Indisk mad - Få de lækreste opskrifter her

Her på ALT.dk får du masser af inspiration til aftensmaden med indiske klassikere som butterchicken, tikka masala og daal. Eller hvad med en omgang rygende varm daal?

Alle varme, krydrede og stærke retter, der er indisk mad, når det er bedst. Vi har samlet de bedste opskrifter på lækre indiske retter, der smager, som var du der selv. Du kan blandt andet også blive meget klogere på, hvordan du laver dine helt egne naanbrød.

Læs mere

Indien er meget mere end Bollywood-film, Taj Mahal og hinduisme. Det indiske køkken bestemt også med til at sætte det sydasiatiske land på verdenskortet, og her i Danmark elsker vi de indiske retter. Indiske madboder er da heller ikke et sjældent syn rundt omkring.

Når man taler om indisk mad, er karry unægtelig svær at komme udenom. Det samme gælder chili, hvidløg og spidskommen, for retterne er krydrede og ofte stærkt med masser af karry. Det er også karryens indhold, der giver maden den gule farve, som kendetegner det indiske køkken. Linser og bønner er at finde i rigtig mange retter, ligesom kylling nok er den mest anvendte form for kød.

Klassiske indiske retter

Er du vild med tikka masala, daal og garam masala? Så er ikke den eneste. Hvis du endnu ikke kender nogen af dem, kan vi fortælle dig, at de alle er klassikere i det indiske køkken. Det samme gælder daal, der er en rigtig sjælevenlig ret, som er ganske god at få varmen på.

Daal består hovedsageligt af linser, tomater og har smag af særligt karry og paprika. En god daal er et velsmagende, vegetarisk måltid, der mætter godt. Prøv selv med denne udgave, der skal serveres rygende varm og gerne med naan-brød og koriander til. Eller lav en mere stærk udgave med sød yoghurt.

Karryen er også en genganger i en traditionel butter chicken, der er en cremet og krydret kyllingeret. Butterchicken er også en vaskeægte, indisk klassiker. Den består blandt andet af fløde, og det er hovedsageligt det, der giver retten dens cremede og fede konsistens.

Alt med tandoori og garam masala

Garam masala, der er et blandingskrydderi, er som karryen svær at komme udenom i indisk madlavning. ’Masala’ betyder da også krydderi i sig selv. Du kan blandt andet bruge blandingskrydderiet i kylling tikka masala, der er endnu en indisk klassiker. Der findes mange typer af garam masal – både milde og meget stærke udgaver – så der findes en til ethvert temperament.

Et andet og meget brugt blandingskrydderier i det indiske køkken er det smagfulde yandoori-krydderi, der består af nogle af de mest karakteristiske krydderier. Det gælder spidskommen, koriander, paprika, gurkemeje, chilier og ingefær. Mange af dem findes også i garam masala.

Du kan købe tandoori-krydderi i langt de fleste supermarkeder, men du kan også lave den selv. Brug det i af de mange tandoori-opskrifter, vi har her på ALT.dk. Herunder får du fem opskrifter med både svin, fisk og kylling, hvori tandoori-krydderiet giver masser af smag:

 

Det bedste tilbehør fra Indien

Hvad har raita, mango lassi og naan-brød til fælles? Det er alle typer af tilbehør, der ikke kan undværes i et traditionel, indisk måltid. Du kan blive meget klogere på de tre slags tilbehør herunder, hvor vi gennemgår dem alle og ikke mindst giver dig de bedste opskrifter, så du kan prøve kræfter med tilbehøret selv.

Raita – indisk tzatziki

I Grækenland har de tzatziki, og i Indien har de raita. En klassisk version af raita består af yoghurt blandet med hvidløg, agurk og mynte, og minder meget om den græske tzatziki. I modsætning til dens græske fætter, der altid er lavet med agurk, kan raita også laves med andre typer af grøntsager og endda også frugt. Det gælder blandt gulerødder, løg, kiwi og ananas.

Herudover kan der i en raita også nogle gange findes lidt mere fremtrædende krydderier som spidskommen og ingefær. I denne opskrift på tandoori-chicken finder du for eksempel en fremgangsmåde opskriften på raita med mynte og hvidløg. Raita kan serveres til så godt som alle indiske retter.

Basmati-ris

Det mest brugte tilbehør til indiske retter er ris. Når du vil servere ris – for eksempel til en omgang kylling tikka masala – kan du i princippet bruge lige præcis den ristype, du kan lide. Men skal det være helt autentisk, skal du servere basmati-ris. Det er den slags ris, der spises i Indien og det er da også herfra, at basmati-risene kommer.

Naan og chapati

Et næsten lige så almindeligt tilbehør i det indiske køkken er naan-brød, der efterhånden kan købes i langt de fleste supermarkeder i forskellige varianter. Et alternativ til naan-brød er chapatis, der også er en type fladbrød. Begge dele laves på panden, så du behøver ikke have ovnen klar, når du skal lave en af to indiske brød. Naan og chapati er ens på flere punkter, men der er dog en hel del forskel på de to. For det første er chapatis-brød lavet med chapati-mel. Heraf navnet.

For det andet skal der bagepulver i naanbrød, men ikke i chapatis, og sidst, men ikke mindst, skal den pande, du steger dine naan-brød på, være olieret. Chapatis-brød steges derimod på en tør pande. Prøv denne opskrift på indiske chapatis eller disse naan-brød med havsalt næste gang, du vil tilberede et autentisk, indisk måltid med alt, der hører sig til. Er du udendørstypen, der kan lide at lave mad over de levende flammer, kan du prøve kræfter med disse naan-brød, der skal bages over bål.

En mælkedrik til middagen, tak!

I Danmark kan vi formentlig ikke helt forestille os at drikke en smoothie eller lignende mælke- og yoghurt-baseret drik til hovedmåltid. Det kan de sagtens i Indien, hvor lassi er en helt almindelig drik at servere til for eksempel tandoori-kylling. En lassi er en traditionel, indisk drik, der består af yoghurt, vand og krydderier.

Herudover er der også ofte en form for frugt i, hvilket for eksempel kunne være mango. Frugten er det, der giver drikken dens smag. Lassien er frisk og cremet i smagen, hvorfor den er god til den stærke mad. Har du lavet en indisk ret, måske en omgang indisk kylling med tandoori, kan du servere en god lassi til. Det er for eksempel tilfældet i Felix Smiths opskrift på kalv masala, der sammen med naan-brød og mango lassi udgør en komplet indisk middag.

Prøv denne mango lassi med mango, mælk, yoghurt, der har smag af mynte og vanilje.

Eller hvad med en krydret kardemomme-lassi?

Du kan naturligvis også drikke en lassi helt, som du ville drikke en almindelig smoothie. Det kunne for eksempel være til morgenmad, som et forfriskende mellemmåltid eller en kølig tørstslukker i løbet af en varm sommerdag.