Idéer til mandelgave
Foto: iStock Få syv bud på mandelgaver, hvis du ønsker at erstatte den "trætte" marcipangris.

mandelgave 2018

Mandelgave: 7 bud på mandelgaver, som vil vække glæde hos alle

Der findes mange alternativer til den klassiske marcipangris, når det gælder mandelgaven. Her er syv bud, der ikke koster en formue - og som passer til både ham og hende.

Mandelgaven er jo den hyggelige lille "præmie", som tilfalder den heldige person, som finder en hel mandel i deres portion risalamande eller risengrød

En god mandelgave kan noget særligt med at overraske, da den ikke er indkøbt ud fra en ønskeliste, og så er den i sagens natur meget eftertragtet, hvilket selvfølgelig også kan lægge et vis pres på den, som står for indkøb af årets mandelgave.

Men fortvivl ej, vi har gjort forarbejdet for dig - og giver dig her syv gode idéer til mandelgaver i alle prisklasser, som kan glæde alt fra den smagsbevidste til læsehesten og konkurrencemennesket.

1. Bezzerwizzer – Året der gik 2018

Dette spil kan underholde både vinderen af mandelgaven – men også familie og venner. Spillet er let at gå til, og du behøver ikke at være super ekspert i alt muligt. Det vigtigste er, at du har fulgt med i, hvad der skete i løbet af året, da de 600 spørgsmål i spillet omhandler forskellige begivenheder fra 2018. Spillet kan spilles af to eller flere personer fra 15 år, og spørgsmålene er inddelt i kategorier, såsom kultur, sport, sladder og politik.

Set til 129,95 kr. hos Bog & idé

 

(Billede: Bog og Idé)

2. ”Aldeles fremragende” – af Mads Steffensen

Med uddrag fra sit radioprogram ”Mads og Monopolet”, har vært Mads Steffensen begået en fin lille bog med kloge citater. Det kan være alt fra filosofiske betragtninger som Simon Juls ”Dumhed skal bekæmpes med kærlighed” til finurlige sætninger som da Pernille Rosenkrantz-Theil sagde ”Jeg har ikke noget imod, at de har et åbent forhold, det må de jo selv om. Det er bare en god idé at være enige om det”.

Den er god som mandelgave, fordi de fleste af os kan bruge et godt råd engang imellem, men også fordi den kan bruges som samtalestarter til middagsselskabet resten af aftenen.

Set til 149 kr. hos Arnold Busck

LÆS OGSÅ: Mads Steffensen: "Dette dilemma i Mads & Monopolet fik mig til at knække sammen af grin"

3. Gavekort til biografbilletter

En tur i biffen med gratis popcorn og sodavand. Det er nok de færreste, der ikke ville blive glade for det, og med et biografgavekort behøver du ikke tage stilling til, om vinderen skal se en børnefilm, et intellektuelt fransk drama eller den nyeste ”Fast and Furious”-film. Det er med andre ord en gave, der falder i alles smag – og hvis du er heldig, kan det jo være, at vinderen inviterer dig med i biografmørket.

Gavekortet ”En tur i biografen for to” fra Nordisk Film Biografer koster 299 kr. og kan købes på nettet eller i udvalgte supermarkeder og biografer.

(Billede: Getty Images)

4. Duftlys fra SKANDINAVISK

”Hygge” eller ”Relax” er navnene på to duftlys, og så er det to ting, som mange af os sagtens kunne bruge mere af. De fine designerlys fra SKANDINAVISK er meget neutrale i både design og duft og kan derfor fungere som en god gave til både mænd, kvinder og børn.

De er håndlavede og støbt direkte i malet glas, og så findes de i mange forskellige varianter, så du kan finde den, du tror vil passe allerbedst til netop dine julegæster.

Set til 149 kr. for et lille og 279 kr. for en stor hos Magasin.

LÆS OGSÅ: Design årets mest personlige gave

5. Abonnement på yndlingsmagasinet

Du kan også glæde vinderen af mandelgaven med et abonnement på et valgfrit Egmont-magasin. Det foregår sådan, at mandelgaven er et gavekort, hvor modtageren så selv kan vælge, om de vil have fx Fit Living, ALT for damerne, Euroman eller et andet blad sendt direkte til deres adresse. Abonnementet udløber automatisk efter levering af sidste blad – og vinderen kan vælge mellem 21 titler i alt.

Gavekort fra 200-500 kr. på mitblad.dk

6. Gourmet-lakrids fra Johan Bülow

Er du frisk på at bryde traditionen med marcipangrisen (som ingen rigtig spiser alligevel...), så kan du erstatte den med lækre lakridser fra Johan Bülow.

De har en lang række lækre varianter, som gør sig godt til mandelgaven – fx ”Black Snowball”, som er en blanding af salmiak, sort peber og mælkechokolade eller ”The Classic”, der er en ualmindelig smuk guldfarvet lakrids med knasende havsalt.

Set til 80 kr. for en lille og 120 kr. for en stor hos Lakrids by Johan Bülow.

(Billede: Lakrids by Johan Bülow, via Flickr)

LÆS OGSÅ: Lav selv en spiselig mandelgave

7. En million kroner

Eller... i hvert fald muligheden for at vinde penge via et skrabelod. Det giver også lidt sjov og spænding rundt om spisebordet, hvor alle kan følge med, mens vinderen af mandelgaven finder ud af, hvor vild en gave de egentlig har vundet.

Skrabelod fås fra 10 kr. og opefter hos danskespil.dk

Find meget mere inspiration på ALT.dks store juleunivers

Hvorfor giver vi mandelgaver?

Traditionen med at spise grød til jul går flere hundrede år tilbage. I 1500-tallets Frankrig begyndte man at komme en "overraskelse" i grøden i form af en mandel, hvor der var en præmie til den person, som fandt mandlen. Inspirationen til dette mener man kom fra en anden tradition, hvor man under fejringen af helligtrekonger dengang kom en bønne, mønt eller lille figur ind i en 'Kongekage', hvor den, der fandt tingen, blev "Bønnekongen", som herefter bestemte over dagens festligheder.

Herhjemme kan skikken med en hel mandel og mandelgaven spores tilbage til 1600-tallet, men det blev først rigtig udbredt i de danske hjem i løbet af 1800-tallet.

I begyndelsen var præmien for at finde mandlen særlige privilegier à la den franske "Bønnekonge". Det kunne være, at man måtte vælge en ud, som man gerne ville kysse på munden eller at få et stort ønske opfyldt. Fra slutningen af 1800-tallet blev det så ændret til, at en egentlig gave som præmie blev det mest almindelige – sådan som vi kender det fra mandelgaven i dag.

Tidligere var gaven oftest slik eller juleknas, især marcipangrise var populære. Gennem årene har humoristiske hæfter også været populære som den årlige mandelgave, men i dag gives alle mulige ting.

Kilde: Hjemmets Juleleksikon 2006

Se, hvad vi ellers skriver om: Jul, Gaver til hende og Gaver til ham