Bag kernebrud og spis det i stedet for brød: Blend 4 æg, 2 spsk. hørfrø, 2 spsk. solsikkekerner, 2 spsk. mandler, 2 spsk. græskarkerner. Lav nogle flade kager og bag dem ved 150 grader i ca. 30 minutter.
Drik masser af vand. For at optage vandet, kan du komme 1 knivspids Himalaya-salt i vandet og drikke det.

LÆS OGSÅ: Derfor skal du bryde dine vaner

Lav lækre salater
Følgende kombinationer er gode:
- Broccoli, granatæble, olivenolie, citron og havsalt.
- Quinoa med blomkål, dild og basilikum.
- Quinoa med tre forskellige slags løg, peberfrugt, agurk og basilikum.
- Broccoli med hasselnødder og abrikoser.
- Råmarineret fennikel med citron og olivenolie.

Lav skønt tilbehør til salaterne, f.eks.:
- Spinatpesto med masser af hvidløg og valnødder.
- Hummus-guachemole af 100 gram blendede kikærter, 2 avokadoer, citronsaft, 2 fed hvidløg, - 1 bundt persille og havsalt.
- Bagte søde kartofler, rødbeder, porrer og æbler. Tilsæt frisk timian, olivenolie og citron.

Drik masser af urtete
Gode urteteer kan understøtte din udrensning. Louise anbefaler følgende urter, når du skal have en kop te, der virkelig styrker dit helbred:

Burrerod – meget udrensende og dæmper inflammation. Lindrende og vanddrivende.

Hvidtjørn – føde for hjertet. Bringer balance i kredsløbet, fordøjelsesfremmende – drikkes morgen og aften – eller kan tages som kapsler

Løvetand – leverstyrkende og afgiftende, indeholder bitterstoffer der udløser frigørelsen af fordøjelsesenzymer og galde fra leveren.

Marietidsel – virker plejende på krop og sjæl, styrker leverfunktionen og regenerer levervæv. Også god for galdeblæren.

Padderokke – virker først og fremmest urindrivende og sammentrækkende. Padderokke anses også for at kunne modvirke fedme, hjælpe på stofskiftelidelser, blodmangel og hudsygdomme, samt styrke negle og hår.

Salvie – udødelighedens urt. Er fordøjelsesfremmende og et fint levermiddel. Har østrogenegenskaber og kan regulere menstruation. Planten er fortræffelig til at holde mave og tarm i orden, den er nyttig mod diarré, og dens sammentrækkende virkning gør den anvendelig ved blødninger, unormalt stort blodtab hos kvinder, hvidt flåd og hoste. Kvinder i overgangsalderen kan anbefales salvie, da den bekæmper generne i menopausen. Den er et klassisk middel mod ubehagelig nattesved. Den styrker livmoderen, regulerer menstruationen og hjælper med til at rette den hormonale ligevægt op.

Lakridsrod – hormonafbalancerende, stressnedsættende, slimløsende, afførende og opkvikkende.

Brændenælde – strutter af vitaminer og mineraler. Lindrer hævede led og er vanddrivende.

Bukkehornsfrø – er traditionelt blevet anvendt til at behandle, mavebesvær, gastritis, mavesår, forhøjet blodsukker, forhøjet kolesteroltal og generel svaghed. Nye undersøgelsesresultater understøtter brugen af bukkehorn til at nedsætte blodsukkerniveauet hos diabetikere og – i mindre målestok – til at sænke blodets indhold af kolesterol.

LÆS OGSÅ: Se de 10 superfoods du skal kende