Katrine Memborg
Foto: Klaus Rudbeck Katrine Memborg, 39 år, er journalist, selvstændig og forfatter til bøger som Girlpower og Modeldrømme. Bor i Fredensborg med sin kæreste Victor og deres søn Karl på 3 år.

Katrine var flov over sin morkrop: ”Jeg skjulte min store røv med lange cardigans”

Skal mødre partout elske deres hængebryster, de ekstra graviditetskilo og det slappe maveskind? Nej, mener Katrine Memborg, der var led og ked af sin krop, efter at have taget 40 kilo på under sin graviditet. Og det er hun ikke alene om. Hele 53 procent er utilfredse med deres krop, efter de har født, viser en ny undersøgelse fra Vores Børn.

Brysterne voksede fra en nydelig 75C til en K-skål, og ved den sidste vejning inden termin viste vægten 115 kilo. Da det gik op for Katrine Memborg, at hun havde taget mere end 40 kilo på under graviditeten med sin søn, blev hun for alvor flov. Men hun trøstede sig med, at kiloene jo ville rasle af, når først hun begyndte at amme. Det havde alle i hendes omgangskreds forsvoret. Det skete bare ikke. Vægttabet udeblev, og det påvirkede den nybagte mors livskvalitet.

LÆS OGSÅ: Katrine tabte 20 kilo på 12 uger

–  Jeg var blevet sådan én, der skjulte min store røv med lange cardigans. Sådan én, der væmmedes over det, hun så i spejlet, men som ikke gjorde noget ved det. Sådan én, der – til trods for en dejlig søn og en skøn kæreste – bare konstant gik rundt og var småsur og ulykkelig, fortæller Katrine Memborg i den nye udgave af magasinet Vores Børn.

Katrine5.jpg

Quick-fix til mor

Og hun er langt fra alene om at være ked af sin krop, efter hun har født, viser en ny undersøgelse udarbejdet af Vores Børn. Over halvdelen af de adspurgte mødre i undersøgelsen svarer nemlig, at de er blevet mere utilfredse med deres kroppe, efter de har fået børn. Det er særligt maveskindet, de ekstra kilo, bryster og strækmærker, der er årsag til utilfredsheden.

For hele 38 procent af mødrene er utilfredsheden så stor, at de godt kunne tænke sig en skønhedsoptimerende behandling, såsom brystimplantater, opstramning af maveskind eller laserbehandling af strækmærker, hvis økonomien var til det. Langt de fleste af dem, fordi de er kede af deres morkrop.

– Der er i dag stor forståelse for, at vi arbejder med os selv og konstant optimerer det, vi kan. Er du ikke tilfreds med dit udgangspunkt, så må du enten lære at slutte fred med det, gå til en psykolog og arbejde med dine værdier eller gå i træning eller benytte dig af et quick-fix, forklarer fremtidsforsker Liselotte Lyngsø.

Mor på Nupo-kur

Langt fra alle kan lære at elske og acceptere deres post-gravide krop. Den har for manges vedkommende trods alt tidligere været både glattere, fastere og slankere. Katrine Memborg var en af de kvinder, der umuligt kunne slutte fred med sin nye krop, derfor besluttede hun sig for at gøre noget ved den. En 10 ugers Nupo-kur blev startskuddet til projekt fit-mom.

LÆS OGSÅ: Klumme: Min ven Rasmus forlod sin kone gennem 15 år, da hendes bryster begyndte at hænge

– Hvorfor skulle jeg lære at elske noget, jeg som udgangspunkt på ingen måde brød mig om? Og hvorfor bliver vi hyldet med likes, når vi viser træt maveskind og appelsinhud frem, men mødt af kritik, når vi ytrer et ønske om at forskønne kroppen?, spørger Katrine Memborg undrende.

Hun tabte sig 18 kilo på de 10 uger, og siden er endnu flere kilo røget takket være flere ugentlige ture på reformer-vognen og masser af gåture.

Katrine2.jpg

– Jeg havde travlt med at sige til folk, at det var skønt at kunne lege med Lego på gulvet med min søn, men i virkeligheden glædede jeg mig meget mere over noget andet: Det faktum, at jeg igen kunne købe en str. 38. At mine overarme ikke blævrede, når jeg vinkede, at min mave igen var flad, og at min røv var blevet fastere, fortæller Katrine Memborg, der i forbindelse med vægttabet oprettede Instagram-profilen @hitmedminkrop, hvor man kunne følge hendes kamp for at få en fastere og slankere morkrop.

Men i takt med at vægttabet blev synligt, begyndte der at tikke nogle ret fordømmende beskeder ind i hendes indboks fra andre mødre.

– Ofte blev jeg mødt af kritiske spørgsmål som: Hvad siger din søn til, at du ikke spiser? Er du ikke bange for, du giver dit barn et usundt forhold til mad? Og den værste: Hvis du ikke elsker dig selv, som du er, hvordan vil du så lære din søn det? Jeg er ikke bygget af sten, så nogle af kommentarerne ramte mig. Var jeg en lortemor, en ego-mor? Kunne jeg overhovedet være bekendt at gå op i, hvordan jeg så ud?

Få hele historien i den nye udgave af Vores Børn, der er på gaden den 27. februar.

Tal fra Vores Børns undersøgelse

  • 53 % af de adspurgte kvinder er blevet mindre tilfredse med deres krop, efter de er blevet mødre. Ud af dem er 68 % utilfredse med deres mave, 59% med de ekstra kilo, 49 % med deres bryster og 26 % med deres strækmærker.
  • 38 % af de adspurgte mødre kunne godt tænke sig en skønhedsoptimerende behandling, hvis økonomi ikke var en hindring. Langt de fleste af dem vil gerne have en skønhedsoptimerende behandling, fordi de er kede af deres morkrop (73 %).
  • De kvinder, der overvejer en skønhedsoptimerende behandling, vil gerne have lavet bryster (74 %), opstrammet maveskind (34 %), laserbehandling af strækmærker (15 %) og andre behandlinger (18 %).
Se, hvad vi ellers skriver om: Mor, Vægttab, Interview, Træning og Gravid