Bytteregler
SPONSORERET indhold

Guide: Dét skal du vide, når julegaverne skal byttes

Der er store forskelle på dine rettigheder, når du køber julegaver online og i fysiske butikker.

Af:: Sara Wilkins Foto: Getty Images
23. dec. 2019 | Livsstil | ALT.dk

Julen er en forbrugsfest af de helt store.

Således kunne danskerne sidste år bytte julegaver for intet mindre end 500 millioner kroner, lød vurderingen dengang fra Dansk Erhverv, som også anslog, at godt fire procent af alle julegaver således skulle en tur forbi butikkerne endnu engang. 

Og skal vi tage erfaringen i betragtning, tyder det på, at tingene ikke bliver synderligt anderledes i år. 

Derfor kan det være en god idé at sætte dig ind i byttereglerne, inden du begiver dig ud i menneskemylderet – uanset om du handler i fysiske butikker eller på nettet.

LÆS OGSÅ: 11 tips fra Luksusfældens eksperter: Sådan får du råd til det, du drømmer om

Bytteregler i fysiske butikker

  1. Langt de fleste butikker og shoppingcentre åbner igen fredag den 27. december. Ikke alle butikker kan imidlertid garantere juleåbent, og derfor bør du tjekke på butikkernes hjemmesider, om de har udvidet åbningstider mellem jul og nytår, inden du bevæger dig ud for at bytte din gave.
  2. De fysiske butikker kan selv bestemme, om de tilbyder kunderne at bytte og returnere varer eller ej. Det vælger de fleste butikker at gøre, men du har altså ingen lovbestemt ret til at bytte, fortryde eller få pengene tilbage for varen, medmindre butikken har lovet det.
  3. Du skal typisk medbringe en kvittering, hvis du ønsker at få pengene retur. Til gengæld er det ofte nok med et byttemærke, hvis du for eksempel ønsker at bytte varen til en anden størrelse eller model. Hold dog godt øje med både kvittering og byttemærke, hvis du ønsker at bytte varen, da begge dele kan have en fristdato på, der skal overholdes.
  4. Din bytte- eller returret gælder som udgangspunkt kun i den butik, som varen er købt i, medmindre butikskæden tilbyder, at du kan bytte varen i alle deres butikker.
  5. Hvis du ønsker at returnere en vare, må den ikke være brugt eller beskadiget. Den skal desuden leveres tilbage i original emballage, hvis det kan få indflydelse på, om varen kan videresælges igen eller ej – det gælder eksempelvis forseglingen på film, som ikke må være blevet brudt.
  6. Hvis varen sættes på udsalg, efter den er købt, har man som udgangspunkt stadig ret til at få det fulde beløb tilbage, når man bytter eller returnerer gaven.
  7. Gavekort og tilgodebeviser kan du som udgangspunkt bruge i tre år. Der er dog undtagelser, hvor fristen kan være kortere, så hold godt øje med datoen.
  8. Hvis der er fejl eller mangler ved varen, har det intet med din fortrydelses- eller bytteret at gøre. Her kan du nemlig kræve at få gaven byttet, repareret eller få pengene retur. Husk dog at gemme kvitteringen så du kan dokumentere datoen for købet, samt at varen er købt i den pågældende butik.

LÆS OGSÅ: Sådan undgår du at blive snydt, når du handler på Facebook

Bytteregler i danske online-butikker

  1. Hvis du køber varer online i danske eller europæiske netbutikker, har du altid minimum 14 dages fortrydelsesret fra den dag, varen bliver leveret til dig, samt mindst to års reklamationsret. Hvis du køber dine julegaver tidligt i december er det derfor en god idé at være opmærksom på, at du kan miste retten til at bytte gaven, inden det overhovedet er blevet juleaften. Nogle danske netbutikker vælger dog at forlænge fortrydelsesretten i juleperioden. Sæt dig derfor godt ind i den enkelte butiks regler, før du køber gaven, og vær opmærksom på, at der kan gælde særlige regler for en bytteperiode, der strækker sig længere end de 14 dage.
  2. Du skal som udgangspunkt selv betale portoen, hvis du ønsker at sende en vare retur, som du har købt online. Vær derfor opmærksom på om netbutikken tilbyder gratis returfragt eller ej, og undersøg om der evt. er en returseddel, der skal sendes med, eller om netbutikken tilbyder, at du kan bytte varen i en af deres fysiske butikker.
  3. Det er kun muligt at få det fulde beløb, hvis varen tilbageleveres i ubrugt stand sammen med den originale emballage. Du må dog typisk gerne pakke varen ud og vurdere dens egenskaber – sådan som du normalt ville gøre i en fysisk butik – og for eksempel prøve et stykke tøj. Du må dog ikke bruge varen, eksempelvis ved at tage tøjet på til fest, inden du sender det retur.
  4. Husk, at det er varens oprindelige køber og ikke gavens modtager, der får udbetalt pengene, hvis en vare returneres.
  5. Hvis netbutikken er e-mærket, kan du være sikker på, at den lever op til kravene i lovgivningen. Tjek om butikken lever op til kravene her
  6. Vær opmærksom på, at det ikke er alle køb fra danske online-butikker, som du kan fortryde. Fortrydelsesretten gælder for eksempel normalt ikke ved køb af flybilletter, pakkerejser, billetter til kulturarrangementer, ved levering af varer til husholdningen, eller hvis du har fået en vare specialfremstillet.

Går ALT galt, kan du i denne guide finde hjælp, hvis du er blevet snydt af en virksomhed: Snydt af en virksomhed? Her er 7 rettigheder, ALLE bør kende

Bytteregler i online-butikker uden for EU

Hvis du køber varer i butikker uden for EU, er du ikke længere sikret minimum 14 dages returret og mindst to års reklamationsret.

Derfor anbefaler Forbrugerrådet Tænk, at man sætter sig grundigt ind i byttereglerne for den enkelte udenlandske netbutik. Derudover kan du tjekke e-mærkets hjemmeside for at danne dig et overblik over udenlandske fupbutikker eller læse om andre online-brugeres erfaringer og anbefalinger på hjemmesiden Trustpilot.

Kilder: Dansk Erhverv og Forbrugerrådet Tænk

  • Læs flere bytteregler ved onlinekøb hos Forbrugerrådet Tænk her.
  • Eller bliv klogere på reklamationsretten, dine garantier og andre rettigheder i købeloven her.

Anbefalet til dig