Bag Insta-facaden: ”Jeg har ofte målt mig med andre”
Foto: Privat Det udstråler billedet: Jeg er i Paris under modeugen, hvor jeg er inviteret til nogle modeshows og skal lave et samarbejde med det lækre hotel i baggrunden. Bag facaden: Hver gang jeg er i Paris, får jeg det mega dårligt med mig selv. Måske fordi jeg sammenligner mig med andre i branchen og er i en verden, jeg ikke føler, at jeg passer ind i.

Theresa Kofoed Jørgensen: ”Jeg har ofte målt mig med andre”

Virkeligheden er langt fra, som den ser ud på Instagram – det kan den 27-årige blogger Theresa Kofoed Jørgensen skrive under på. Hun har selv delt glædeligt ud af glansbilleder fra eksotiske ferier og familiestunder – og det har hun egentlig ikke tænkt sig at stoppe med. Men hun håber, at hendes 100.000+ følgere forstår, at der bag de ”perfekte” billeder også gemmer sig en hverdag, der til tider er både hård og ensom.

”Når du bladrer igennem billeder på Instagram, så husk, at det virkelige liv er i dit hjerte.”

Sådan lyder budskabet i det seneste Instagram-opslag fra den 27-årige blogger Theresa Kofoed Jørgensen, som pt. har 105.000 følgere, og som bl.a. er kendt fra TV-programmet Kærester med Landsholdet.

”Du er ægte. Du er smuk. Du er nok. Gå ud og vær i verden. Du skal ikke sammenligne dig med resten af verdens højdepunkter og photoshoppede selfier.”

Udover opslaget delte Theresa Kofoed Jørgensen efterfølgende en række gamle billeder i sin story på Instagram, hvor hun forklarede, at virkeligheden bag hendes ”perfekte” billeder langt fra altid var, ja, perfekt. Hun havde f.eks. kæmpet med en baby, der ikke ville sove, da hun lagde et lækkert feriebillede op fra Ibiza, og et andet billede viser en toptjekket Theresa i Paris, men hver gang hun er i den mondæne by, har hun det altid elendigt med sig selv.

Opslagene vakte opmærksomhed blandt Theresa Kofoed Jørgensens følgere, der normalt er vant til en profil med misundelsesværdige billeder fra eksotiske feriespots, dyre outfits og glade babybilleder.

For hvad er så virkeligheden bag det ”perfekte” glansbillede på Instagram? Og hvorfor deler man ikke virkeligheden lidt oftere, hvis den er så vigtig?

ALT.dk fangede Theresa Kofoed Jørgensen på FaceTime fra hendes hjem i Rotterdam til en snak om glansbilleder, selvværd – og ikke mindst ansvar.

LÆS OGSÅ: Kreativ direktør hos Ganni: ”Vi skal ikke skabe et poleret barbie-billede”

Hvorfor stod du frem på Instagram og delte virkeligheden bag dine billeder?

"Det var et moment, der blev til en proces. Jeg er meget privat, så jeg poster ikke mine sårbare øjeblikke, eller når jeg står med gylp i håret og en skrigende baby på armen, for det er ikke formålet med min profil. Jeg vil gerne inspirere med rejser, mode, outfits og hvad der ellers fascinerer mig, men det er jo langtfra min hverdag.

Men selvom jeg ikke deler ud af mit inderste, vil jeg gerne være ærlig, og hvis jeg føler, at jeg har noget på hjerte, så deler jeg det. Da jeg så det her quote, rørte det noget i mig, for jeg har ofte målt mig med andre og konstant været på jagt efter noget. Der skete noget positivt, da jeg blev mor, for jeg bliver ikke så ked af de samme ting, men jeg falder stadig i fælden, så det var vigtigt for mig at sende en lille reminder ud – egentlig mest for min egen skyld. Det viste sig at være enormt værdsat af mine følgere, så det vil jeg prøve at blive bedre til i fremtiden."

Bikini.jpg
Det udstråler billedet: Lange stænger og en krop jeg har knoklet hårdt for efter min graviditet. 
Bag facaden: Jeg får min mand til at tage det her billede af mig, imens han ligger og halvsover på en solseng. Det var gennemtænkt fra min side, da jeg ved, at vinklen får mine ben til at se længere ud, og med min 80'er trusse skjuler jeg let og elegant mit løse maveskind nederst på maven efter min graviditet. Voila! 

Hvad har reaktionerne været?

"Jeg har fået over 1.000 positive henvendelser, men det overraskende var, at det var fra kvinder i alle aldre og ikke kun unge piger, der kan være særligt påvirkelige overfor mediet. Flere skrev, at de ikke følte sig tilstrækkelige, fordi de konstant spejler sig i andre kvinder på Instagram, der ser ud til at have et perfekt liv. Og det sker bare, når de fleste foretrækker at vise den overdådige middag, den smukke strand og bikinitrussen der sidder perfekt.

