Savannahs bymidte
SPONSORERET indhold

Rejseguide: Besøg den amerikanske sydstatsperle Savannah

Forbered dig på ægte sydstatscharme og ­følelsesladet amerikansk historie i stemningsfulde Savannah. Her kan du slentre gaderne tynde, nyde smuk arkitektur og lækker ­southern cuisine, mens floden ­glider forbi og hvisker fortællinger fra byens barndom.

Af: Christina B. Kjeldsen Foto: Christina B. Kjeldsen, Christina B. Kjeldsen, Visitsavannah.com & The Marshall House
26. jan. 2018 | Livsstil | ALT for damerne

"How y'all doing?", charmer den velklædte ­ældre herre, da han træder ind i coffee-shoppen på hjørnet til en af Savannahs grønne pladser. Han er velklædt i lys hørhabit og hat og er formentlig på break fra sit ­kontor i ­nærheden. Hans sydstats-"drawl" er slet ikke til at stå for, og jeg står og nyder hans småsnak med kaffepigerne i, hvad jeg ­tænker tilbage på som et rigtigt "Savannah-moment".

Savannah ligger på østkysten af Georgia, "The Peach State" (ferskenstaten), der støder op til Florida længere mod syd. Vi er i en af de ægte sydstater, hvor old-school-charmen stadig er intakt, især her i Savannah, som er Georgias første og ældste by. Byen putter sig lunt ud til Savanna River, hvor hjuldamperne har lagt til gennem ­århundreder, og længere ude ligger Tybee Island som skærm mod Atlanterhavet.

LÆS OGSÅ: Fra SKAM til myseost og englesang: 10 gode grunde til at elske Norge

Da general Oglethorpe trådte i land i 1733 for at bosætte sig med sit medbragte mandskab og passagerer, slog han en handel af med den lokale indianerstamme, der tillod ham at etablere en by i ro og fred. Generalen havde en drøm for Savannah, der menes at være USA's første planlagte by, og som tager udgangspunkt i et netværk af 24 grønne pladser. Måske derfor bliver Savannah ofte beskrevet som sydstaternes Paris. Hele 22 af dem eksisterer stadig i dag i den historiske bykerne, og det gør byen sjældent rar at vandre rundt i. Med brede fortove og masser af smukke, skyggefulde oaser, hvor du kan sidde og kigge på livet, der driver forbi. Du behøver slet ikke have travlt – det havde Forrest Gump jo heller ikke, da han sad netop her i Savannah på en bænk og slog en høflig snak af med alle dem, som gad lytte.

Savannahs historie fylder meget, og hvor end du kigger dig omkring i den gamle del af byen, bliver du mødt med forførende arkitektur og masser af fingerpeg om de fortællinger, der gemmer sig her. Historier om rige plantageejere, velstillede handelsmænd og de slaver, som gjorde byens vækst og velstand muligt. De historier opleves bedst fra bagsædet af en hestevogn med en af de erfarne og lune guider, der fortæller levende om alle de spændende mennesker, begivenheder og spøgelser, som Savannahs gader er fulde af. Det lyder lidt turist-kitchet, og det er det måske også, men når du først sidder der, er den langsomme tur til lyden af historier og hestehove den helt perfekte måde at blive introduceret til byen på.

Du skal også smutte en tur ned af River Street og kigge på alle de mere eller mindre originale hjuldampere, der fragter turister ned af floden. Selve havnen og dens gamle handelsbygninger er smuk i sig selv, men du må tolerer alle butikkerne, der sælger ­saltkarameller og halløj sammen med de dyre ­turistrestauranter undervejs.

Den mere ungdommelige side af byen eksisterer livligt og parallelt med hele Savannahs ældre historie. Centralt i bymidten ligger f.eks. SCAD, som er Savannah ­College of Art and Design, og de kreative og designbevidste ­studerende fylder gadebilledet og sætter deres egne spor. Med små pop-up-gallerier og masser af vintage- og designbutikker drysset omkring i gadebilledet sammen med hipster-coffeeshops og prisvenlige restauranter.

Trænger du til lidt sol og badeferie, ligger Tybee Island kun 20 minutters køretur fra byen, når du har krydset broen over Savannah River. Et rart pusterum, inden du tager tilbage til Savannah og måske videre på din tur langs Georgias smukke og historiske østkyst. Der er i hvert fald masser af grunde til at gøre det! 

LÆS OGSÅ: Er du træt af kulde og mørke? Vi giver dig syv billige destinationer med solrige sandstrande

Det skal du ­opleve

Trav byen tynd
Sæt gerne et par dage af til bare at gå rundt i byen, du opdager hele tiden en ny grøn plads, et særligt smukt historisk palæ, en fortovscafé eller en spændende vintagebutik. Savannahs historiske bymidte er skøn at slentre rundt i, og bliver du træt i benene, kan du hoppe med på en af de guidede ture rundt i byen. Der er rigeligt at vælge imellem, hvad enten du vil køre i sporvogn, hestevogn, på segway eller sejle på floden – om du vil høre om arkitektur, spøgelser eller tiden med slaver.

Tjek Savannah.com, hvor mange af ­tur-udbyderne står listet.

Kig indenfor hos plantageejerne
Der er flere muligheder for at komme indenfor og kigge i nogle af de imponerende historiske palæer, som de velstillede bomuldsbaroner fik bygget til sig selv. Et af de smukkeste og mest berømte er Owens Thomas House, der blev bygget i 1819 til bank- og bomuldsmanden Richard Richardson. Stuerne er indrettet, som de var i den første halvdel af 1800-tallets Savannah, og i gårdhaven kan du komme indenfor i de gamle slavebarakker, hvor alle rundvisninger i øvrigt begynder. 

Tjek Telfair.org for åbningstider m.m.

