Er min mand på vej væk Vibeke Dorph Brevkasse Hjemmet

Foto: Getty Images Jeg er bange for, at min mand har en depression, hvad gør jeg? Det tager Vibeke Dorph stilling til.

Er min mand på vej væk, eller har han en depression?

Min mand og jeg har været gift i 25 år, og nu er han begyndt at distancere sig fra ægteskabet. Han har sagt sit job op, ved ikke, om han elsker mig eller børnene, og han virker helt generelt bare fraværende, hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.

Spørgsmål om passiv og fjern ægtefælle

Jeg har været gift i 25 år, og min mand og jeg har sammen tre børn, der er mellem 15 og 20 år gamle, og som, der alle bor hjemme. Vi skulle have fejret sølvbryllup i februar, men det mente min mand ikke, at vi havde råd til, da vi sparer op til en ny bil. Da jeg sagde, at vi da altid havde råd til at byde på en kop kaffe, slog han det hen.

Det endte så med, at han tog på job på vores sølvbryllupsdag, selvom han oprindelig havde taget fri. Det blev jeg rigtig ked af, for jeg havde længe sagt, at jeg godt kunne have tænkt mig at holde en fest eller på en anden måde fejre dagen.

LÆS OGSÅ: Jeg er forelsket i min venindes ekskæreste

Min mand blev også pludselig træt af sit job og sagde op. Han har længe virket fraværende, og han undgår os andre. Han ligger enten på sofaen med sin mobil eller sidder inde på sit kontor og ser serier.

Jeg har spurgt ham direkte om, hvad der er galt, og om han ikke elsker mig. Det sidste siger han, at han ikke ved, det gælder også vores børn. Når jeg forsøger at tale med ham, får jeg at vide, at jeg ikke skal lege psykolog, hvilket gør mig ked af det. Jeg har spurgt ham, om vi skal flytte fra hinanden, og svaret er, at jeg skal gøre det, jeg finder bedst.

Jeg kan simpelthen ikke nå ind til ham og ikke finde ud af, om han har en depression eller livskrise. Er det en depression, så vil jeg selvfølgelig ikke svigte ham og flytte, men handler det om, at ingenting er godt nok længere, så er der jo ingen grund til at blive. Jeg kan som sagt intet få ud af ham, så jeg aner ikke, hvor jeg står, og hvad jeg skal. Hjælp mig!

Vibeke Dorph råder til at sætte ham stolen for døren

Jeg går ud fra, at den asociale opførsel, som din mand pt. lægger for dagen – heldigvis – ikke er kendetegnene for, hvordan han ellers er normalt. For det lyder ret så ildevarslende, når han helt dropper jeres sølvbryllup, også dropper sit job og så ellers slår sig permanent ned på sofaen.

Det kunne tyde på, at han enten befinder sig i en voldsom livskrise eller har en decideret depression.
Om det er det ene eller det andet, kan og skal jeg ikke gøre mig klog på, men det er der heldigvis andre, der er fuldt ud i stand til.

LÆS OGSÅ: Kan jeg forbyde mine børn at se min eksmand?

Først og fremmest din mands læge, som du skal kræve, at han får talt med og helst med dig som bisidder. For to sæt ører hører bedre end et, og når din mand nu i forvejen er så mentalt livløs, så er det ikke sikkert, at han er i stand til at få forklaret lægen, hvor galt det egentlig står til – men det er du.

Jeg kan sagtens forestille mig, at din mand vil stejle over at skulle blive slæbt op til lægen, men her må du insistere, for ligegyldigt hvad der er galt med ham, så skal noget ske, hvis ikke du også skal ende med at bryde sammen.

Så sæt ham stolen for døren og insister. Hvis du selv har en god læge, så kontakt også denne. De fleste læger har jævnligt med deprimerede mennesker at gøre, så din læge har sikket nogle råd til, hvordan I får din mand sparket afsted. For noget er der da helt sikkert galt med din mand, så forlang, at noget sker hurtigst muligt for jeres allesammens skyld.

Om Vibekes Brevkasse - nu på podcast

VibekesBrevkasse.jpg

I podcasten Vibekes Brevkasse kan du blive klogere på alt fra parforholdsproblemer til familiekonflikter og få gode råd til at håndtere svære følelser som svigt, jalousi og vrede. Her vil Vibeke Dorph, der er mangeårig brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, i selskab med journalist og vært Sara Wilkins nemlig gennemgå nogle af de mange dilemmaer, Vibeke har modtaget i årenes løb for at nå til bunds i nogle af de hverdagsproblemer, der fylder allermest hos danskerne.

Lyt til podcastserien her.

Skriv til Vibeke

Vibeke_2018efterår.jpg

Har du brug for én at vende dine tanker med? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om parforholdsproblemer, familiekonflikter, kærestesorger eller andre problemer, du meget gerne vil have løst.

Mails sendes til brevkassen@hjemmet.dk. Breve til: Hjemmet, Spørg Vibeke, Strødamvej 46, 2100 København Ø. Du har også mulighed for at ringe hver tirsdag kl. 10.00-12.00 på tlf. 30 85 19 68.

Alle får svar, og udvalgte breve bringes anonymt i Hjemmet under mærke.

Vibeke Dorph har i de sidste 10 år været fast brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, hvor hun også arbejder med- og skriver fiktion. Hun er derudover forfatter til romanen Babyalarm – en psykologisk thriller om en nybagt mor. Vibeke bor i Valby i en sammenbragt familie med mand, tre børn samt kat.

Se, hvad vi ellers skriver om: Brevkasse, Depression og Parforhold