Alt du skal vide, hvis du overvejer at hyre en fødselsfotograf
SPONSORERET indhold

Overvejer I at hyre en fødselsfotograf? Her er alt I skal vide

Det bliver mere og mere populært at have en professionel fødselsfotograf med til at dokumentere sit barn ankomst til verden. Men hvad er fidusen i en fødselsfotograf, hvordan foregår det rent praktisk, og hvad koster en fødselsreportage?

Af: Kicki Boss Foto: Frederikke Brostrup
07. maj. 2019 | Børn | Vores Børn

Hvis du er i småbørnssegmentet, er på sociale medier eller følger lidt blogs, har du sikkert lagt mærke til, at flere og flere gør brug af en fødselsfotograf, der på smukkeste vis dokumenterer deres barns fødsel. Måske kender du endda nogen, der har valgt at hyre en professionel til dagen. Det er nemlig overhovedet ikke bare en trend blandt instagrammere, bloggere og des lige. Men hvad er det for noget med sådan en fødselsfotograf, og hvorfor hulen er det pludselig blevet så populært? Vi har taget pulsen på trenden og undersøgt, omtrent alt, du kan ønske svar på, hvis du overvejer, om det kunne være noget for jer at hyre en fødselsfotograf. Fx hvad det nærmere bestemt går ud på at have en fødselsfotograf med til fødslen, om man kan fortryde fødselsfotografen undervejs, hvor tæt på fotografen går, og hvad prisen er på at få sin fødsel foreviget.

– Jeg tror, at flere er blevet opmærksomme på, at det er en mulighed, der findes, at få sit familieliv dokumenteret professionelt, siger Frederikke Brostrup, der er dokumentarisk familiefotograf, herunder fødselsfotograf.

Hun oplever en øget efterspørgsel på fødselsreportager disse år. Det er især andengangsforældre, der booker hende, men også enkelte førstegangsforældre. Kendetegnet er, at det er helt almindelige forældrepar, forklarer hun.

En fødselsfotograf er lig nærvær, der kan købes

Der er flere gode grunde til, at flere og flere vælger at hyre en professionel fotograf til at tage med til fødsel og dokumentere den, ifølge Emilia van Hauen, der er kultursociolog med speciale i moderne livsførelse og trends.

– Det spiller lige ind i trenden om at forevige vores liv og være meget synlige og visuelle. Det er blevet second nature for os at dokumentere vores liv, men til de helt store livsbegivenheder som bryllup og fødsel, er vores Kodak-kamera og smartphones bare ikke helt nok, siger hun.

Det er dog ikke den mest centrale forklaring på den opadgående trend.

– Det vigtigste aspekt er nok, at dét at have købe en fotograf, stiller forældreparret fri til virkelig at være der til fødslen. Det er en kæmpe luksus og mangelvare i vores tid, når vi bare kan være til stede. Nærvær, som vi på den ene eller anden måde kan købe os til, kommer til at være noget, der bliver meget større fremover. Ligesom vi køber adgang til mindfulness og ro, så er det her én af de nye ting, vi gerne betaler for, for at få mere nærvær, siger Emilia van Hauen.

Læs også: Stephanie León: "Hvorfor har folk så mange fordomme?"

Hvad koster en fødselsfotograf?

Selvom flere retter henvendelse om at have en fødselsfotograf med til deres fødsel, er der stadig en del, der ikke fører forespørgslerne ud i livet, oplever fotografen. Og det tilskriver hun prisen på en fødselsfotograf. En fødselsreportage koster nemlig i omegnen af 8000 kr.

– Det er ikke en helt billig løsning at have en fødselsfotograf med, så det er ikke for alle. Til gengæld er min pris fast uanset, om jeg på dagen er der 3 ½ time eller 9 timer. Og den er inklusive alle møder, korrespondance og at jeg står stand by, forklarer Frederikke Brostrup.

