Netdating er kun sjældent vejen til kærlighed.
SPONSORERET indhold

Derfor er det blevet sværere at finde kærligheden

Ekspert fraråder netdating.

Foto: Alamy
06. jul. 2015 | Livsstil | Eurowoman

At finde sin udkårne kan være lidt af en udfordring, har vi fundet ud af, når vi læser Violas historie om at have været på 40 dates via datingsider og apps. Og flere eksperter peger på, at netdating faktisk spænder ben for det kærlighedssøgende moderne menneske.

Unge smukke kvinder har også svært ved at finde en mand
"Du kan ikke møde en eneste anstændig mand i New York" proklamerer journalisten Vassi Charmberlain i en artikel i det britiske magasin Porter. Udtalelsen kommer fra en gruppe singleveninder i midten af fyrrerne, der oplever det som stort set umuligt at finde en mand, når man som kvinde har nået en vis alder.

Men tendensen gælder ikke kun midaldrende kvinder. I det fashionable Notting Hill-kvarter i London, oplever Vassi Chamberlain, hvordan en gruppe af hendes smukke trendy veninder i midten af tyverne har den samme opfattelse; kærligheden er blevet sværere at finde.

Chamberlain konkluderer, at hovedårsagen til, at det er blevet mere indviklet at finde den dybe kærlighed, er internettet. Kvinderne i de to grupper, har alle forsøgt at finde kærligheden via netdating. De har altså i stedet for at lade kærligheden være op til skæbnen – på arbejdet, til en middag hos en ven eller i fitnesscentret - taget den i egen hånd. Og bogstaveligt i egen hånd, når de har scrollet gennem endeløse datingprofiler, som man normalt vil kigge på "New In"-kategorien på sin yndlings webshop.

LÆS OGSÅ: 7 tegn på at dit forhold går ned ad bakke

Stiller skyhøje krav
Det transformerer den måde, vi finder kærligheden på, når tilfældighedernes spil er borte

Etnolog og forfatter til 'Sådan er det at elske', Sarah Holst Kjær, mener dog ikke nødvendigvis at kærligheden er blevet sværere at finde, på grund af de nye datingmetroder, men nærmere sværere at holde fast på, fordi forventningerne til parforholdet og kærligheden er blevet skyhøje:

- I dag forventes vi at lykkes med alt. Partneren skal også kunne stille op med alt - og matchet i dag handler om at ville det samme på samme tidspunkt. No time to waste! Vil du til Paris og jeg til New Nork City - så begynder tingene at knirke - for at stille det lidt skarpt op, siger Sarah Holst Kjær.

Men der er også flere forhindringer for at etablere en kærlighedsrelation, fordi vi går meget op i i dag, at alt skal gøres på den rigtige måde, tilføjer hun. 

- Man skal have børn i rette tid med den rette og på den rigtige måde - altså hvor alle parametre går op i en højere enhed. Fordi vi lever i en udpræget visuel kultur - også med datingsites - dømmer vi hurtigere i forhold til udseende - tøj, kropsudsmykning, kropsbehåring, valg af tøjmærke - altså ret små detaljer kunne man sige, er med til at vurdere partneren som relevant ægteskabsobjekt, siger Sarah Holst Kjær.

Appetitlig og attraktiv
Sarah Holst Kjær anser kvinderne for at være de mest kritiske i valget af en partner, selvom mændene også efterhånden er kommet godt med. Single-subkulturen forventninger til potentielle partenere er skyhøje – "vi fortjener jo det bedste".

- I dag med de ekstra sociale og æstetiske detaljer, hvor en partner i høj grad også skal være appetitlig og attraktiv, så man kan iscenesætte sig med denne person på den urbane scene, er der kommet flere krav til, siger Sarah Holst Kjær.

Denne ekstra dimension har også betydet noget før i tiden, men som etnologen siger, har det tidligere i høj grad været en kollektiv ting at bringe folk sammen ved halballer osv., hvor det i dag er individuelt orienteret.

- At finde en partner er i dag overladt til ungdommen og er baseret på følelser som sympati, forelskelse og attraktion. Det, vi i dag kalder "ægte kærlighed", er spontant opståede følelser, der opfattes som den bedste måde at indgå en relation på - altså som et spontant møde mellem to, der forelsker sig simultant. I gamle dage ville man ikke gamble med tilfældigheder som smagsdomme og spontane følelser, men hellere gå mere grundigt til værks, når man skulle finde en partner, siger Sarah Holst Kjær.

