Gravid i uge 20 (19+0, 19+1, 19+2, 19+3, 19+4, 19+5, 19+6)

Uge 20: Du er halvvejs!

Måske kan du mærke babyen sparke?

Hurra! Nu er du halvvejs i mål! Nogle fødesteder giver tilbud om jordemoderbesøg nu. Hvis du ikke allerede har taget imod tilbuddet og har været til scanning, er det sikkert i denne uge, du skal scannes. Tag faren eller en anden person med. Det er en stor oplevelse, der er værd at dele med nogen.

Hvis det er dit første barn, vil du snart mærke dit barns første spark omkring uge 20. Og det vil du sikkert opleve som noget helt fantastisk.

LÆS OGSÅ: Bliv forberedt til din fødsel

Din navle vender måske med vrangen udad. Det er, fordi livmoderen nu strækker sig helt op til navlen. 

Fødselsforberedelse

Hvis ikke du har tilmeldt dig kurser i fødselsforberedelse, kan du overveje at gøre det. Her træffer du andre i samme situation, og I kan udveksle erfaringer og lære mere om resten af graviditeten og fødslen.

Faktaboks

Uge 20

Baby er på størrelse med en banan

139 dage henne

141 dage til termin

banan

Hvis du ikke selv har gravide venner, kan du have glæde og nytte af at dele erfaringer, med dem du træffer til det fødselsforberedende kursus. Spørg evt. din jordemoder og tilbud og kurser.

LÆS OGSÅ: Fødselsforberedelse: Hvad passer bedst til dig?

Fra æg til baby

Fosteret måler nu omkring 22-25 centimeter og vejer 280-320 gram, omtrent det samme som en banan. Det er stadig meget aktivt og styrker sine muskler og knogler ved at ”træne” med stræk-, gribe- og drejeøvelser.Ved hjælp af ultralyd kan hjertelyden gengives. Det slår cirka 130 slag i minuttet.LÆS OGSÅ: Otte måder at gætte barnets kønGrundlaget for hukommelse og tænkning dannes ved, at nervecellerne, der betjener de forskellige sanser (smag, lugt, syn, følelse og hørelse), nu udvikles i hver deres del af hjernen, og de komplekse forbindelser mellem nervecellerne dannes.Hidtil har barnet mest trænet grovmotorikken, men nu tager baby også fat på mindre muskler som for eksempel øjenmuskulaturen.Den lille i maven sover lige så meget som et nyfødt barn, men det er ikke sikkert, at junior sover, når det passer dig. Det kan du lige så godt begynde at vende dig. Man siger, at nybagte forældre i snit sover fem timer per nat i løbet af barnets første leveår. Det vil sige, at en nybagt mor eller far mister 1055 timer med søvn svarende til 44 døgn det første år.Især at skulle made midt om natten er det, der holder forældre vågne, og du skal være forberedt på en uregelmæssig døgnrytme de første to-tre måneder.

Har du plukveer?

De fleste kan mærke bevægelser og spark på dette tidspunkt, men nogle få må vente lidt endnu.

Livmoderen træner i at trække sig sammen, og måske føler du af og til, at maven strammer og bliver hård. Det kaldes en plukve.

Faktaboks

Ugens tip til mor og far

Hvilken slags mor og far vil I gerne være? Hvad vil I gerne tage med fra jeres egen barndom? Hvad vil I gøre anderledes end jeres forældre? Har I en fælles forståelse af, hvad gode forældre er? Skriv ned! Livet med et barn bliver næppe som planlagt, men det er altid klogt at have gjort sig nogle tanker på forhånd.

Se, hvad vi ellers skriver om: Gravid, Gravid uge for uge og Video