Langt de fleste dage har jeg savl på trøjen og natbukser på, som du dog ikke kan se lige nu - det er det gode ved FaceTime-møder, haha. Jeg sidder jo ikke altid på en båd på Ibiza, eller har de vilde outfits på, som jeg går i, når der f.eks. er modeuge. Måske får man den opfattelse, hvis man kun forholder sig til min Instagram? Det er en svær balance, for Instagram bliver også kedeligt, hvis alt det inspirerende og æstetiske forsvinder, og det flyder over med billeder af deller og leverpostejsmadder.  

Så jeg prøver ikke at fremstille en falsk virkelighed, for jeg var på Ibiza, og jeg nød også den kokosnød, men da jeg lægger billedet op, havde jeg gået i tre timer og kæmpet med en baby, der ikke ville sove, og jeg var helt udmattet og følte mig magtesløs. Det er bagsiden af billedet, som man ikke ser."

Kokosnød.jpg
Det udstråler billedet: Jeg nyder en Insta-worthy kokosnød på Ibiza.
Bag facaden: Virkeligheden var mindre zen, da jeg forinden havde kæmpet i flere timer med at få min søn Vincent til at sove i varmen. Det betød rigtig mange timer på hotelværelset hver eneste dag på hele ferien. 

Hvilken følelse giver det dig, når du ser andres ”perfekte” billeder?

"Jeg er heldigvis ikke vokset op med Instagram, men hvis jeg tænker tilbage på 14-årige Theresa, så havde jeg virkelig været et offer for det pres, som Instagram kan være. Jeg havde slet ikke kunnet håndtere det, men det kan jeg heller ikke altid, selvom jeg er i slutningen af 20’erne.

Jeg er udenlandsdansker, og min mand rejser meget med sit job, så jeg er meget alene, og jeg kan føle mig rigtig ensom med mine tanker. Jeg bliver især ramt, når jeg har en dårlig dag, hvor jeg er mere sårbar. Hvis jeg så scroller igennem Instagram, kan jeg blive fyldt med sådan en rigtig øv-følelse.

Nok får jeg nogle fantastiske oplevelser, som jeg deler på Instagram, men jeg bliver også ramt hårdt af ting, som andre tager for givet. Jeg kan ikke bare se min familie og venner, når jeg har lyst, og jeg går ofte glip af mange betydningsfulde begivenheder i Danmark. Jeg har også været til flere bryllupper uden min mand, ligesom han ikke var der til min bachelorfest. De ting betyder langt mere for mig end lækre rejser og fede outfits, så alt kommer med en pris."

Familien på stranden.jpg
Det udstråler billedet: Jeg postede dette throwback billede en dag, min familie var samlet på stranden.
Bag facaden: Jeg var bare ikke med. Jeg sad alene hjemme i Holland, da min mand var til en kamp i et andet land. Jeg følte mig så ensom, og tårerne trillede ned ad mine kinder. Jeg kommer aldrig til at vende mig til at være langt væk fra dem, jeg elsker. 

"Da jeg var gravid, havde jeg det rigtig dårligt, så jeg lå meget ned, og min skærmtid var decideret pinlig. Jeg brugte så meget tid på Instagram af ren kedsomhed, og det hjalp ikke ligefrem at følge med i alle de nice ting, alle andre lavede, imens jeg havde det elendigt.

Der var også en periode, hvor jeg var ærlig på Instagram og delte, hvordan jeg oplevede det at være gravid. Jeg var omringet af gravide kvinder, der snakkede om, hvor fantastisk det var, men sådan havde jeg det slet ikke. Inden jeg blev gravid, så jeg masser af billeder af storsmilende kvinder med smukke runde maver, men der var aldrig nogle, der italesatte, at det også er fucking hårdt. Så den snak valgte jeg at bringe op på min profil. Men det var også et farligt område, for der var straks nogle, der skrev til mig, at jeg bare skulle være taknemmelig og føle mig heldig, og hvis nu jeg havde prøvet at miste… Men jeg har faktisk mistet en graviditet! Så jeg ved udmærket, hvordan det føles."

Mykonos.jpg
Det udstråler billedet: Jeg smiler, fordi min mand og jeg holder ferie på luksuriøse Mykonos.
Bag facaden: Jeg var dog ikke så glad hele ugen. Jeg var gravid og døjede rigtig meget med kvalme og opkast, så det meste af ferien tilbragte jeg på hotelværelset. Når jeg endelig bevægede mig ud for at spise, tyede jeg kun til børnemenuens sløje pasta bolognese eller pizza. Bare tanken og duften af frisk frisk og feta kunne få mig til at løbe direkte tilbage i seng. 

Hvilket budskab ville du gerne sende med opslagene?

"Vi må ikke sammenligne vores liv med det, vi ser på Instagram. Det er ikke en virkelig verden, men det er vi alle ofre for at glemme. Mit budskab var måske også, at vi skal prøve at minimere vores brug af Instagram, for det, der virkelig tæller i livet, finder du ikke der. Det er i den virkelige verden, hvor du skal bruge din tid og fylde dit hjerte. Det er jeg selv begyndt at blive meget bevidst om.

