Cordon Bleu: Sådan laver du den franske klassiker
Cordon Bleu er navnet på en kendt kokkeskole i Paris og så er det også navnet på en skøn ret med skinke og ost. Her får du en lækker opskrift på schnitzler Cordon Bleu, som helt basalt er møre kalveschnitzler fyldt med ost og spegeskinke. Det er ikke svært at lave Cordon Bleu – se her, hvordan du gør:
Ingredienser
Det skal du bruge:
- 4 kalveschnitzler
- 4 skiver spegeskinke
- 4 skiver ost
- 1 æg
- ca. 2 dl rasp
- 50 g smør
- salt og friskkværnet peber
Råstegte kartofler:
- 750 g faste kartofler
- 25 g smør
- 2 spsk. olivenolie
- 1 håndfuld persille
Tilbehør & pynt:
- Tilbehør: grøn hjertesalat og dampede grønne bønner
- Pynt: frisk kørvel
Sådan laver du Cordon Bleu:
Schnitzler:
- Bank kødskiverne med håndroden eller en kødhammer.
- Læg en skive skinke og en skive ost på hver. Dyp i sammenpisket æg og derefter i rasp.
- Varm smør på en pande, og brun kødet på begge sider.
- Krydr med salt og peber, og steg videre ved middelvarme (ca. 5 min. på hver side), til osten begynder at smelte.
Råstegte kartofler:
- Skræl kartoflerne, og skær dem i tynde skiver. Steg dem sprøde i smør og olie på begge sider på en slip let-pande.
- Tag kartoflerne af panden, og steg små buketter persille sprøde i fedtstoffet.
- Servér schnitzlerne Cordon Bleu med salat, sprøde kartoffelskiver med stegt persille og grønne bønner, og pynt med kørvel.
Cordon Bleu med kylling
Du kan også lave cordon bleu med kylling – brug den samme opskrift som her, og udskift kalveschnitzlerne med kyllingebryst. I stedet for at banke kyllingebrystet, som du ville gøre med en schnitzel, skal du skære en lomme i kyllingebrystet og putte spegeskinke og ost deri.
Cordon Bleu: Mad for de fine
- Oprindeligt var Cordon Bleu et bredt blåt bånd, der blev båret af medlemmer af den højeste franske adelige orden kaldet ”L’Ordre des Chevaliers du Saint-Esprit”.
- Den blev grundlagt af Henrik III af Frankrig i 1578.
- I dag bruges begrebet Cordon Bleu om mad med høj kulinarisk og håndværksmæssig kvalitet.
Cordon Bleu: Kød med ost og skinke
I Paris findes desuden en kendt kokkeskole med navnet Le Cordon Bleu, der uddanner restaurant-kokke, men som også har kurser og demonstrationer for andre mad-interesserede. Sidst, men ikke mindst, bruges begrebet Cordon Bleu også om kødretter stegt med ost og skinke.