Ann Lehmann Erichsen
SPONSORERET indhold

Sådan bliver skilsmissen også god for økonomien

En skilsmisse kan blive en dyr omgang, for mange kvinder opdager for sent, at de økonomiske beslutninger lå hos ham. Sans for penge kan heldigvis læres.

Af:: Stephanie Caruana Foto: PR
27. okt. 2019 | Livsstil | ALT for damerne

Når vi taler om skilsmisse, har vi ofte fokus på følelser fremfor pengene. Men tag økonomien alvorligt, også før forholdet knager. Alt for mange kvinder får sig en grim overraskelse, hvis forholdet slutter.

LÆS OGSÅ: ”Skal jeg gå i krig med min eksmand?”

Hvorfor? Fordi de lader partneren styre økonomien.

Det ved Ann Lehmann Erichsen alt om. Hun er forbrugerøkonom hos Nordea og har i årevis delt ud af sin viden og givet praktiske råd, der får kvinder til at tage ansvar for egne penge. Ann Lehmann Erichsen er forfatter til bogen ”Plus på kontoen”, hvor hun viser syv smutveje til en sjovere og sundere økonomi. Her får du hendes bedste råd.

Hvordan finder jeg ud af, om jeg har råd til at blive skilt?

– Den nemmeste måde er at gå ind på Budgetberegner.rff.dk og se, hvor meget du skal have om måneden for at klare dig. Hvad er dine reelle indtægter og udgifter? Selv hvis du har en pæn indtægt efter skat, er deres budget er god inspiration. Tal med banken i al fortrolighed om dine muligheder; din bankrådgiver har nemlig tavshedspligt.

– Der er ofte stor forskel på, hvordan pengene fordeler sig i familierne. Kun 31 procent af kvinderne tjener mere end deres mænd, og mændene har en meget højere indtægt, især i børnefamilier.

Hvor skal jeg bo?

– Det er dyrt at bo alene, for de faste udgifter bliver jo ikke mindre. Ofte er det økonomisk urealistisk, at kvinden overtager familieboligen. Kvinder bliver ofte lejere ved skilsmisse, fordi mændene køber dem ud af huset. Men andelsboliger kan være en mulighed, hvis du ikke har råd til et hus. Der er også andre ting, der er afgørende. Er det tæt på børnenes skole og aktiviteter? Tæt på den anden forælder?

– Uden børn har man færre ting at tage hensyn til. Som lejer har du mere frihed, men ingen opsparing i boligen. Det kan være svært at låne penge til ny bolig, for nye regler betyder, at du selv skal lægge fem procent af købsprisen. Så det er godt at have en frihedsopsparing.

Hvem bestemmer over pengene?

– Ofte blandes økonomien godt sammen i ægteskabet. Og tit sker der det, at interessen går i to retninger. Mænd sætter sig på større pengebeslutninger. Kvinder er ikke dumme, men der er en masse kønsroller i det her. Hun står for den daglige økonomi, maden og ting til børnene. Han sidder med budgettet, bestemmer, om lånet skal omlægges, og argumenterer for, at det giver flere penge, men ser måske anledning til købe ny elektronik eller bil. Sat på spidsen bruges luften i økonomien til hans interesser under dække af et fælles behov. Mænd er RIGTIG gode til at bruge penge, selvom vi siger, at kvinder er ”dyre i drift”. Men sko og tasker koster mindre end biler og golfkøller.

Hvordan tager jeg styring over mine penge?

– Når man har fællesøkonomi, bliver pengene ofte en stor pærevælling. Tit bruger kvinden sit eget kort til mad og børnetøj, udgifter, der går fra hendes konto, ikke en fælleskonto. Det kan give bagslag at lade ham styre pengene. Jeg møder højtuddannede, højtlønnede kvinder, der nærmest ikke kan bruge netbank. Det interesser dem ikke. Tag ansvar for dine penge og for økonomien, også før skilsmissen.

– Det kan være svært at tale om penge i parforholdet. Flest mænd tager det praktiske ansvar for at betale regninger og se på lån, og ikke bare det, men de mener ofte selv, at de er bedre til det. Hvem siger, de er det? Så få overblikket og kend udgifterne, så du er rustet til at tage snakken.

Hvor skal jeg starte?

