Mie Moltke
SPONSORERET indhold

Mie Moltke om sin skilsmisse: “Hele min verden ramlede”

Danser Mie Moltke og skuespiller Lai Yde blev kærester under ”Vild med dans” for ni år siden, og sidste år blev de skilt. Det var et hårdt slag for Mie Moltke, der er blevet mere direkte, rå og ærlig i processen.

Af: Michala Rosendahl Foto: Les Kaner
15. nov. 2016 | Livsstil | ALT for damerne

De blev forelskede for åben skærm. Den ­professionelle danser Mie Moltke og skuespilleren Lai Yde. I 2007 var de partnere i TV 2-programserien "Vild med dans", og der gik ikke mere end et par uger, før de ikke blot dannede par på dansegulvet, men også privat.

Medierne kastede sig ivrigt over det nyforelskede kendispar for at få del i den kærlighedshistorie, der senere skulle vise sig at føre til både tantralejr, swingerklubber og tv-programmet "Sex, Lai og Mie", hvor parret forsøgte at booste danskernes sexliv.

Men i efteråret 2015 var det slut. Mie Moltke og Lai Yde annoncerede, at de gik fra hinanden. Ikke fordi de ikke elskede hinanden længere, men fordi de var uenige om, hvordan et parforhold skulle være, fortæller 35-årige Mie Moltke i dag.

– Lai og jeg kunne simpelthen ikke være kærester længere uden at give afkald på os selv. Vi var for forskellige på nogle vigtige områder, siger hun uden at have lyst til at komme forskellighederne nærmere.

Dermed er det svært ikke at forestille sig, at bruddet mellem Mie Moltke og Lai Yde kunne have noget at gøre med, at de levede i et åbent forhold. Men så simpelt kan det slet ikke siges, forklarer Mie Moltke.

– Jeg er ofte blevet spurgt, om Lai og jeg blev skilt, fordi vi var uenige om, hvorvidt vi skulle have et åbent forhold eller ej. Men det ville være unuanceret at stille det sådan op. Hvis det var det eneste problem, havde vi helt sikkert fundet ud af det, og så ville vi stadig have været gift i dag, siger hun.
Hun indrømmer dog, at hun i dag er blevet klar over, at hun ikke ønsker at leve i et åbent forhold.

– Jeg kunne sagtens se ideen i det, og jeg tror, at det fungerer for nogle. Men jeg fandt ud af, at et åbent forhold ikke virker for mig. Jeg havde ikke lyst til at være sammen med andre end Lai, og når jeg tænkte efter, kunne jeg mærke, at jeg ikke ønskede den frihed. Jeg havde brug for tryghed, og jeg drømte nok mere om ­monogami og tosomhed, siger hun.

LÆS OGSÅ: Giv et abonnement i gave

Gamle mønstre
Det var den uenighed – kombineret med en masse andre ting – som fik Mie ­Moltke og Lai Yde til at gå fra hinanden. Efter at de havde været kærester i otte år og gift i de fire, indså Mie Moltke nemlig, at hun havde mistet noget af sig selv undervejs.

– Styrken i Lais og mit forhold var fra starten, at vi kunne være os selv – helt uden filter. Jeg har altid været en pleaser, men Lai lærte mig at give udtryk for, hvad jeg gerne ville i stedet for at tage hensyn til alle andre. Det var enormt befriende, men i slutningen af vores forhold gik det op for mig, at jeg var ­faldet tilbage i det gamle mønster. Jeg var ­begyndt at lægge låg på mig selv, og jeg undertrykte mine egne drømme, fordi jeg elskede Lai så højt og gerne ville have forholdet til at fungere, siger hun og tilføjer:

– Man er nødt til at gå på kompromis i et parforhold, og jeg synes, at man skal strække sig langt for at nå hinanden. Men man må ­ikke strække sig så langt, at man bliver ulykkelig, og jeg indså, at det var der, jeg var ved at bevæge mig hen.
Efter den erkendelse begyndte snakken mellem Mie Moltke og Lai Yde i det lille hjem i København. Hvad foregik der? Hvad lavede de? Og hvor var de på vej hen? Mie Moltke vidste det godt. De var på vej i hver sin retning. Alligevel kom det bag på hende, da ordet "skilsmisse" blev sagt højt for første gang i efteråret 2015.

