Katrine Axholm terapi

”Min mand er i tvivl om sin kærlighed til mig”

Når du kastes ud i en krise, er din bedste ven muligheden for at handle. Men hvordan klarer du en krise, hvor du ikke kan gøre andet end at vente på, at en anden tager en beslutning, der er afgørende for dit liv og din lykke? Det hjælper terapeut Katrine Axholm sin klient med at håndtere.

"Jeg er her, fordi min mand har sagt, at han ikke er sikker på, at han elsker mig mere. Jeg har tigget og bedt ham om at komme med i parterapi, men han vil ikke. Han siger, at parterapi handler om at arbejde på forholdet, og det er han jo ikke sikker på, at han vil, så han vil selv finde vej i det her.

Jeg er så ulykkelig. Jeg troede, vi havde et godt forhold. Jeg ved godt, at vi har travlt, og at børnene fylder meget, men det er jo sådan, det er i de her år. Jeg havde ikke forventet andet, men tænkte, at med tiden får vi mere plads til os. Men han kan ikke holde det ud mere nu, siger han. Han ved ikke, hvad han vil med sit liv og med mig og os. Jeg er sådan i tvivl om, hvad jeg skal gøre."

Sammen eller hver for sig?

Skilsmissestatistikkerne taler et tydeligt sprog om, at flere går fra hinanden efter sommer- og juleferien – måske fordi vi er mere sammen og derfor ser problemerne mere tydeligt, end når hverdagen ræser afsted, og vi har travlt med hver vores.

Under coronapandemien faldt antal skilsmisser til 12.900 (i 2014 blev 19.400 danske ægtepar skilt), og vi har endnu ikke set tallene for 2022.

Kilde: Danmarks Statistik.

Det sværeste er uvisheden

Iben er 42 år og gift med Anders, de har været sammen i 15 år og har to børn sammen. Iben har brug for hjælp til at finde ud af, hvordan hun kan agere, nu hvor Anders har fortalt hende om de manglende følelser.

Hvad er det værste i det her?

Iben tænker sig lidt om og svarer så:

"Det værste er, at jeg ikke ved, hvad jeg skal gøre. Denne her magtesløshed slår mig helt ud. Hvis han kunne sige til mig, at han er i krise, og at vi kæmper os igennem den sammen, så ville jeg være villig til at gå på bare tæer til månen for ham. Men han ved ikke noget. Han vil bare have tid, og den tid i usikkerhed er så ubehagelig for mig. Jeg er handlekraftig og vant til at tage ansvar og gøre noget, for at finde en løsning på tingene, og i det her kan jeg kun stå passivt til og ikke handle mig ud af det."

Så det sværeste for dig i det her er usikkerheden og uvisheden? At du ikke ved, om du kan gøre fra eller til i forhold til Anders’ følelser for dig? At du vil give ham al den tid i verden, han har brug for, hvis bare du ved, at han bliver hos dig og hos familien?

"Ja, det er fuldkommen sådan, jeg har det."

Når vi forbinder os til et andet menneske, giver os hen og bygger en familie sammen, er vi samtidig også afhængige. Det er et vilkår, som vi må forholde os til. Det betyder også, at vi uden at tænke særlig meget over det giver en magt til det menneske, som betyder, at det vil få vidtrækkende konsekvenser for resten af vores liv, hvis han eller hun en dag beslutter at forlade os.

Det kan opleves så voldsomt, at det kan føles, som om jorden forsvinder under os. Den magtesløshed er de færreste af os erfarne i at navigere i, og derfor er det så vigtigt at søge hjælp.

"Du har ret, jeg har aldrig overvejet, at Anders kunne gå fra mig. Jeg ved jo godt, at det sker hele tiden for andre, men på en måde er det aldrig kommet ind under huden på mig, at det er en reel mulighed. Det er det tab af kontrol, som er så voldsomt for mig, og jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre. Hvordan kan jeg give Anders plads og samtidig passe på mig selv? Jeg er så ramt på min selvfølelse her, min stolthed. Jeg føler mig ydmyget over, at jeg ikke kan gøre andet end at vente, til han beslutter sig."

Hvor langt kan jeg være med?

