Idéer til mandelgave

Foto: iStock Få 10 geniale bud på mandelgaver, hvis du ønsker at erstatte den "trætte" marcipangris.

Mandelgave 2020

10 gode bud på mandelgaver, som vil vække glæde hos alle

Der findes mange alternativer til den klassiske marcipangris, når det gælder mandelgaven. Her er ti bud, der ikke koster en formue - og som passer til både ham og hende.

Punkt 5 i denne guide er reklame.

Mandelgaven er den hyggelige lille "præmie", som tilfalder den heldige person, som finder en hel mandel i deres portion risalamande eller risengrød. Men hvad skal de vinde?

En god mandelgave kan noget særligt med at overraske, da den ikke er indkøbt ud fra en ønskeliste, og så er den i sagens natur meget eftertragtet, hvilket selvfølgelig også kan lægge et vis pres på den, som står for indkøb af årets mandelgave.

Men fortvivl ej, vi har gjort forarbejdet for dig og giver dig her otte gode idéer til sjove mandelgaver i alle prisklasser, som kan glæde alt fra den smagsbevidste og læsehesten til konkurrencemennesket og personen "som ikke ønsker sig noget".

1. Bezzerwizzer – Året der gik 2020

Denne gave kan underholde både vinderen af mandelgaven – men også familie og venner! Spillet er let at gå til, og du behøver ikke at være ekspert i alt muligt. Det vigtigste er, at du har fulgt lidt med i året, da de 600 spørgsmål i spillet omhandler store og små begivenheder fra 2020. Og der er vist nok at tage fat på med coronapandemien, racismedebatten og opblomstringen af #metoo.

I år indeholder spillet desuden en quizpakke med 200 spørgsmål om 2010’erne. Med andre ord: Der er til mange timers underholdning i æsken, og det tager kun 5-10 minutter at spille et spil. 

Set til 120 kroner hos Hyggeonkel.dk

Året der gik 2020.jpg

2. ”Mads og Monopolet - Nogle gange skal man ødelægge den gode stemning” – af Mads Steffensen

Det er ubetinget et af landets mest populære radioprogrammer - og nu kan du læse nogle af de gode og sjove råd og vise betragtninger, som monopoldeltagerne gennem årene har sagt i æteren samlet i én bog. Med uddrag fra sit radioprogram ”Mads og Monopolet” har Mads Steffensen begået en fin, lille bog med kloge citater. 

LÆS OGSÅ: Mads Steffensen: "Dette dilemma fik mig til at knække sammen af grin"

Den er oplagt som mandelgave, fordi de fleste af os kan bruge et godt råd engang imellem om alt fra sex, død, utroskab og en masse andre sprængfarlige dilemmaer, men også fordi den kan bruges som samtalestarter til middagsselskabet resten af aftenen.

Set til 130 kroner hos Saxo.dk 

Mads og monopolet bog nogle-gange-skal-man-oedelaegge-den-gode-stemning.jpg

3. Gavekort til biografbilletter

OBS: Tjek myndighedernes retningslinjer for Covid-19.

En gratis tur i biffen med popcorn og sodavand. Hvem kunne ikke trænge til det engang imellem? Det er nok de færreste, der ikke ville blive glade for en allerede betalt tur, og med et biografgavekort behøver du ikke tage stilling til, hvilken film vinderen skal se: Det vælger de nemlig helt selv.

Det er en gave, der falder i de flestes smag – og hvis du er heldig, kan det jo være, at vinderen inviterer dig med i biografmørket?

Et gavekortet til Nordisk Film Biografer koster fra 100 kroner og kan købes på nettet.

GettyImages-177424926.jpg

4. Kalender med sjove børnecitater 

Her er mandelgaven, der glæder hele året OG som oveni støtter et mega godt formål. Kræftens Bekæmpelse står bag den søde humørkalender, hvor overskuddet fra salget går til "Kræft er ikke for børn", der støtter børn og unge ramt af kræft.

Idéen er simpel: Hver side indeholder et sødt citat fra et barn og en tilhørende illustration, som helt sikkert vil bringe et smil på læben hos de fleste. Den koster kun 100 kroner, så alle kan heldigvis være med.

Set til 100 kroner på Kræftens Bekæmpelses webshop.

boernelogik-humoerkalender-2021-kraeftens-bekaempelse-p.jpg

LÆS OGSÅ: 30 julegaveideer til din veninde til under 100 kroner

5. Abonnement på yndlingsmagasinet

Reklame: Frit valg på alle hylder! Men nu behøver vinderen af mandlen ikke at gå ned i en butik for hver uge eller måned at hente sit yndlingsmagasin eller -ugeblad. Det kan derimod blive sendt lige til vinderens dør. Du kan nemlig give et gavekort, som er et valgfrit abonnement på et af Egmont Publishings-blade.

Abonnementet udløber automatisk efter levering af sidste blad – og vinderen kan vælge mellem 21 titler i alt. På den måde kan modtageren altså selv vælge, om de vil have fx Fit Living, Euroman, ALT for damerne, Anders And eller et andet blad sendt direkte til deres adresse. 