– Inderst inde var jeg godt klar over, at det var det, der var ved at ske. Men på en eller anden måde forsøgte jeg at skubbe tanken væk. Jeg flyttede ud af vores fælles lejlighed med en forestilling om, at vi bare holdt en lille pause. Det var ikke meningen, at det skulle være permanent, men da jeg stod alene i en fuldstændig tom lejlighed, var jeg godt klar over, at det her altså var alvorligt, og pludselig hørte jeg os sige ord som "skilsmisse", "ekskone" og "delebarn".

Mie Moltke flyttede aldrig tilbage til hendes og Lai Ydes fælles lejlighed. I stedet skrev parret under på skilsmissepapirerne, splittede deres fælles ejendele og fik lavet en deleordning, så deres 4-årige søn, Mio, kunne bo hos både sin mor og sin far.

– Det var en kæmpe sorg for mig. Min drøm om en kernefamilie krakelerede. Hele min verden ramlede, og selvom jeg godt vidste, at vi havde truffet den rigtige beslutning, var det utrolig hårdt. Pludselig gik det op for mig, hvor meget jeg havde lænet mig op ad Lai i vores forhold. Nu var jeg alene, og jeg var tvunget til at tage stilling til alting selv. Hvilke møbler skulle jeg købe? Hvad skulle jeg have til aftensmad? Hvilke holdninger havde jeg, og hvem var jeg i det hele taget? Det var enormt svært, men jeg tror, at jeg havde brug for den løsrivelse, siger hun.

Træt af at please
Det første halve år brugte Mie Moltke på at falde til ro i rollen som alenemor og ekskone. Samtidig havde hun travlt med en ny sæson af "Vild med dans", og hun forsøgte at skubbe følelserne til side og glemme det private kaos, som hun stod midt i. Men efter et halvt år kunne hun ikke længere flygte fra virkeligheden, og hun besluttede sig for at finde ud af, hvorfor hun var endt der, hvor hun var.

– At blive skilt var en kæmpe omvæltning for mig. Det første stykke tid var jeg bare ked af det, men så ­besluttede jeg at bruge skilsmissen som anledning til at se på mig selv og på den måde, jeg ­levede på. Jeg har altid været den ­søde pige, der gjorde, som folk forventede, og det var også den rolle, jeg havde taget på mig i forholdet med Lai. Men faktisk var jeg træt af at please. Jeg var træt af at lade som om og lyve for mig selv, og jeg var træt af at bekymre mig om, hvad folk tænkte om mig. Jeg havde brug for at træde i karakter.

LÆS OGSÅ: Maise Njor: “Jeg synes, at jeg - og mange andre - kunne blive bedre til at fejre sejrene”

En pæn pige medB holdninger
Hver dag øvede hun sig i at mærke sine egne behov, at gøre hvad hun havde lyst til og at sige til – og ­ikke mindst fra. Og i dag – knap et år efter, at hun og Lai gik fra hinanden – kan hun se, at hendes indsats har givet pote.

– Jeg kan stadig godt lide at please og er stadig den pæne pige, men i dag er jeg også en hel masse andet. Der er kommet flere dimen­sioner til, og jeg er blevet meget mere direkte, rå og ærlig. Jeg giver mig selv lov til at være larmende og skør og for meget, og jeg er ikke længere så bange for at være forkert, siger hun.

Og den udvikling er der flere, der har bemærket – både veninder og eksmanden Lai Yde, som Mie Moltke nu er gode venner med og ser flere gange om ugen.

– Lai har fortalt, at han kan mærke mig på en helt ny måde. At jeg er blevet meget mere direkte og bedre til at sætte grænser, og det, synes han, er fedt. Jeg synes også selv, at alting er blevet lettere, og jeg er meget gladere nu. Jeg er stadig ked af, at Lai og jeg er blevet skilt, men det var nødvendigt. Hvis vi havde gemt alle problemerne og uenighederne væk i en lille, sort boks, kunne vi godt have fortsat vores liv sammen, men så ville vi begge to gå og være kede af det, fordi vi ikke kunne være hundrede procent os selv. 

LÆS OGSÅ: Karen Thisted: “Jeg er så taknemmelig over, at jeg har haft sådan nogle dejlige, skønne mænd i mit liv”

LÆS OGSÅ: Mille Dinesen: “Det har været benhårdt at holde facaden”

LÆS OGSÅ: Iben Hjejle: "Jeg synes jeg har klaret mine skilsmisser ret godt"