Til trods for at prisen gør, det ikke er noget, alle kan gribe til lommen og bare gøre, mener trendforskeren alligevel, det hører til blandt ting, som flere aktivt vil tilvælge.

– Jeg tror faktisk, det er sådan en ting, som en del gerne vil spare op til. Fordi de gerne vil dokumentere livsbegivenhederne, fordi de ved, at de kun vil have et vist antal børn, og de vil virkelig gerne se alt, hvad der skete og huske alt fra den særlige dag, de kom til. Den store trendændring ligger netop i, at den slags ikke længere er forbehold de få, men at det er den helt almindelige dansker, der professionelt dokumenterer sit liv, siger Emilia van Hauen.

Fødselsfotograf: Hvad får man egentligt?

Det giver mening, at dét at hyre en professionel fødselsfotograf, gør, at partneren får hænderne og opmærksomheden helt fri til at opleve fødslen og være en god fødselshjælper. Men hvad får man ellers for sine penge ved at booke en fødselsfotograf?

– Ud over at det betyder, at begge forældre er tilstede på de fleste billeder, så oplever jeg, at den største værdi for parrene er, at de havde og har hele oplevelsen sammen. Når man er i en fødsel, går langt de fleste fødende meget ind i sig selv og oplever slet ikke alt det, som os, der ellers er i rummet, oplever, og for rigtig mange kvinder er det faktisk en hel ekstra dimension at se billederne efterfølgende, siger Frederikke Brostrup.

Faktisk er det tit en terapeutisk affære for parret at se billederne bagefter, forklarer fotografen.

Læs også: Amning: Op mod hver tredje føler sig utilstrækkelige

Professionelle fødselsbilleder giver en større oplevelse

– Mange af parrene rykker endnu tættere sammen om deres oplevelse af at se billederne sammen, for det er måske først dér, de helt ser, hvad de gik igennem og præsterede. Alle følelserne i deres ansigter og al den indlevelse og dedikation partneren også går igennem under fødslen. Det er en KÆMPE del af en fødselsreportage, hvordan man er sammen som par om at få det her barn til verden, og det er tit først bagefter, at parret selv helt kan se det. Det er meget, meget smukt og rørende i at se parrene gå igennem fødslen for anden gang, siger hun.

I hånden får man rent praktisk en stor coffeetable-bog med flotte helsides billeder fra fødslen, hvis man har hyret Frederikke Brostrup. Man kan også vælge at købe billederne digitalt. Forud for det færdige, visuelle resultat, ligger der en række møder og snakke fotograf og forældrepar imellem, sms-samtaler og opkald, og nogle uger, hvor fotografen står standby til fødslen. Og så selvfølgelig fødselsfotografens tilstedevær under fødslen og de første timer efter.

Fødsel08.jpg

Fødselsfotograf: Hvordan foregår det?

Det kan alt sammen lyde dragende – men derfra og så til rent faktisk at vælge at have en fotograf med, mens man yder sit livs præstation – nøgen og pænt presset – er der alligevel et stykke vej og en række spørgsmål og forbehold for mange. For hvad er det egentligt for en proces, man sætter i gang, og hvor meget kontrol har man som forældrepar med forløbet? Rigtig meget, er det korte svar på sidstnævnte.

– Det starter som regel med at folk har været inde og kigge på det, jeg laver, og så kontakter de mig gerne for at høre nærmere om, hvad det koster at booke en fødselsfotograf, og hvordan det hele foregår. Og hvis de gerne vil gå videre med processen, så har vi et formøde, hvor jeg besøger familien, siger Frederikke Brostrup.

Det er vigtigt, at begge forældre er hjemme og opsatte på at deltage, så det hele kan blive talt igennem, forklarer hun.