Instagram kan bruges som en sjov og inspirerende ting, men hvis det fremkalder negative følelser, er det ikke det værd."

Theresa’s 4 gode råd, når Insta-ensomheden rammer

Ring til en veninde

Man bliver altid i bedre humør af at snakke med en god veninde, der helt sikkert også rammes af tunge følelser indimellem.

Træn!

At træne kan være det sidste, du har lyst til, men når du træner, får du vendt de triste følelser til sejr. Og hvis din træning er hård nok, har du slet ikke overskud til de negative tanker.    

Sluk for Instagram

… og underhold dig selv med noget andet. Smid dig i sofaen og tænd for Netflix eller gå en tur med en god podcast i ørerne.

Accepter det

Hvis jeg virkelig har en dårlig dag, så prøver jeg at acceptere, hvad end det er, jeg føler. Dine følelser er ikke farlige, selvom de måske gør ondt i momentet.

Kan du forstå, hvis der er nogle, der synes, at det er hyklerisk, når din egen Instagramprofil fremstår som et ”glansbillede”?

"Jeg vidste, at der var nogle, der ville tænke: ”Ja ja, det er fint, men dit liv ser stadig lækkert ud.” Den fordom vil jeg gerne bryde med, og det var derfor, at jeg kom med konkrete eksempler fra mit eget liv, og det er også derfor, at jeg har sagt ja til at åbne endnu mere op over for dig.

Jeg har bevæget mig ud i noget, som nogle måske vil mene, at jeg ikke er berettiget til med den platform, jeg har, men jeg tillader mig alligevel at bruge min stemme.

Min Instagram har aldrig haft til formål at dele mine politiske holdninger eller poste billeder af, at jeg står med bræk i håret, men jeg beundrer dem, der er så modige at gøre det, for det er hardcore. Der sidder nemlig en hel hær på den anden side, der står klar til at gøre dig opmærksom på alle dine fejl. Ja, vi skal hylde kvindekroppen, som den er, men man behøver ikke at elske sine strækmærker. Jeg har selv fået rigtig mange under min graviditet, og det har jeg det fint med, men jeg havde det ikke fint med at veje mere, end jeg plejede, og ikke kunne passe mine jeans, så det var en prioritet for mig at komme tilbage til min form efter graviditeten. Det var der flere, der bemærkede, men jeg kommer ikke sovende til noget, og jeg skal stadig iklæde mig en bestemt bikinitrusse for at skjule den løse hud omkring min mave.

Når det giver mening for mig, bruger jeg min platform til at dele og være ærlig, så jeg vil være ked af at være medvirkende til at skabe et poleret billede, hvor man ikke kan gennemskue virkeligheden. Jeg havde dog ikke regnet med, at nogle tænkte sådan om mig, for jeg synes jo, at mit liv er ti gange mere kedeligt end de flestes, fordi det størstedelen af tiden er så hverdagsagtigt."

Kys på stadion.jpg
Det udstråler billedet: Et hurtigt kys over tribunen under VM med min mand, der er professionel fodboldspiller.
Bag facaden: Her har vi ikke set hinanden i tre uger, og der skal gå yderligere fem uger før, at vi er sammen igen. Vi tilbringer rigtig meget tid hver for sig på grund af vores jobs, og det er bare ikke sjovt at holde juleaften på et stadion eller at gå til bryllup alene.  

Hvordan vil du ændre din adfærd fremover på Instagram, så du ikke skaber en poleret virkelighed?

"Det her har virkelig, virkelig, virkelig påvirket mig.

Så nu er jeg gået på opdagelse i, hvordan jeg kan blive bedre til at skabe en mere nuanceret helhed på min profil, for det her er et reelt problem, som jeg ikke vil bidrage til. Jeg kommer stadig til at poste de billeder, jeg hidtil har gjort, for jeg tror ikke på en løsning, der siger, at vi kun skal dele, når vi ser værst ud. Men det er en interessant debat, jeg gerne vil involvere mig i. Den positive respons på mine opslag, har gjort noget ved mig. Jeg blev bekræftet i, at jeg ikke er den eneste, der har det sådan, og den bekræftelse havde jeg nok brug for lige der.

Lad os være mere transparente og snakke om, at Instagram er en virtuel verden. Den virkelige verden er udenfor din skærm, og det er der, du skal bruge din tid og dit hjerte."

Om Theresa Kofoed Jørgensen

  • 27 år gammel
  • Fra Herning, men bor i Rotterdam i Holland
  • Kendt fra TV-programmet Kærester med landsholdet, bloggen meettheresa.com og Instagramprofilen @theresakofoed
  • Gift med landsholdsspiller Nicolai Jørgensen
  • Mor til sønnen Vincent på otte måneder
Se, hvad vi ellers skriver om: Instagram, Interview og Sociale medier