Bliv nyforelsket med 7 tip
SPONSORERET indhold

Bliv nyforelsket med 7 tip

Det er svært – ja, nærmest umuligt – ikke en gang imellem at føle, at parforholdet kører jævnt af sted i samme, tamme rille. Sådan går det i langt de fleste parforhold, fortæller sexolog Katrine Berling. Heldigvis er der råd at hente hvis du gerne vil fyre op under forelskelsen igen.

Af: Louise Gade Sig Foto: Bulls
22. maj. 2012 | Livsstil | ALT for damerne

– Vi har to basisting, vi gerne vil have som mennesker: Det ene er tryghed, og det andet er spænding. Og de to ting konflikter med hinanden. Når vi går ind i et forhold, skaber vi en kæmpe tryghedsboble, og med tiden går spændingen helt automatisk af boblen. Så glemmer vi nysgerrigheden på hinanden og holder fast i nogle trygge, faste billeder af, hvordan vores partner er, siger hun. Men selvom jeres parforhold er gået lidt i stå, betyder det ikke, at du straks skal gå i panik og forlade din partner – i virkeligheden er det nærmere et signal til dig om, at det er på tide, at du ser på dit forhold med nye øjne.

– Et parforhold er, hvad du gør det til – og det behøver altså ikke nødvendigvis at udvikle sig til ren rugbrødsrutine, fastslår Katrine Berling.

– Hvis du påtager dig ansvaret, kan du genkalde dig alt det, der gjorde jeres forhold så berusende, da I lige havde mødt hinanden. Du skal bare gøre en bevidst indsats.

1. Lav kærestetid
Den vigtigste grund til, at et parforhold forvandler sig fra boblende forelskelse til tør trivialitet, er, at I begynder at prioritere hinanden lavere med tiden. Som i alle andre menneskelige forhold kræver et godt parforhold, at I sætter tid af til at være sammen. Bare jer to. Lav for eksempel en fast kærestedag eller -aften hver uge (som minimum en gang om måneden) og gør det sammen, I nyder allermest. Har I børn, kræver det lidt opfindsomhed at få børnene passet, men det må ikke forhindre jer i også at prioritere hinanden.

Læs også: Kernefamilie-guru udfordrer parforholdet

2. Kom ud i verden
Fælles kærestetid behøver ikke at tikke af sted i sofaen. Ved at lade tosomheden blive derhjemme, går du glip af nogle af de sider, du faldt for ved din kæreste i tidernes morgen. Hvordan agerer han eller hun over for ekspedienten i butikken? Den gamle dame på gaden? En flok venner på baren? Aftal en dobbeltdate, eller udforsk en storby for en weekend. Når du ser din kæreste charmere andre eller oplever, hvordan andre kigger efter ham eller hende, genopliver det følelserne fra jeres første tid.

3. Sluk for fjernsynet
Der er Aftenshowet. Fra Skrot til slot. Nyhederne. CSI Miami. Mange ting i livet er så vigtige, at de selvfølgelig skal passes ind, men det elektroniske lejrbål har ikke krav på at få lige så meget tid som eksempelvis dine børn og dit job. Gør det til en vane kun at tænde fjernsynet, når der kommer noget, du virkelig brænder for at se, og brug den ekstra tid med din partner.

Læs også: Sådan undgår du jalousi i dit parforhold

4. Slip kontrollen
Er du som de fleste andre, har du susende travlt med at være perfekt og opfylde alle to do-lister, så du får rynker i panden over alt det, du skal nå. Tving dig selv til at være mere fri og ubekymret. Sæt eksempelvis flueben ved rengøringen ved at få en hushjælp en gang om ugen. Og lær at se stort på, at du ikke lige får ryddet op i aften. Selvom du har forpligtelser i en travl hverdag, så har alle energien indeni til at sprudle og slippe kontrollen indimellem.

5. Knus hinanden
Giv jer tid til at stoppe op og mærke hinanden. Bruger I bare 20 sekunder længere på et knus, kommer I helt tæt på hinanden og kan mærke mavernes vejrtrækning. Jo mere, I holder jer væk fra hinanden, jo sværere bliver det at genfinde den fysiske intimitet. Forskning har vist, at fysisk kontakt som et skulderklap, et kærtegn, et klem eller en omfavnelse har stor indflydelse på hjernen og er med til at udvikle forhold, skabe tryghed og lette en forsoning.

6. Har du kysset i dag?
Et kys er ikke kun nydelse – faktisk styrker det både din sundhed og dit parforhold, så kys hinanden bare ti sekunder længere, end I plejer. Drop de hastige tantekys, for de gode kys udløser en masse hormonelle ændringer i kroppen. Det stimulerer forskellige områder af hjernen, som hænger sammen med sexlyst, romantisk kærlighed og tilknytning. Samtidig reducerer kys stress.

Læs også: Derfor er vi utro

7. Tænk dig til nyforelskelse
Forelskelse er faktisk en tilstand, du selv kan forstærke. Tænk tilbage på dengang, I lige havde mødt hinanden, og overvej, hvad det var, der gav dig sommerfugle i maven. Tænk på jeres første kys, jeres allerførste møde og den første date. Tænk i detaljer. Og lav nogle af de samme ting som dengang. Når du dyrker og dvæler ved minderne, slipper du langsomt de små sommerfugle fri igen.