Hvad er folinsyre?
Spørgsmål:
Jeg er gravid og i tvivl, om jeg skal tage folinsyre, da jeg ikke har fået noget at vide af min læge. Men jeg har læst, at det er en god idé at tage, også inden man bliver gravid. Hvad er folinsyre egentlig?
Hilsen den uvidende
Læs jordemoderens svar på næste side
Svar:
Kære uvidende,
Folinsyre er et B-vitamin, der findes i grønne bladgrønsager, gulerødder, æggeblomme, avocado, jordbær og en del andre madvarer. Men vitaminet ødelægges nemt, når du tilbereder din mad, og derfor kan det være svært at få nok af det gennem kosten.
For gravide er det særlig vigtigt at få nok folinsyre. Et tilskud af folinsyre virker forebyggende på misdannelser i barnets hjerne og rygmarv. Allerede i sjette uge af graviditeten lukker det såkaldte neuralrør, som danner barnets rygmarv. Hvis røret ikke lukker tilstrækkeligt, kan barnet få rygmarvsbrok, der kan medføre handicap i større eller mindre grad.
Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor, at alle kvinder, der prøver på at blive gravide, spiser 400 milligram folinsyre dagligt i tabletform. Hvis du ikke har taget tilskud af folinsyre inden graviditeten, skal du begynde, så snart du opdager, at du er gravid, og fortsætte til og med 12. uge.
Når man som dig er kommet lidt sent i gang med folinsyren, er det vigtigt at huske på, at neuralrørsdefekter er meget sjældne i Danmark. Der fødes 50-75 børn om året med sådan en misdannelse. Og der fødes omkring 60.000 børn i Danmark hvert år. Der er en del kvinder der, som du ikke har vidst, at de skulle spise ekstra tilskud. Og de fleste får helt raske børn alligevel.
Den misdannelsesskanning, du tilbydes på hospitalet omkring 20 uge, vil kunne vise, om barnet har skader på rygmarven. Herefter kan du forhåbentlig holde op med at bekymre dig.
Med venlig hilsen,
Nina Sepstrup, jordemoder