Læg baby på maven fra start
Det er vigtigt at hjælpe sit barn med at få trænet rygmusklerne hver dag, og det sker, når den lille ligger på maven og løfter hovedet. Her deler sundhedsplejersken ud af gode tips til, hvordan det bliver sjovt og hyggeligt for selv helt små babyer at ligge og kigge op.
Du har helt sikkert hørt det før – du skal huske at lægge den lille på maven, så hun får trænet ryggen. Alligevel er der formentlig ind imellem dage, hvor du vælger selv at bære rundt på din baby, eller lægger hende på ryggen, hvor hun kan ligge og kigge uden besvær til fornøjelse for alle; ingen gråd eller klagen, ingen gylp på tæppet og armene fri til andre gøremål.
Det er altså en rigtig god idé at vænne baby til at ligge på maven. Og gerne helt fra starten af.
„Babyer kan ligge på maven, helt fra de er nyfødt,” fortæller sundhedsplejerske Ulla Darre.
„Selvfølgelig ikke så længe ad gangen, men fra de er et par uger, er det godt at lægge dem lidt på maven. Det kan for eksempel være på puslebordet, når man skifter bleen. Så vænner de sig til positionen, og kan langsomt ligge der længere og længere tid.”
Udviklingen starter på gulvet
Ulla Darre siger, at babyer udvikler evnerne i forskellig rækkefølge og tempo, men mange færdigheder kommer fra positionen med maven på gulvet.
„Man kan godt sige, at det er derfra, udviklingen starter – den lille lærer at rulle, krybe og kravle ved først at ligge på maven,” forklarer hun.
Når baby løfter hovedet, styrker det ryg- og nakkemuskulaturen. Kroppen bliver dermed mere stabil, og med tiden kan den lille selv holde sit hoved og senere sidde op og holde ryggen og balancen.
„En anden god ting ved at ligge på maven er, at baby træner følesansen på hænderne. Det er meget stimulerende at mærke underlaget og opleve forskellige materialer og temperaturer. Faktisk hjælper det nervebanerne til at blive dannet,” fortæller sundhedsplejersken.
Godt i små doser
Det lyder alt sammen meget fornuftigt, tænker du måske. Min baby bliver bare utilfreds eller begynder ligefrem at skrige, så snart hun kommer ned med næsen mod gulvet …
Sundhedsplejersken fortæller, at den oplevelse er velkendt, men problemerne opstår ofte, når man ikke vænner den lille til at ligge der allerede efter de første par uger:
„Hvis barnet ikke har ligget på maven fra starten, vil det sikkert protestere, men de fleste synes faktisk, det er sjovt og spændende at ligge der – i små doser.”
Det gælder ikke om at overstimulere eller træne helt vildt med sit barn. Faktisk er det gode råd, at man hellere skal lægge barnet på maven mange gange i kort tid end få gange i lang tid.
„10-20 sekunder er tit nok for de mindste babyer. Så bliver de trætte af at ligge på maven og begynder at beklage sig. Og det er fint. Så må man lytte til deres signaler og behov.”
Hun siger, det ikke skal være ubehageligt:
„Barnet må ikke skrige. Det skal være hyggeligt og sjovt.”
Med foldede hænder
Ulla Darre smiler, mens hun fortæller, at børn heldigvis er gode til at sige fra.
„Babyer er jo ikke høflige, men stikker bare i et skrig, hvis noget ikke lige passer dem. Det kan skyldes den uvante stilling, som kræver mere af dem end at ligge på ryggen. Men det kan også skyldes, at forældrene ikke har hjulpet dem ved at lægge hænderne lidt ind under brystet.”
Hun uddyber, hvordan man skal lægge barnet, så det bliver nemmere at løfte hovedet, når man er spæd og endnu ikke har styr på sine bevægelser og muskler:
„Barnet skal have strakte, samlede ben, og for at støtte overkroppen kan man skubbe deres hænder ind mod hinanden, så de nærmest holder sig selv i hånden og har albuerne let ud til siden. Så er det nemmere at løfte hovedet, end hvis armene ligger strakt ud til siden.”
Hvor skal baby ligge?
Det er bedst at ligge på gulvet. Og baby kan sagtens ligge selv. Du kan eventuelt sætte et spejl foran, så der er noget spændende og smukt at kigge på, eller noget legetøj.
Der er også godt udsyn fra bordet, men der skal I forældre selvfølgelig sidde ved siden af.
„Mange har glæde af at lægge barnet på et lille tæppe på bordet, mens de spiser. Så kan den lille ligge og følge med, og man er sammen. Det er bedre end en skråstol. Men igen: små doser på maven er nok, når barnet er meget lille.”
Ulla Darre understreger, at en baby aldrig må ligge højt oppe alene. Hverken på spisebordet eller puslebordet. Pludselig kan de vende sig eller møve sig frem. Nogle allerede fra tomånedersalderen.
Kom op, lille skat!
Hvis du stadig synes, det er svært at få lagt din lille guldklump fra dig på gulvet med protester til følge, giver sundhedsplejersken følgende tips til alternative stillinger på maven:
Læg dig ned på gulvet og lad baby ligge på din mave. Hun vil automatisk løfte hovedet for at fange dit blik.
Sæt dig i sofaen og lad baby ligge halvt oppe på dine ben med udsyn ud i stuen.
Læg baby på maven på dine lår, så hun kigger frem mod noget. Et spejl, noget legetøj eller et andet velkendt menneske.
Babyer kan også lide at ligge hen over store bolde.
Fra cirka seksmånedersalderen kan man give barnet flyveture. Det vil da gøre kroppen helt stiv og dermed styrke musklerne.
Baby på maven
Hovedløft træner musklerne i ryg og nakke.
Med maven og hænderne på gulvet styrer baby følesansen og nervebanerne.
Nyfødte kan godt ligge på maven.
Læg baby på maven efter hvert bleskift.
Flere korte ture på maven er bedre end få lange.
Saml babys hænder under brystet, så hun nemmere kan løfte hovedet.