Barn syg
SPONSORERET indhold

Barn syg: Her bliver man hjemme, indtil barnet er rask

Hos TDC kan mange af medarbejderne blive hjemme med løn, når børnene er syge. Også selv om børnene er syge i dagevis, fortæller HR-direktør Jesper Isaksen.

Af:: Sofie Winther Askgaard Foto: Kaare Smith
22. feb. 2016 | Børn | Vores Børn

Hvilke regler har I for barnets sygedage?

– Vi har forhandlet med vores gruppe af akademiske medarbejdere, som vi har næsten 1.000 af, og med dem har vi lavet en overenskomst, der giver frihed med løn i rimeligt omfang. Og det betyder virkelig i rimeligt omfang. Så længe man har et sygt barn under 14 år og har et behov for at blive hjemme for at passe det – om det så er en, to eller fire dage – så kan man blive hjemme med løn. Vi har ingen øvre grænse for antallet af barnets sygedage – så længe barnet er sygt, og man har et behov for pasning, kan man blive hjemme og passe sit arbejde i det omfang, man har mulighed for det. Hvis begge forældre arbejder hos os, gælder det selvfølgelig kun den ene.

Hvorfor har I valgt at indføre sådan en ordning?

– Vores fagforening startede dialogen om barnets anden sygedag. Men vi syntes faktisk, der var mere perspektiv i at diskutere en ordning uden noget loft på antallet af barnets sygedage mod at arbejde hjemmefra, som det nu er muligt. Det er jo langt fra alle, der kan finde alternativ pasning efter to dage, og ikke alle har bedsteforældre lige i nærheden, så en ordning som denne, hvor man kan passe sit syge barn derhjemme og til dels også passe sit job, synes vi giver meget mere mening for begge parter.

Hvordan hænger det sammen, hvis alle er hjemme hos deres syge børn?

– De fleste af vores akademiske medarbejdere har en hjemmearbejdsplads, så tanken er selvfølgelig, at de kan få det hele til at gå op i en højere enhed. At de kan passe deres syge børn og samtidig deres job – i et vist omfang, i hvert fald. Forudsætningen for, at vi kan tilbyde noget så fleksibelt som denne her ordning er selvfølgelig, at de forsøger at passe deres arbejde undervejs. Så går vi til gengæld ikke op i, hvor mange dage barnet er sygt. Det er selvfølgelig forskelligt, hvor meget man kan arbejde hjemmefra, mens man har et sygt barn, og det kommer også an på, hvor sygt barnet er. Nogle kan kun lige holde de mest nødvendige sager kørende, mens andre kan have det meste af en normal hjemmearbejdsdag. Men ordningen bygger på gensidig tillid, og vi tror på, at vores medarbejdere benytter ordningen på en måde, som er god både for dem og os.

Hvordan har medarbejderne taget imod ordningen?

– Den er blevet modtaget med stor tilfredshed fra medarbejderne. For mange af dem er det jo vigtigt bare at vide, at muligheden for selv at passe sit barn er der. Det giver stor tryghed i hverdagen at vide, at de kan være der for deres syge børn uden at frygte for at miste deres job eller løn. Men vi har også superdygtige og motiverede medarbejdere, som virkelig gerne vil have det hele til at gå op i en højere enhed. De vil gerne tage sig af deres børn, men også af deres arbejde, så vi er ikke bange for, at ordningen bliver misbrugt.

Hvad synes du personligt om ordningen?

– Jeg har selv tre børn, som efterhånden er blevet ret store, men jeg kan godt huske, hvordan det er at stå i den situation, hvor man ikke har nogen til at passe. Hvor man må slå plat eller krone om, hvem der skal blive hjemme, og hvem der bedst kan skyde noget arbejde til om aftenen. Det er en stressende situation, helt sikkert, og jeg kunne bestemt godt have brugt denne her ordning, da mine børn var små. Jeg er bare glad for, at jeg nu kan tilbyde mine medarbejdere den.

Hvor meget fravær har I på grund af syge børn?

– Vi har faktisk et ganske fornuftigt fravær, men vi har ikke specifikke fraværstal, som kan vise, om det totale fravær er steget på grund af denne her ordning. Det er svært at sætte præcise tal på, da ikke alle vores medarbejdere har små børn, og før ordningen har der helt sikkert også været nogle, der har meldt sig selv syge for at tage sig af deres syge børn. Men vi ved, at der er tilfredshed med ordningen, og vi føler i hvert fald ikke, at vi har oplevet voldsomt meget mere fravær i de seks-syv år, ordningen har eksisteret hos os.

Hvorfor er det ikke alle medarbejdere i TDC, der er med på ordningen?

– Det er ikke alle vores medarbejdere, der har mulighed for at arbejde hjemmefra, og det kan kun lade sig gøre at tilbyde denne ordning, hvis man kan passe i hvert fald en del af sit arbejde, mens den lille for eksempel sover. Ellers ville vi netop stå en situation, hvor meget arbejde ikke ville blive lavet.

Har du nogen gode råd til andre virksomheder?

– Det kommer selvfølgelig helt an på arbejdets karakter, men hvis man har medarbejdere, som kan løse en del af deres arbejde hjemmefra, så kan jeg kun anbefale, at man tager en diskussion om, hvorvidt det kunne være i både virksomhedens og medarbejdernes interesse. Jeg er overbevist om, at det giver medarbejderne en stor tryghed at vide, at de altid kan være der for deres børn, hvis de skulle blive syge, og som arbejdsgiver er det kun en fordel at have glade og trygge medarbejdere.