Dans dig glad til ALT for damernes årlige danse-event i København

Idéer til mandelgave
Foto: iStock Få syv bud på mandelgaver, hvis du ønsker at erstatte den "trætte" marcipangris.

mandelgave 2018

Mandelgave: 7 bud på mandelgaver, som vil vække glæde hos alle

Der findes mange alternativer til den klassiske marcipangris, når det gælder mandelgaven. Her er syv bud, der ikke koster en formue - og som passer til både ham og hende.

Mandelgaven er jo den hyggelige lille "præmie", som tilfalder den heldige person, som finder en hel mandel i deres portion risalamande eller risengrød

En god mandelgave kan noget særligt med at overraske, da den ikke er indkøbt ud fra en ønskeliste, og så er den i sagens natur meget eftertragtet, hvilket selvfølgelig også kan lægge et vis pres på den, som står for indkøb af årets mandelgave.

Men fortvivl ej, vi har gjort forarbejdet for dig - og giver dig her syv gode idéer til mandelgaver i alle prisklasser, som kan glæde alt fra den smagsbevidste til læsehesten og konkurrencemennesket.

1. Bezzerwizzer – Året der gik 2017

Dette spil kan underholde både vinderen af mandelgaven – men også familie og venner. Spillet er let at gå til, og du behøver ikke at være super ekspert i alt muligt. Det vigtigste er, at du har fulgt med i, hvad der skete i løbet af året, da de 600 spørgsmål i spillet omhandler forskellige begivenheder fra 2017. Spillet kan spilles af to eller flere personer fra 15 år, og spørgsmålene er inddelt i kategorier, såsom kultur, sport, sladder og politik.

Set til 129,95 kr. hos Bog & idé

 

2. Papmaché-reglen af Hella Joof

Her er en sjov bog, hvor alle niveauer af "læsehest" kan være med – og hvor begge køn kan suge lidt visdomsord til sig om, hvordan livet er og hvilke regler, der gælder. Forfatteren bag, Hella Joof, forklarer selv, at bogen handler om, hvad man skal gøre for at blive glad og lykkelig, og hvad man endelig ikke skal gøre! 'Papmaché-reglen' hylder livet som et mirakel, og at vi skal være glade og elske hinanden. Og hvem kunne blive glad for den (mandel-)gave resten af året?

Set til 249,95 kr. hos Arnold Busck

LÆS OGSÅ: Hella Joof om bogen Papmaché-reglen: "Man bliver ikke lykkelig af at lede efter fejl hos sin mand"

3. Gavekort til saunagus

Uanset om vinderen af din gave bliver en mand eller en kvinde, kan du med fordel give et gavekort til en omgang saunagus. Comwell er bare ét af mange steder, der tilbyder dette.

Set til 350 kr. pr. arrangement hos comwellborupgaard.dk

4. Mumi-vinterkrus fra finske Muurla

Vinteren betyder - heldigvis! - også lækre, varme drikke til at lune sig på, hvad enten man er til den flydende chokolade eller en god romtoddy. En lidt uformel mandelgave til ens indre barnlige sjæl kunne være dette hyggelige vinter-emaljekrus med Tove Janssons ikoniske Mumi-figurer, som vinderen kan bruge år efter år (og skal gaven "spædes op", kan man jo passende tilføje luksus choko-pinde, man selv kan smelte, og/eller en lille flaske god rom...)

Set til 120 kr. hos scandinaviandesigncenter.dk

 

LÆS OGSÅ: Opskrifter på lækre og varme juledrikke

5. Abonnement på yndlingsmagasinet

Du kan også glæde vinderen af mandelgaven med et abonnement på ét valgfrit Egmont-magasin. Det foregår sådan, at mandelgaven er et gavekort, hvor modtageren så selv kan vælge, om de vil have fx Fit Living, ALT for damerne, Euroman eller et andet blad sendt direkte til deres adresse. Abonnementet udløber automatisk efter levering af sidste blad – og vinderen kan vælge mellem 21 titler i alt.

Gavekort fra 200-500 kr. på mitblad.dk

6. Japansk/nordisk chokolade fra Summerbird

Er du frisk på at bryde traditionen med marcipangrisen (som ingen rigtig spiser alligevel...), så kunne du erstatte den med den fynske luksuschokolade Summerbird, der er anerkendt som noget af det bedste chokolade i verden.

Summerbird er også på det japanske marked – og det er der i år kommet en spændende nyhed ud af med den økologiske serie "Fusion", der er fyldte chokolader inspireret af Nordens og Japans gastronomi, råvarer og sæsoner. Her møder hindbær eksempelvis citrongræs og kanelbark kombineres med Læsø Sydesalt – og naturligvis alt sammen med den lækreste chokolade.

Priser fra 74 til 148 kr. hos summerbird.dk

LÆS OGSÅ: Lav selv en spiselig mandelgave

7. En million kroner

Eller... i hvert fald muligheden for at vinde penge via et skrabelod. Det giver også lidt sjov og spænding rundt om spisebordet, hvor alle kan følge med, mens vinderen af mandelgaven finder ud af, hvor vild en gave de egentlig har vundet.

Skrabelod fås fra 10 kr. og opefter hos danskespil.dk

Find meget mere inspiration på ALT.dks store juleunivers

Hvorfor giver vi mandelgaver?

Traditionen med at spise grød til jul går flere hundrede år tilbage. I 1500-tallets Frankrig begyndte man at komme en "overraskelse" i grøden i form af en mandel, hvor der var en præmie til den person, som fandt mandlen. Inspirationen til dette mener man kom fra en anden tradition, hvor man under fejringen af helligtrekonger dengang kom en bønne, mønt eller lille figur ind i en 'Kongekage', hvor den, der fandt tingen, blev "Bønnekongen", som herefter bestemte over dagens festligheder.

Herhjemme kan skikken med en hel mandel og mandelgaven spores tilbage til 1600-tallet, men det blev først rigtig udbredt i de danske hjem i løbet af 1800-tallet.

I begyndelsen var præmien for at finde mandlen særlige privilegier à la den franske "Bønnekonge". Det kunne være, at man måtte vælge en ud, som man gerne ville kysse på munden eller at få et stort ønske opfyldt. Fra slutningen af 1800-tallet blev det så ændret til, at en egentlig gave som præmie blev det mest almindelige – sådan som vi kender det fra mandelgaven i dag.

Tidligere var gaven oftest slik eller juleknas, især marcipangrise var populære. Gennem årene har humoristiske hæfter også været populære som den årlige mandelgave, men i dag gives alle mulige ting.

Kilde: Hjemmets Juleleksikon 2006

Se, hvad vi ellers skriver om: Jul, Gaver til hende og Gaver til ham