Functional food

Skal din mad tilsættes vitaminer?

Den nye sundhedstendens, functional foods,er fødevarer tilsat vitaminer og mineraler - som en chokoladebar, der giver dig stærkere knogler, vingummier, der giver dig smukkere hud, eller hvad med en leverpostej, der giver ekstra glansfuldt hår? Men eksperter tvivler på, atdet bliver et hit hos os forbrugere.

Danske forbrugere er skeptiske

I lande som USA, Tyskland og sågar også Norge og Sverige, har det længe været tilladt og helt normalt at berige for eksempel mælk, ost og juice med d-vitamin. Her hjemme har det det sidste år også været muligt at købe mælk tilsat ekstra vitaminer, og der er tilsyneladende også godt gang i salget af vitaminvand. Alligevel mener forbrugerspecialist fra CBS, Heidi Boye, ikke at det er uden skepsis, når danskerne støder på functional foods i supermarkedet.

"For mange danskere opleves det ikke naturligt. Hvor Tyskland har taget godt imod at komme c-vitaminer i vingummier og alle mulige andre produkter, hvor vitaminer ikke naturligt hører hjemme, så er vi i Danmark meget skeptiske overfor noget, vi ikke kan gennemskue."

Læs også: Hollywood-stjernerne elsker vitaminvand

Den nemme ’fix it’-model

Lige nu er der to tendenser at spore hos de danske forbrugere, fortæller fremtidsforsker Anne-Marie Dahl: Enten leder vi efter nemme løsninger, eller også vælger vi at købe økologiske råvarer og lave maden fra bunden.

"Der kan godt være en skepsis omkring, hvad det er, vi propper i os, men generelt, kan vi godt lide den her ’fix it’-model, der både er den lette vej til sundhed og måske også en vej til sikkerhed. Vi lever i en tid, hvor der er ufatteligt mange signaler og muligheder, og hvordan kan man være sikker på at man i sin travle hverdag får alt det, der er nødvendigt for ens krop?"

Derfor mener Anne-Marie Dahl, at den nye tendens i en vis udstrækning er et hit hos forbrugerne.

"Jeg tror også, der ligger noget i det med at have kontrol med sin krop. Det er en selv, der styrer, og en selv, der får skabt den krop, man gerne vil have. Derfor bilder vi gerne os selv ind, at der findes en nem løsning på problemerne, når vi opdager en ny delle på maven, eller randene under øjnene bliver lidt for mørke."

Med tiden vil de funktionelle fødevarer slå mere igennem i Danmark, mener Heidi Boye, men det vil tage sin tid.

Læs også: Sukkerchok: Sjove snacks og retroslik

First moverne dømmer tendens ude

Kigger vi lidt længere ud i fremtiden, lader det ikke til, at functional food-tendensen har gode kår. Kirsten Poulsen fra trendbureauet First Move er ekspert i tendenser. Hun holder sig løbende ajour med, hvad der rykker hos de såkaldte first movers: Personer, der skaber trends, som vi andre senere begynder at

følge. Og umiddelbart er de funktionelle fødevarer ikke det, der står højest på first movernes indkøbslister.

"First moverne har ikke lyst til, at der bliver puttet vitaminer i vingummi for eksempel. At et mejeriprodukt får et ekstra mineral ved at tilsætte frugt eller urter, det er en bedre form, end man begynder at komme en halv vitaminpille i noget vand og kalde det vitaminvand," siger Kirsten Poulsen.

For first moveren er det derfor udelukket at kaste sig over en chokoladebar tilsat ekstra jern. Her er der ingen nemme ’fix it’-metoder.

"Sundhed skal for first moverne gerne komme gennem kost, motion og søvn og helst ikke alt for meget alkohol og røg," siger Kirsten Poulsen og tilføjer:

"Hvis du må tage et vitamintilskud ved siden af din kost, så er det fordi du ikke er bevidst nok om, hvad du spiser."

Hvad er functional food?

Functional food, eller funktionelle fødevarer, som det hedder på dansk, er fødevarer, der er beriget med for eksempel vitaminer eller mineraler, og derfor har en eller flere ekstra sundhedsfordele. Det kan for eksempel være slik eller andre dagligdagsfødevarer, der er tilsat et sundhedsfremmende middel. Herhjemme findes der blandt andet både vitaminvand og mælk tilsat d-vitamin på butikshylderne.

Kosttilskud tæller ikke som en functional food.