Marie Brixtofte om sin far: ”Det er ulideligt at se på et menneske slå sig selv ihjel”
Det har sat dybe spor i Marie Brixtofte at vokse op med et efternavn, som de fleste har en holdning til. Hun kom selv ud i et misbrug og endte på et tidspunkt med at ændre sit efternavn for at kunne leve anonymt. I en podcast fra Talk Town fortæller hun sin helt egen historie om, hvordan hun slap fri af sin fars skygge.
Af: Lærke Straube og Sara Wilkins Foto: Trine Bukh
Et efternavn kan være noget, der bare står på vores postkasse, men det kan også være noget, der definerer os i andres øjne.
Og sidstnævnte kan Marie Brixtofte i den grad nikke genkendende til.
For selvom hun både er forfatter, psykolog og helt sin egen, så vil hun i nogles øjne altid mest være ”Peter Brixtoftes datter”.
Og det har langt fra altid været let at være datter af den berømte og berygtede tidligere Farum-borgmester, der faldt hårdt fra magtens tinder og endte i fængsel.
Det fortæller Marie Brixtofte om i podcasten ”Sådan slap jeg fri af min fars skygge”. Her åbner hun blandt andet op om sin barndom, hvor hun som skilsmissebarn tilbragte hver tirsdag og hver anden weekend hos sin far i det, hun kalder et ”usædvanligt” hjem. For her var der enten fyldt med slik og sjov og bordtennis med en energi, der kørte derudaf med ”100 kilometer i timen” – eller også var stemningen utryg og præget af, at hendes far drak for meget.
”Jeg ved nu i dag, fordi jeg er psykolog og har arbejdet i mange år med børn og unge af alkoholikere og andre misbrugere, at når forældre er påvirkede og ikke kan passe på deres børn – det kan man jo ikke, når man er fuld – så føler børnene en urfrygt. For i urtiden var det jo noget, man kunne dø af. Så jeg mindes også en barndom med enormt meget utryghed,” husker hun tilbage i podcasten.
Det var også grunden til, at Marie Brixtofte udviklede forskellige ”strategier” for at berolige sig selv, fortæller hun.
”Jeg skulle finde en måde at trøste mig selv på, så der udviklede jeg sådan en… ”dame” oppe i mit hoved. Jeg tror, at mange kender det her med at have en slags hjælper eller vogter, og hun trøstede mig og sagde sådan noget med: ”Bare rolig, der sker ikke noget, og nu skal du tænke på det og det” – hun fandt på alt muligt,” siger Marie Brixtofte og forklarer, at denne ”dame” ikke altid var hensigtsmæssig, fordi hun også var et udtryk for noget regulerende og kontrollerende, der voksede sig større med alderen og kunne være svær at styre:
”I virkeligheden hed hun også ”fru kontrol”, og hun er stadig hos mig, men endte med at finde på alt muligt, som også resulterede i en spiseforstyrrelse, fordi det hele handlede om planlægning, kontrol og restriktioner og ting og sager.”
Foruden spiseforstyrrelsen kæmpede Marie Brixtofte også med et stofmisbrug, og her kom ”fru kontrol” også til udtryk ved, at Marie Brixtofte førte logbog over alle de gange, hun tog stoffer – hvilket var tre gange om ugen, da det var på sit højeste.
”Man lærer fra sine forældre, og når man ser sine forældre ”passe på sig selv” ved at drikke, så lærer man på en måde ikke at blive særlig god til at passe på sig selv. Man lærer fx, at man ikke beder om et kram, når man har brug for et kram – men i stedet finder man en anden måde at reducere angst eller ked-af-det-hed på. Og en spiseforstyrrelse er også et misbrug”, siger Marie Brixtofte, der ellers havde svoret, at hun aldrig ville ryge ud i et misbrug selv efter at have set, hvad det gjorde ved hendes far, da det stod værst til.
”Det er ulideligt at se på et menneske slå sig selv ihjel, så nogle gange, når han blev indlagt med alkoholforgiftning, og man fik opkaldet, og man skulle igennem hele den der mølle, så var der en del af mig, der tænkte: Kunne han ikke bare få fred?”
Lyt til podcasten ”Sådan slap jeg fri af min fars skygge” og hør blandt andet Marie Brixtofte fortælle, hvordan hun slap ud af sit misbrug, hvorfor hun flyttede til udlandet som 19-årig og besluttede sig for at skifte efternavn to gange – og hvordan hun håndterede sorgen efter sin fars død.
Om podcasten: "Sådan slap jeg fri af min fars skygge"
Når du hører navnet ”Brixtofte” – hvad tænker du så? Lige netop de tanker, holdninger og forestillinger, som du gør dig lige nu, har hovedpersonen i dette program måtte leve med altid. Hun er nemlig datter af Peter Brixtofte – berømt og berygtet tidligere Farum-borgmester, der faldt hårdt fra magtens tinder og endte i fængsel.
Og det har sat spor i Marie Brixtofte at vokse op med et efternavn, som de fleste har en holdning til. Hun kom selv ud i et misbrug og endte på et tidspunkt med at ændre sit efternavn for at kunne leve anonymt. I det her program fortæller Marie Brixtofte sin helt egen historie om, hvordan hun slap fri af sin fars skygge.
Talk Town er Egmont Publishings podcastunivers med masser af podcasts for både børn og voksne. Det er gratis for alle, der abonnerer på Egmonts ugeblade eller magasiner og koster ellers 59 kr/mdr. De første 14 dage er gratis og uden binding.
Find stærke, personlige fortællinger og masser af inspiration om alt fra parforhold og børn til mode og sundhed. Talk Town er et nyt podcastunivers med kvalitetsindhold fra velkendte brands som ALT for damerne, Euroman, FIT Living, Vores Børn, ALT.dk mm.
Prøv 14 dage GRATIS nu.
Kun 59 kr./md. efter endt prøveperiode. Ingen binding