
Lækker gåsesteg: Sådan steger du en gås
Gåsestegen må ikke gå i glemmebogen, for den smager herligt. Juleaften skal mange have and, kalkun eller flæskesteg, men den gode gamle gåsesteg kommer også stadig på julebordet i mange hjem. Se her, hvordan du steger en god gammeldags julegås - få opskriften på den perfekte gåsesteg i ovn her:
Ingredienser
Gåsesteg
1 gås (4 kg)
lidt salt
200 g svesker uden sten
5 æbler skåret i halve æblebåde
lidt vand
1 gulerod i skiver
1 løg i både
lidt salt og peber
Sådan laver du gåsesteg
- Gå gåsen (4 kg) efter for fjerstubbe i skindet.
- Gnid gåsen med salt ind- og udvendigt. Fjern fedtet, som ofte sidder lige ved hullet, inde i gåsen.
- Klip vingespidserne af. Fæstn vingerne med kødnåle ind mod gåsens bryst.
- Fyld gåsen med 200 g svesker uden sten og 5 æbler skåret i halve æblebåde. Luk med kødnåle, og bind evt. lårene sammen med kødtråd.
MERE LYST TIL AND? SÅ SE HER: Langtidsstegt and - Læg gåsen på en rist over en bradepande med ryggen opad. Steg gåsen ca. 3½ time i alt ved 160 grader.
LÆS MERE: Sauce til and, gås, kalkun, flæskesteg og ribbensteg - Brun vingespidser, hals, lever, kråse og hjerte i lidt af det gåsefedt, du fjernede fra gåsen, eller brug olie eller smør.
- Tilsæt vand, 1 gulerod i skiver, 1 løg i både, salt og peber. Kog det ca. 1 time. Si suppen gennem et rent viskestykke over en si. Efter 1½ time hælder du fedtet fra gåsen og vender den, så brystet vender opad. Hæld suppen ved.
SE OGSÅ: 15 skønne opskrifter på lækkert tilbehør til julemaden - Steg gåsen yderligere 1½-2 timer ved 160 gr. Tjek, at gåsen er gennemstegt. Lad gåsen trække ca. 20 min. i den slukkede ovn.
Hvornår er anden, gåsen eller kalkunen gennemstegt?
Tjek, om fjerkræets lår er let at løsne, og om saften, der løber ud, er klar.
Sprød and og gås
Hvis anden eller gåsen ikke er sprød, kan du give den ca. 10 min. ved 225 gr. til sidst.
Stegning i forvejen af and, gås eller kalkun
Hvis du synes, det er helt håbløst at stege and, gås eller kalkun lige op til middagen juleaften eller Mortens aften, kan du i stedet stege den helt færdig om formiddagen. Parter fjerkræet, og læg den i et ovnfast fad. Den skal så tildækkes og opbevares i køleskabet. Varm fjerkræet godt igennem i ovnen, inden den serveres. Den bliver ikke helt så sprød som en nystegt, men tager den værste stress. Saucen kan også laves helt færdig og opbevares i køleskabet. Den skal gennemvarmes inden servering.
Gåsesteg til juleaften
Sådan undgår du, at gåsen bliver tør
Her gælder to tommelfingerregler:
- Fyld fuglen helt op med æbler og svesker, det giver fugtighed under stegningen.
- Beregn stegetiden til 40 min. pr. kg (renset) gås i en 165 grader varm ovn.
SÅDAN SKÆRES EN GÅS UD:
- Læg gåsen med brystet opad.
- Vingespidserne skæres løs i leddene og vrides rundt.
- Lårene og brysterne skal skæres fra skroget. Skær lårene fra ved at skære gennem leddet helt inde ved skroget.
- Del lårene i over- og underlår i leddet. Fjern benet i overlåret, og skær gåsekødet ud i flere mindre stykker. Skær en skive af underlåret med ben, men lad det sidde på.
- Læg et snit langs brystbenet. Brystkødets fileter løsnes langs brystbenet. Læg en brystfilet med skindet opad, og skær det på tværs af kødfibrene i 6-8 skiver.
AND ELLER GÅS?
I mange danske hjem består menuen juleaften af and. Herhjemme spiser vi ca. 7000 tons and om året, og de fleste bliver fortæret juleaften og en måned tidligere til Mortensaften.
Faktisk er det traditionen med at spise fjerkræ Mortensaften, som er blevet videreført til julen. I middelalderen var der oftest gåsesteg på herremændenes juleborde, for gåsen var en del af den afgift – kaldet landgilde – som bønderne skulle betale til herremanden.
Gåsen blev anset for en finere spise end anden – fattigmandsgåsen – som var bøndernes julespise. I dag er and den mest populære julespise, mens flæskestegen også er populær som alternativ eller sammen med anden.
Kilde: Hendes Verden