Beløbet vælger du selv: Gavekort fra 149 kr. på mitblad.dk

1.julemail_jul2019_1300x500_3.jpg

6. Lav jeres eget puslespil

En god måde at komme lidt væk fra de mange skærme i vores liv er ved noget så godt og gammeldags, som: Et puslespil. Dem findes der mange varianter af i butikkerne, men har du tid og overskud, kan man faktisk også designe sit helt eget puslespil som mandelgave.

Find et godt billede af noget, som kunne være sjovt for alle i selskabet  måske et gammelt fællesfoto, familiens hund eller en populær person, fx den seje, unge klimaaktivist Greta Thunberg. Det er gave, der nok sent vil blive glemt!

Set fra 169 kroner (48 brikker) op til 399 kroner (2000 brikker) på puzzleyou.dk

Puslespil greta thunberg.jpgFoto: Getty Images/ screendump Puzzleyou.dk

LÆS OGSÅ: Lav selv en spiselig mandelgave

7. Hvad ville du gøre...

...hvis du vandt en million kroner... sådan tror jeg de fleste af os har tænkt, og nu kan du give den heldige mandelgavevinder muligheden for at vinde penge via et skrabelod. Det giver også lidt sjov og spænding rundt om spisebordet, hvor alle kan følge med, mens vinderen finder ud af, hvor vild en gave de egentlig har vundet?!

Skrabelod fås fra 10 kroner og opefter hos danskespil.dk

skrabelod.jpgFoto: Getty Images

8. Marcipangris eller nødhjælp?

Det sker, at der sidder personer rundt om bordet, som bare synes, at den eneste "rigtige" mandelgave er en marcipangris. Dem kan du kærligt drille med denne pakke fra UNICEF. Den fine gaveæske ligner, at den indeholder en marcipangris, men i stedet får vinderen glæden af at støtte et rigtig godt formål.

Æsken fra UNICEF indeholder nemlig værdien af gaven, som allerede er delt med nødstedte børn i hele verden, der fx får vintertøj, vacciner, varme tæpper, mad og rent vand. Men æsken er ikke helt tom, den indeholder faktisk også en blå sløjfe, der giver vinderen ret til at bestemme resten af juleaften. Det kunne måske være at synge nogle bestemte sange rundt om træet, kys på kinden, en ekstra cognac eller noget helt fjerde? Denne tradition er i tråd med den oprindelige mandeltradition fra 1500-tallet med en særlig bønne, som du kan læse mere om i faktaboksen herunder.

UNICEF gaveæske "Årets Mandelgave" koster 150 kroner og kan købes i UNICEFs webshop.

UNICEF mandelgave 2019.jpg(Foto: UNICEF/pr)

9. Smil i regnen 

Uanset om du er ung eller gammel, kan de fleste af os bruge at komme i ly for regnen - og netop derfor tænker vi, at 'Kebab all day'-paraplyen (også) er et hit som dette år mandelgave. 

På den klassiske hvide paraly står der skrevet med røde bogstaver "Kebab all day". På den måde kan vinderen af mandlen gå dage med trist vejr i møde med et budskab, der vækker et smil på læben. Det er det lille, københavnske tøjmærke Scharwarma Design, der står bag.

'Kebab all day'-paraply koster 250 kroner og kan købes på scharwarma.dk.

paraply kebab mandelgave.jpg

10. Julekugler, der hjælper kræftramte

Som noget nyt i år har foreningen Kræftens Bekæmpelse lanceret disse tre julefigurer, der bærer 2020’s ”signaturaccessorie”: Mundbindet!

Udover at julemanden, snemanden og rensdyret pynter på juletræet eller i vindueskarmen, støtter gaven også et godt formål, da overskuddet går til arbejdet med børn og unge ramt af kræft.

Julekugle med mundbind koster per styk 109 kroner og kan sælges på købogstøt.dk.

Julekugler mundbind kræftens bekæmpelse.jpg

 

 

Find meget mere inspiration på ALT.dks store juleunivers

Hvorfor giver vi mandelgaver?

Traditionen med at spise grød til jul går flere hundrede år tilbage. I 1500-tallets Frankrig begyndte man at komme en "overraskelse" i grøden i form af en mandel, hvor der var en præmie til den person, som fandt mandlen. Inspirationen til dette mener man kom fra en anden tradition, hvor man under fejringen af helligtrekonger dengang kom en bønne, mønt eller lille figur ind i en 'Kongekage', hvor den, der fandt tingen, blev "Bønnekongen", som herefter bestemte over dagens festligheder.

Herhjemme kan skikken med en hel mandel og mandelgaven spores tilbage til 1600-tallet, men det blev først rigtig udbredt i de danske hjem i løbet af 1800-tallet.

I begyndelsen var præmien for at finde mandlen særlige privilegier à la den franske "Bønnekonge". Det kunne være, at man måtte vælge en ud, som man gerne ville kysse på munden eller at få et stort ønske opfyldt. Fra slutningen af 1800-tallet blev det så ændret til, at en egentlig gave som præmie blev det mest almindelige – sådan som vi kender det fra mandelgaven i dag.

Tidligere var gaven oftest slik eller juleknas, især marcipangrise var populære. Gennem årene har humoristiske hæfter også været populære som den årlige mandelgave, men i dag gives alle mulige ting.

Kilde: Hjemmets Juleleksikon 2006

Se, hvad vi ellers skriver om: Jul, Gaver til hende, Gaver til ham, Gaver til børn, Risengrød og Julegaver