Carla Mickelborg
Foto: Peter Nørby Carla Mickelborg er aktuel med bogen ”Hvad er det, du ved?”, der handler om at slutte fred med sine forældre og bl.a. byder på råd til konflikthåndtering.

Carla Mickelborg: ”Jeg hadede at blive blandet ind i min mors problemer med økonomien”

Vrede og frustration har fyldt meget i Carla Mickelborgs relation til sin mor. Gennem årene har særligt økonomi været årsag til mange skænderier, men da hun gik i gang med at skrive en bog om den svære relation, fandt hun endelig fred. Det fortæller hun i denne uges ALT for damerne.

Carla Mickelborg husker særligt én situation fra barndommen: At hun blev sendt over til sin morfar for at bede om penge på vegne af sin mor, der var alenemor og i den periode havde en svingende indkomst som freelancer og underviser.

”Jeg hadede at blive blandet ind i min mors problemer med økonomien. Når jeg skulle spørge min morfar om penge til min mor, vidste jeg, at han ikke kunne sige nej til mig, men han endte tit med at blive ærgerlig over situationen. Det var ubehageligt, at jeg som barn skulle stå i midten af det hele,” siger hun i et stort interview i denne uges ALT for damerne.

Her forklarer hun, at den økonomiske usikkerhed i barndommen har fået betydning for hendes eget forhold til penge – og ikke mindst forholdet til sin mor, som blev mere konfliktfyldt, i takt med at Carla blev ældre.

”Jeg begyndte at måle succes ud fra nogle helt andre parametre, end min mor arbejdede med. Jeg tror, at jeg har tænkt, at det var for svært at være som min mor. Jeg prøvede igennem mange år at være det komplet modsatte af hende. Jeg prøvede at være ”perfekt”, og jeg forsøgte at gøre mig nem at elske. Og så gik jeg op i penge. Min mor er typen, der altid har sagt sandheden, også når det er ubelejligt. Og det gør ikke altid én så populær. Fra jeg startede i skole, forsøgte jeg at passe ind. Og jeg prøvede på det i en ekstrem grad, hvor jeg vendte både mit sande jeg og min mor ryggen. Jeg følte ikke rigtigt, at de ting, hun havde lært mig, var noget, der battede i folkesko[1]len. Der gav det mere pondus at være tynd og have fake Gucci-tasker.”

Læs også: Rikke Hørlykke: "Jeg er bange for to ting i livet"

Frustrationerne kulminerede

Da Carla blev skuespiller som 16-årig, begyndte hun at tjene gode penge – så da hendes bror fyldte 18 år, og hendes mor derfor mistede både børnepenge og boligstøtte, flyttede de begge to hjem til Carla, hvor de alle tre delte huslejen.

Tre år senere stiftede de familieselskabet GOALS, hvor Carla påtog sig rollen som direktør, men det ekstra ansvar gavnede langt fra familiens forhold, fortæller hun i interviewet:

”Alle de her frustrationer over min mor og vores forhold kulminerede absolut i den periode. Jeg fandt ud af, at jeg ikke kunne tage det her ansvar på mig, men jeg havde også svært ved at finde ud af, hvordan jeg kunne slippe ud af det igen uden at ødelægge min familie. De udfordringer, jeg havde med min mor, blev endnu mere tydelige, nu hvor vi også skulle drive en virksomhed sammen.”

Carla Mickelborg endte med at trække sig fra direktørposten, fordi hun indså, at hun i stedet for reelt at hjælpe sin mor faktisk gjorde det modsatte:

”Det var ikke et spørgsmål om, hvorvidt jeg kunne uddelegere noget af ansvaret til de andre i virksomheden. Jeg havde det elendigt i direktørrollen og måtte give helt slip i den rolle for at kunne se klart igen. Jeg prøvede at være en strid boss over for min mor, og det fungerede ikke for nogen af os.”

Har fundet fred

I dag er Carla Mickelborg indehaver af hjemmesiden Carlachloe.dk, og så er hun aktuel med bogen ”Hvad er det, du ved?”, der handler om at slutte fred med sine forældre.

Og skriveprocessen har kort sagt gjort hende til et mere lykkeligt menneske – det kan både Carla og hendes mor mærke:

”Jeg har været virkelig vred nogle gange i denne skriveproces, men jeg har også haft virkelig mange aha-oplevelser, og jeg har fået en bedre forståelse for, hvorfor min mor har handlet, som hun har gjort. Min mor har altid troet på, at tingene nok skulle gå. Jeg tror måske også, at det er derfor, at hun ikke har tænkt, at jeg ville tage det så ilde op som barn og blive så bekymret, som jeg jo gjorde, når hun involverede mig i sine pengeproblemer, for hun har aldrig selv været særlig bekymret.”

”Jeg håber, at det er tydeligt at læse i bogen, at min mor hele vejen igennem har været både stærk og modig, hvilket på alle måder er beundringsværdigt. Hun har været alenemor og haft en hel masse at se til. Det bedste ved den her proces har været, at jeg har kunnet være så ærlig, og at min mor har kunnet rumme det. Der er mange mennesker, der får sluttet fred med deres forældre for sent. Det synes jeg er rigtig ærgerligt.”

Læs hele interviewet med Carla Mickelborg i denne uges ALT for damerne, hvor hun blandt andet kommer med fire råd til konflikthåndtering.

Carla Chloe Mickelborg, 32 år

  • Tidligere skuespiller.
  • Forfatter og indehaver af hjemmesiden Carlachloe.dk samt instagramprofilen @Carlachloe.
  • Producerer derudover podcasts.
  • Medejer af familievirksomhen goal-setter.com.
  • Aktuel med bogen ”Hvad er det, du ved?” om at slutte fred med sine forældre og med konkrete forslag til konflikthåndtering.
Se, hvad vi ellers skriver om: Interview, Kendte og Økonomi