Tag på badeudflugt til Tybee Island
Det tager kun 20 minutter i bil, og Tybee Island er en dejlig, rolig og naturskøn pause, hvor du kan slappe af på de brede sandstrande og cykle rundt på afmærkede ruter gennem kystlandskabet. Husk også tur ud til Georgias ældste fyrtårn, og kommer du mellem maj og oktober, skal du holde øje med havskildpadder, der lægger deres æg her på strandene.

LÆS OGSÅ: Stor rejseguide: Det skal du opleve i Thailands smukke Phuket

Den mørke side af historien

Savannah blomstrede som by op igennem første halvdel af 1800-tallet, blandt andet fordi nybyggerne erfarede, at klimaet var perfekt til at dyrke bomuld og ris, som nemt kunne sendes videre på Savannah River. Velstanden voksede, og der blev bygget storslåede palæer i den blomstrende by. Bagsiden var de mange slaver, som også ankom igennem havneporten til Savannah og dannede arbejdskraften og grundlaget for byens vækst. I dag kan du følge i slavernes fodspor, når de ankom med skibene og skulle gå op til City Market, hvor de blev solgt til plantageejere over hele Syden. På River Street ved floden finder du også de grottelignende tunneller, ”Barracoons”, hvor slaverne ventede på deres videre skæbne. Man kan kun forestille sig den skræk og forvirring, mænd, kvinder og børn har følt efter en grusom, lang sørejse fra de afrikanske kolonier. Du oplever det bedst ved at tage med på en af de slavehistoriske gåture, hvor du med en kyndig guide kan bevæge dig rundt og lære og se mere til en mørk del af Savannahs historie.


En guidet gåtur koster 20 ­dollars pr. voksen, tjek f.eks. Footprintsofsavannah.com eller ­Savannahtours.us

Her skal du spise

Morgenmad på Henry’s
Det ser ikke ud af ret meget, det lange, grønne lokale med simple borde og stole. Men Henry’s er et klassisk Savannah-morgenmadssted, hvor du kan få real american grub som french toast med smeltet smør og kanel, klassiske pandekager og sydstaternes klassiske grits, der er en slags risgrød. Ikke for alle, men skal da lige prøves.

28 Drayton Street, Savannah

Frokost hos Mrs. Wilkes
Hver dag kl. 11 kan du se køen af frokostgæster, der venter på at sætte sig til bords i Mrs. Wilkes dining room. Her sidder man ved store 10-personers-borde dækket med alt, hvad hjertet begærer fra det traditionelle sydstatskøkken, og det er meningen, man skal spise og hygge sig med hvem, der nu engang sidder med omkring bordet. Man kan ikke reservere plads, så stil dig i kø sammen med de andre.

107 West Jones Street, Savannah

Is hos Leopold’s Ice Cream
Den hjemmelavede is stammer fra hemmelige opskrifter, som brødrene Leopold tog med sig til Savannah fra Grækenland i 1919. Indretningen er som en gammeldags Sweet Shop og på væggene hænger portrætter af alle de Hollywood-stjerner, som har spist is hos Leopolds.

212 E. Broughton St.

Middag i The Olde Pink House
Det er præcis lige så lyserødt, som det lyder. Maden er raffineret ‘Southern fare’, så som fried chicken, mac’n’cheese og chicken pot pie med et tvist (eller ej). Indenfor er der hyggelig historisk stemning, og indimellem er der krinolineklædte damer, der synger opera til maden. Bestil bord i god tid.

23 Abercorn St, Savannah

Drinks på taget hos Rocks on the Roof
På toppen af et i øvrigt udmærket hotel ligger baren med nok den bedste havneudsigt i Savannah. Her kan du nippe lækre cocktails og ret så gode bar-snacks, der også kan gøre det ud for en let middag. Om aftenen udvikler det sig til lidt et feststed.

The Bohemian Hotel Riverfront, 102 W Bay St, Savannah

Sådan kommer du ­dertil

Du kan flyve billigt til Orlando i Florida med Norwegian. Herfra er der ca. fire timers køretur til Savannah, og på vejen kan du passende gøre stop på fine Amelia Island og St. Augustine, der også oser af sydstatsstemning. Både forår og tidligt efterår er gode tidspunkter at tage af sted på, da luftfugtigheden er lav, den værste hurricane season er overstået, og alt stadig er frodigt og fint.

Her skal du bo

AirBnB Indloger dig hos en af de mange private udlejere i eller nær den historiske bymidte. På den måde kommer du tæt på de lokale og får mulighed for at opleve ægte southern hospitality, om end priserne i denne del af byen er pænt høje.

Airbnb.com

Andaz Savannah Boutique-hotellet ligger centralt i det historiske distrikt, har pool på taget og huser den udmærkede 22 Square-restaurant, der bestemt er et besøg værd. Priser fra ca. 300 dollars pr. nat for et dobbeltværelse.

14 Barnard Street, Savannah, Savannah.andaz.hyatt.com

The Marshall House

Bygningen er fra 1851 og ligger kun fem minutter fra River Street. Værelserne er ikke store, men til gengæld utroligt charmerende og fulde af kunst og antikviteter, der understøtter stemningen i det historiske hotel. Pris fra 180 dollars pr. nat for et dobbeltværelse.

123 E Boughton St, Savannah, ­Marshallhouse.com

Eliza Thompson House

Det fine bed and breakfast ligger midt i den gamle bydel og har en frodig og skøn gårdhave. Ejerne påstår selv, at hotellet er hjemsøgt, for Savannah er kendt for sine mange spøgelser, der jo også skal bo et sted … Pris fra 225 dollars pr. nat for et dobbeltværelse.

5 West Jones St., Savannah, ­Elizathompsonhouse.com

Anbefalet til dig