– Hvad forestiller parret sig? Hvad drømmer de om? Hvad kan lade sig gøre? Nogle gange viser de mig nogle fødselsbilleder, som de godt kan lide. Det kan handle om indhold, stil, stemning, farver, vinkler og alt muligt andet. Det er ikke fordi, det som sådan kan bestilles, for man ved jo aldrig, hvad der sker under en fødsel, men det er en god start at snakke ønsker og forestillinger igennem. Nogle lægger vægt på, at de gerne vil have selve forløsningen fotograferet nedefra – og det, er der andre, der bare slet ikke vil, siger fotografen.

I taler ikke bare om ønsker, men også grænser, og her vil fødselsfotografen som professionel hjælpe jer med gode råd og at tænke scenarier igennem.

I er fødselsfotografens chefer

– Vi taler om, hvor de rent fysisk har det godt med, at jeg opholder mig og fotograferer, og jeg råder dem på baggrund af min erfaring. Fx bør den fødende forholde sig til, om hun vil være helt bar, eller om det vil være rart at have en top på under fødslen. Efterfølgende føler nogle kvinder, at billederne bliver for private, hvis hun er helt nøgen på dem, siger Frederikke Brostrup.

Men I skal også omkring nogle af de scenarier, som ikke er lige så rare at forestille sig. Fx hvad man forestiller sig, hvis der opstår noget akut under fødslen.

– Vi taler også om, hvad parrets umiddelbare tanker er, hvis noget går galt, og der opstår dramatik. Hvad vil man så med mig? Skal jeg så liste af, eller skal jeg bare fortsætte som udgangspunkt?

Det kunne for eksempel være, hvis man har en hjemmefødsel og pludselig skal overflyttes til hospitalet. Tænker familien så som udgangspunkt, at fotografen skal med, eller hvordan har de det?

– De kan altid beslutte sig for noget andet undervejs, men det er vigtigt at de har forholdt sig til det, inden de står i det, siger Frederikke Brostrup.

Maria18.jpg

Kan man fortryde fødselsfotografen?

Noget andet, der er vigtigt at slå fast er, hvad man gør, hvis man slet og ret skifter mening om fotografens tilstedevær.

– Jeg gør altid meget ud af at slå helt fast, at fødslen er deres, og hvis de pludselig føler, det er helt forkert, jeg er der, så skal man sige det til mig, og så lister jeg lige så stille afsted igen. Det er ekstremt vigtigt, at man ikke bliver høflig og tænker, at nu har vi aftalt med fotografen, hun skulle komme, og hun har stået standby, og nu har vi også hevet hende ud af sengen klokken 3 om natten. Det kan man altid tillade sig, siger Frederikke Brostrup.

Sker det, vil fotografen afstemme, hvor lang tid hun har brugt, og modregne det fra depositummet, parret har lagt, og finde en god løsning.

– Jeg har aldrig prøvet, at det blev aktuelt, men det er uhyre vigtigt at få sagt, at det altid er en mulighed at skifte mening for familien. Det er jeres fødsel, siger Frederike Brostrup.

Maria144.jpg

Selve fødslen med en fødselsfotograf

Før man kaster sig ud i at hyre en fødselsfotograf, skal man have mærket efter, hvordan man har det med, at der er en fremmed med til fødslen. For uanset hvor professionel fotografen er, så ér det et menneske, der til stede.

– Personligt er jeg meget, meget diskret, og siger ikke noget, med mindre forældrene eller personalet henvender sig direkte til mig. Men et kamera siger lyde, når man tager billeder, og jeg er ikke usynlig. Jeg er et menneske, der er der, og jeg bliver rørt, får øjenkontakt, og giver fx fars arm et lille klem, hvis han vender sig mod mig og er meget rørt, siger hun.

Og så skal man vide, at en fødselsfotograf oftest kommer ret tæt på jer under fødslen.

– Jeg er helt henne ved fødelejet. Vi har selvfølgelig talt om, om der er vinkler, parret ikke vil have, jeg opererer i, men når jeg fotograferer, går jeg rundt om fødelejet. Jeg går aldrig i vejen for nogen, men er med helt fremme, siger Frederikke Brostrup.

Anbefalet til dig