Lotte Andersen
SPONSORERET indhold

Lotte Andersen: "Jeg var på et tidspunkt i mit liv ked af at ældes"

Lotte Andersen om udsigten fra sin alders ståsted, forargelsen over skandale-SKAT og glæden ved sine bryster.

Af: Laura Dybdahl Andersen Foto: Emilia Therese
14. apr. 2020 | Livsstil | ALT for damerne

Hvornår er du helt dig selv?

– Når jeg er i naturen. Der kan jeg både finde mig selv og glemme mig selv.

Har du en tilbage­vendende drøm? 

– Jeg drømmer for det meste, at jeg forsøger at løse en gåde, som er helt umulig at løse. Jeg prøver at lede efter svar alle mulige steder, men det lykkes aldrig. Når jeg vågner og indimellem kan huske gåden, er gåden slet ikke en gåde, og dermed findes der jo heller ikke nogen løsning.

Hvad er det vigtigste, du har lært af dine forældre?

– Min mor har lært mig, at der intet underligt er i at gå efter de kreative ideer, der dukker op. Hun gav gerne en hånd med, når jeg fik ideen om at slæbe en kæmpe træstamme med hjem fra skoven, fordi jeg fik lyst til at lave en skulptur til haven. Hun lærte mig at bruge værktøj og høvlebænk, hvilket var nyttigt, da jeg fandt på at omdanne gamle skotrander fra taget til billedrammer.  

LÆS OGSÅ: Carsten Bjørnlund: Jeg ville gerne have fået dette råd, da jeg var yngre

Hvilke træk holder du mest af hos dig selv?

– Som tiden går, bliver jeg mere og mere glad og taknemmelig for min velsmurte krop, der kan så mange ting, og min sjæl, som er klog og harmonisk som aldrig før. Hvis jeg skal vælge en enkelt ting, skal det være mine bryster, som har givet liv, næring og glæde, og, som jeg stadig synes, er rigtig pæne. Desuden holder jeg meget af min evne til at være tålmodig.

Hvilken bog betyder mest for dig og hvorfor?

– Min veninde og jeg studerede et år i London, og her genfandt jeg læseglæden i den engelske litteratur. Især de kvindelige forfattere er blevet hos mig – Austen, Woolf, Iris Murdoch, A.S. Byatt. Da jeg var yngre, kunne jeg ikke drømme om at læse samme bog to gange, men nu følger tyndslidte versioner af Austens ”Persuation” eller ”Pride & Prejudice” mig altid, når jeg rejser solo.

Hvad er det bedste ved den alder, du har nu?

– Udsigten. Det at kigge tilbage på et liv med succeser, skuffelser, sorger og kærlighed og samtidig stå et sted i livet, hvor det er sandsynligt, at jeg har endnu årtier i udsigt til mere liv, hvor jeg kan opleve lige så store udsving. Det kan gøre mig svimmel af både begejstring og frygt. Jeg var på et tidspunkt i mit liv ked af at ældes. Konstateringen af at jeg ikke kunne føde flere børn (selvom jeg ikke ønskede flere børn!) kastede mig ind i en mindre alderskrise, og jeg begyndte at lede efter fordele ved at blive gammel – og det er udsigten uomtvisteligt.

Hvad bør enhver mand vide om kvinder?

– At kvinder har lyst. Kvinder skal ikke overmandes og overrumples. Kvinder har ligesom mænd en seksuel lyst, som pirres og næres i en gensidig nysgerrig og respektfuld relation. Det er en myte bygget på blinde vinkler og fejltagelser, at kvindens lyst er mindre end mandens.

LÆS OGSÅ: Agnes Obel: "Jeg kan stadig huske angsten for, at vi aldrig ville se ham igen"

Hvad er den største skandale i nyere dansk tid?

– SKAT. Der er forsvundet milliarder ud af landet på den konto, og det ryster fundamentet i vores tillidssamfund. Det er unikt at leve i et samfund båret af gensidige forpligtelser, men det kræver fortsat, at vi skal have tillid til, at de penge, vi bidrager med, ikke ryger ud til i forvejen ekstremt rige, grådige foretagender.

Hvad har du især lært af at blive mor?

– Kærlighed. Den kærlighed, jeg oplevede ved at få et barn, var større end noget, jeg nogensinde havde oplevet.

Hvad giver dig blod på tanden?

– Når jeg støder på noget, jeg ikke kan/forstår/må. Det er ganske enkelt dét, der gang på gang tilfredsstiller mit rastløse jeg; at jeg kaster mig over et nyt projekt. Jeg er så heldig at være i en kreativ branche, hvor næsten hver opgave kræver, at jeg går ind i det med hud og hår. Det tror jeg aldrig, at jeg bliver træt af.

Anbefalet til dig