– Brug tid på dine penge, tag ansvar for dem, også hvis du synes, det er kedeligt. Læs om boliglån, økonomi, sæt dig ind i kreditomkostninger. Og vid hvad ting koster. Hvis en avis skriver ”spar 8.000 om året på vandregningen”, så tror jeg ikke på det. Jeg ved jo, at jeg kun betaler 5.000 kroner årligt!

LÆS OGSÅ: Efter 10 års ægteskab: "Han kiggede op på mig og sagde: Jeg tror ikke, at jeg elsker dig mere"

– Find ud af, hvor det kan betale sig at spare. Ofte er det ikke de små ting, det kan svare sig for dig at spare på. Småbeløb batter ikke i det store regnskab, så brug ikke krudt på enkronerne. Bliv lige så god til at finde det billige lån, som du er til at finde billige flyrejser eller billige flyverdragter. Brug mobilen som digital økonomisk værktøjskasse. Find den måde, der fungerer for dig. Men sæt regninger til betaling, så snart du får dem. Ring til banken med det samme, når du vil vide noget. Når vi udsætter tingene, får vi det tit ikke gjort.

Hvad skal jeg leve af, hvis jeg bliver skilt?

– Med kun én indtægt må man optimere. Kom op på fuld tid på jobbet, hvis du kan. Tjen så meget, du har mulighed for. Sparsommelighed er fint, men det er ikke nok. Tag ekstra-vagter, når børnene er hos den anden forælder. Rigtig mange kvinder fokuserer på at få mest ud af det, de har, ikke på at gøre kagen større. Det gør mænd.

– Hvis du både fokuserer på at spare og på at tjene flere penge, er du godt på vej. Du kan måske leje et værelse ud, tage opgaver, der giver højere tillæg, tage efteruddannelse og få et bedre job, sælge ting, du ikke bruger. Tænk aktivt i at optimere din økonomi mest muligt, så du har så meget overskud som muligt. Hvad vil du gerne have råd til? Bedre bolig eller rejser? Hvad kan undværes, og hvad får dig tættere på dit mål? Tænk langsigtet.

Hvad nu hvis jeg selv har nogle penge?

– Når du bliver skilt, og I ikke har særeje, skal I dele jeres formue. I skal give hinanden halvdelen af, hvad I hver især ejer. Din gæld skal trækkes fra din formue, før den deles. Hvis du skylder mere, end du ejer, er din formue negativ, og så er der intet at dele. Særeje holder man for sig selv.

– Står du til at skulle arve dine forældre, kan du bede dem om at skrive testamente og bestemme, at din arv skal være dit særeje. Arver du, uden at arven er gjort til særeje, er du nødt til at sige til din partner, at du vil have særeje. Og det kræver, at din partner skriver under på det, og du får det tinglyst efter reglerne. Ellers går pengene ind i jeres fælles formue og skal deles med din partner, hvis I bliver skilt.

Hvad med pension?

– Mange kvinder arbejder mindre, når børnene er små. Men deltid koster pension. Børn er en luksus, som kvinder betaler af på hele livet. Børn koster på løn, pension og karriere. Jeg vil stærkt anbefale, at I finder penge i fællesøkonomien til din pensionsindbetaling, mens du går hjemme. Det bliver til mange penge, skilsmisse eller ej. Se også på ejerboligen som en investering og en sikkerhed.

LÆS OGSÅ: Skal vi blive skilt... for anden gang?

– Har du været lejer det meste af livet, har du oftest ikke ret meget opsparing i form af friværdi og formue sammenlignet med boligejere. Pension behandles normalt som særeje ved skilsmisse. Det er der mange, der ikke tænker over. Se på Pensionsinfo.dk, hvor meget du har sparet op indtil nu. Overvej om du skal spare mere op, og bed en pensionsrådgiver regne på det.

Hvad nu hvis jeg har svært ved at betale?

– Rudekuverter er bare kuverter. Du skal ikke lade dig skræmme af dem. Men tal altid med banken og kreditforeningen, hvis du mister jobbet og kommer bagud med betalingerne, fordi økonomien ikke længere hænger sammen. Måske kan du få henstand eller dele en regning op i bidder, måske kan du lægge lån om? Du har flere muligheder for at få hjælp, end du tror, så længe du handler og ikke stikker hovedet i busken.

Anbefalet til dig