LÆS OGSÅ: Her er de 11 typer mænd, du møder i byen, og hvor du møder dem

Ville aldrig falde for partner på et datingsite
Tilbage til Vassi Chamberlain, der ser det som et af de største problemer, at datingteknologien udstråler en afslappet tilgang til det at finde en partner i modsætning til den seriøse tilgang ude i virkelighedens verden. Og derfor mener hun, at datingsites tiltrækker mange, "der griber muligheden" og ikke tager det så seriøst.

Sarah Holst Kjær forklarer, at et datingsite er et visuelt medie og derfor også fokuserer på det visuelle. Og det kan blive et problem, når man søger kærligheden.

- De fleste i faste forhold ville aldrig være faldet for deres partner på et datingsite. Kvinder bruger ofte en del tid på at overtale deres partner til en ny frisure, nye sko eller en ny t-shirt. Eller de er måske lidt trætte af, at deres kærester er it-nørder eller går op i mikro-øl. Men de har et parforhold, som de alligevel "arbejder" på. Pointen er imidlertid, at datingsites faktisk er ret uegnede til at finde partnere på. For det er som oftest mere den menneskelige interaktion og kropsligheden - som der jo ikke findes noget af, når man scroller igennem profil-billeder - som afgør et match, hvor gensidige følelser kan opstå. Hvis man ikke kaster sig ud i det - parholdet er en LIVE-ting og bør gås til i en analog form - stopper ting hurtigt i cyberspace, siger Sarah Holst Kjær.

Pool af kandidater
Datingsites er derfor ret uheldige ifølge Sarah Holst Kjær, fordi de giver sig ud for at være "en pool af kandidater", hvorfra man så skal vælge den eneste ene.

- Man tænker, at med så mange burde det lykkes. Men statistikken er faktisk ret dårlig, netop fordi disse matchingsystemer faktisk ikke går på interaktion og kropslighed, siger Sarah Holst Kjær.

Ser det så bare sort ud for fremtiden mht. at finde den eneste ene?

- I vores vestlige kultur er vi blevet - tror jeg - mere "safe-players" og er bekymrede for at kaste os ud i eventyr og romancer, med mindre vi er meget fulde. I gamle dage rejste man ud og vente først hjem, når man havde fundet sin partner. Man måtte vove noget. Man måtte approache andre. I dag er skik og brug og normer og regler for at omgås det modsatte køn svære at afkode. Skal manden holde døren eller ikke? Skal manden betale eller ikke? Skal manden smække bildøren i hovedet på kvinden, fordi vi har ligestilling? Alle disse spørgsmål er ikke afklarede på dating-scenen, og det gør det vanskeligt at vide, hvordan man kan signalere at man er interesseret eller ikke er, siger Sarah Holst Kjær.

LÆS OGSÅ: Se de danske par med stor aldersforskel

Spille mindre "safe"
Hun mener, at vi stadig i fremtiden vil have en opfattelse af, at individet selv har ansvar for at finde sin egen partner - og at det stadig ikke vil være morsomt at blive "tvangsgift" eller tvangsdate sin bedste venindes kærestes bedste ven.

- Man vil finde sin egen partner. Man vil have en unik historie. Romancen skal indledes på den rette måde. I dag er både gamle og nye normer relevante ved indgåelse af den rette relation. Jeg tror og håber, at vi bliver bedre til at kaste os ud i det - måske med dating-sites som katalysator ligesom i dag – men hvor vi vil begynde at spille mindre "safe" og tilegne os romancens kundskaber som flirt og kurtisering - under rette omstændigheder naturligvis, slutter Sarah Holst Kjær.

Som Vassi Chamberlain pointerer, så er det altid noget, at vi i dag har uendelige mængder af parforholdsterapeuter og skilsmisse coaches, som står klar til at guide os igennem hjertesorgen efter alle de forliste netdates. For dem er der mange af.


LÆS OGSÅ: Her er de 11 sprødeste fædre på Instagram

LÆS OGSÅ: 6 serier du skal se, hvis du har kærestesorger

LÆS OGSÅ: "Liam og jeg har efter syv års kærlighed taget det hårde valg om at gå hver til sit"