Det betyder altså, at så længe du ikke er sikker på, hvad der er det rigtige at gøre, vil din fornemmeste opgave være at passe på dig i den her situation, som Anders har sat dig i. Kan du allerede her sammen med mig sætte nogle ord på, hvad du har brug for? Du kan ikke presse på hos Anders, for han gør det, som føles rigtigt for ham, og han har sin proces, men hvad kan du gøre for dig?

"Det vigtigste må være, at jeg anerkender, at han er, hvor han er. Det kan ikke nytte noget, at jeg bliver ved med at bebrejde ham og stille spørgsmål for at forstå. Jeg må acceptere, også selvom det er virkelig svært. Dernæst må jeg mærke efter. Hvor langt kan jeg være med i det her? Hvordan kan jeg passe på mine grænser og på børnene, når han har meldt sig ud for en tid? Jeg må give mig selv plads til ikke at træffe en beslutning om noget som helst, før jeg er sikker på, at det er det, jeg vil."

Fem veje til at acceptere din situation

1. Anerkend, at du er, hvor du er

Det kan lyde som logik for perlehøns, men det er en vigtig del af processen at tage alvorligt, at dit liv ser ud, som det gør lige nu. Uansetom du er syg, om du har mistet en forælder, om dit barn ikke trives,eller din mand eri tvivl om sine følelser for dig. Tag situationen alvorligt – uden at gå i fornægtelse eller forsøge at ændre den. Anerkend, at livet slår kolbøtter indimellem. Mærk alvoren. Det er, som det er.

2. Mærk dig selv

Giv dig selv lov til at mærke, hvad den her situation gør ved dig. Vi mennesker kan have en tendens til at ville undgå ubehaget og gå uden om det, som gør ondt. Vi går i løsnings-mode for tidligt eller forsøger at ændre på situationen – også selvom om det er umuligt. Det vigtige er, at du tillader dig selv at mærke de følelser, som dukker op. Dem alle sammen. Du skal ikke nødvendigvis reagere på al din vrede og frustration, men giv alle følelser lov til at være der.

3. Ræk ud

Det kan være meget værdifuldt at række ud til mennesker, som du holder af og har tillid til. Sørg for at have nogen at tale med, gå ture med og løse de praktiske udfordringer sammen med. Vi kan være bekymrede for at ligge andre til last eller være til ulejlighed, men that’s what friends are for, så tag imod den hjælp, du kan få. Tænk på, hvilken værdi det har givet dig, når nogen har rakt ud og givet dig mulighed for at hjælpe.

4. Tag dig tid

Tag dig tid til at mærke efter, hvad det rigtige er for dig. Vær ikke bange for at blive i noget, som er ubehageligt, det er bedre at være sikker på, hvad der er det rigtige at gøre, end at træffe en forhastet beslutning. Igen: ubehaget kan være så stort, at du har lyst til at få det til at gå væk, men det er ikke altid den bedste beslutning. Giv dig selv lov til at være i det. Hvis der skal træffes beslutninger, så vis dig selv den tillid, at svaret kommer til dig, når du er klar. Du kan klare mere, end du tror, og følelser ændrer sig hele tiden, så hav tålmodighed med dig selv og din proces.

5. Pas på dig selv undervejs

Når livet sender os ud i stormvejr, så kan vi have tendens til at have fokus alle mulige andre steder end hos os selv: på barnet, som har brug for hjælp, ægtefællen, som er gået ned med stress, den gamle forælder eller partneren, som er i tvivl om sin kærlighed, og hvor man ender med at give for meget eller sidde og stirre sig blind og vente på svar. Og det kan vi godt tåle på den korte bane, men er det her noget, som strækker sig over lang tid, er det vigtigt at gøre rare ting for dig selv. Læne dig op ad mennesker, du holder af, og mærk godt efter undervejs. Hvor er dine grænser og dine behov? Det er dit ansvar at tage dig af dem.

Katrine Axholm

er parterapeut, foredragsholder, forfatter og ekspert i TV3-programmet 'Kærlighed i krise'.

Hun hjælper hver dag par med at lære at forstå sig selv og hinanden og derved styrke kærligheden.

De lærer at håndtere alt fra utroskab, konflikter, forskellighed til manglende lyst, kriser og hverdagens trummerum.

Læs mere på Axholm.com