Sunde smoothies - 100 lækre opskrifter

Kickstart dagen med en vitaminrig smoothie eller juice, der giver dig masser af energi. Find smoothie opskrifter på både varianter af sunde smoothies og juicer med masser af protein, bær, yoghurt, mælk, frugt, grønt og skønne krydderier.

Nogle fungerer godt som en del af en frisk morgenmad, mens andre giver et skud energi på en varm sommerdag.

Læs mere

Lækre, sunde og nemme smoothies opskrifter

Smoothies smager dejligt og kan være en sund start på dagen. Smoothien serveres også gerne som et sidekick til din frokost, som et mellemmåltid og andre er også gode til fest.

Hvad enten du er til frosne bær eller grøntsager, er der en sund smoothie opskrift til dig her. Du kan komme næsten alle frugter og grønt i en blender og forvandle det til en lækker og velsmagende smoothie. Det kan være banan, ingefær, hindbær, jordbær, mango. Men også grøntsager som grønkål, agurk, spinat og broccoli og en håndfuld nødder er et godt og sundt supplement. Slut af med fx yoghurt og isterninger, hvis frugterne og grøntsagerne ikke er frosne.

Her på siden finder du også opskrifter på sunde juice, som du nemt selv kan lave. Du kan også få opskriften på et ingefærshot, der sparker power ind i din hverdag.

Er smoothie sundt?

Ja, i hvert fald de hjemmelavede. Hvis du laver en smoothie med for eksempel et æble, en rødbede og en gulerod, kan du godt tælle de tre med i det samlede regnskab, fordi fibrene, vitaminerne og mineralerne er bevaret, når du blender frem for at presse.

Det forklarer Trine Enevold Grønlund, der er ernæringsfaglig medarbejder i Fødevarestyrelsen. Hun fortæller dog, at du skal drikke smoothien med det samme.

For når du blender dine frugter og grøntsager, bliver overfladen på dem større, og dermed er de også mere følsomme over for iltning, hvilket gør, at vitaminindholdet bliver hurtigt nedbrudt.

Pas på de færdiglavede

Til gengæld er en smoothie ikke altid så sund, som den udgiver sig for at være. Mange ”færdiglavede” frugtsmoothies kan være tilsat honning eller sirup, eller de er fremstillet af fx sukkerholdig vaniljemælk, vegetabilske alternativer til mælk eller frugtyoghurt og kan derfor indeholde helt op til dobbelt så meget sukker som en sodavand.

Og derfor er det en god ide at lave din egen smoothie, så du ved, hvad der kommer i. Og så er det til gengæld super nemt og en enkel måde at få sunde vitaminer på.

Opskriften på sov godt-smoothie til to personer

En smoothie kan også gøre noget godt for din nattesøvn. Forfatter og sundhedsdebattør Anette Harbech Olesen har udviklet en smoothie til bogen "Søvnhormonet melatonin".

2 tykke skiver ananas uden skræl

1 banan

1 dl mandelmælk

1 dl koldt vand (+/- til justering af den ønskede konsistens)

1 håndfuld græskarkerner eller 1 spsk græskarproteinpulver

lidt vaniljepulver

1 tsk reven gurkemejerod

eller ½ tsk tørret

1 knsp friskkværnet

sort peber (aktiverer

gurkemejen)

Blend samtlige ingredienser, og drik smoothien – enten før du skal sove eller i stedet for en dessert efter dit aftenmåltid. Smoothien indeholder ananas, bananer, mandler og græskarkerner, der i fællesskab har en god effekt på søvnen og melatonindannelsen. Læs mere på Madforlivet.com.

Smoothie opskrifter

Der er uendelige muligheder på ingredienslisten, når det gælder smoothie. Du kan komme bær og frugt i. Det kan være alt fra frosne jordbær, banan, mango, hindbær, blåbær - ja, faktisk de fleste frugter kan sagtens ryge ned i blenderen. De kan derudover være med til at give din smoothie en sødere smag, samtidig med at du får alle frugtens gode egenskaber. Du kan også kombinere med friske og frosne bær. Friske jordbær i en iskold smoothie på en varm sommerdag er skønt.

Det er også en god ide, at smide grøntsager i din smoothie opskrift. Det kan være spinat, grønkål, avocado og broccoli - samt en håndfuld nødder. Det giver din smoothie mere fylde, gør den mere mættende og booster dig med endnu flere af de gode vitaminer.

Slut af med et produkt som vand, mælk, mandel- eller havredrik, eller noget yoghurt eller skyr, så smoothien bliver mere flydende og meget nemmere at drikke.

Tilsæt også gerne enten isterninger eller brug frosne bær og grøntsager, så smoothien bliver dejlig kold.

Nem at lave

Smoothie er også nemt at lave. Kom bare alle ingredienserne i blenderen og blend indtil din smoothie har den rette konsistens.

Frosne bær og grøntsager kan endda i nogle tilfælde være sundere end de friske, da de kan indeholde flere vitaminer. De frosne bær og grøntsager nedfryses nemlig straks efter høsten, og dermed bremses nedbrydningen af vitaminer.

Grønne smoothies, smoothies til vægttab og smoothies med skyr, spinat, frugt eller grønt. Vi har samlet alle de bedste opskrifter her på siden. Er du mere til juicer, kan du finde gode juice opskrifter her. 

Sunde smoothies

Opskrifterne på sunde smoothies er fra FIT LIVING, ALT for damerne, Hendes Verden, Hjemmet, Boligliv og Eurowoman.