Det at være aktiv betyder, at man får ”brugt sine muskler”. Har du været ude at løbe eller dyrke anden sport, kan der opstå ømhed.
Det er et normalt fænomen, og det skyldes at man ved sport påvirker strukturen i musklerne, som derfor skal have tid til at restituerer sig.
Dog skal du være opmærksom, hvis ømheden varer mere end 2-3 dage, så kan din træningsmængde have været for intensiv. Så husk pauser mellem træning, så musklerne kan nå at bygge sig op, samt en tilpas mængde træning.
Du kan forebygge træningsømheden ved at bygge din træningsmængde langsomt op, selvom du er ivrig for at nå nogle resultater. Det hjælper desuden at varme kroppen godt op før træningen.
Kroppen har nemlig brug for at indstille sig på, hvad den bliver udsat for, og derfor er det enormt vigtig at lave opvarmningsøvelser.
Det gør leddene mere smidige, hvis man udover udstrækning også laver bevægelsesøvelser. Det samme gælder efter sportsaktiviteten. Det er derimod ikke påvist videnskabeligt, at udstrækning har en effekt på træningsømheden.
Men opvarmning gør musklerne og kroppen varm, og dermed bliver den mere effektiv.
Tænk over disse ting, inden du går i gang med at træne:
Start med hensigtsmæssigt tøj for at holde varmen på kroppen.
Giv dig tid til at varme op med bevægelsesøvelser og udstrækning.
Annonse
Brug eksempelvis et træningsur eller en af de mange apps, som hjælper med at holde styr på dine træningsintervalle og tid, så du ikke overtræner.
Start langsomt op og øg din træningsmængde med maksimalt ti procent fra gang til gang.
Husk pauser mellem træning.
Afslut også træningen med bevægelsesøvelser.
Fortsætter træningsømheden eller har du andre spændinger, kan sportsmassage, som er mit speciale, afhjælpe dette.
Her demonstrerer Laura opvarmingen:
1. Brug dine hænder til hjælp for at ryste dine lægmuskler.