
Lammekølle med gremolata
Ingredienser
Opskrift på: Ovnstegt lammekølle med gremolata
1 lammekølle
10-15 hele fed hvidløg, uden skal
3-4 kviste rosmarin
salt og friskkværnet peber (helst hvid, alternativ sort peber)
1 finthakket rødløg
2 spsk olivenolie
1 finthakket rød chili uden kerner
3 gulerødder, skåret i små tern
3 stængler bladselleri skåret i små tern
1 stort glas hvidvin
1 ½ dl vand + 1 tsk bouillonpulver
Gremolata
2 store håndfulde bredbladet persille, grofthakket
2 økologiske citroner, fintrevet skal
3 fed hvidløg, finthakket
Sådan laver du lammekølle
1. Forvarm ovnen til 225 grader. Lav 10-15 dybe stik i lammekøllen med en skarp urtekniv, og fyld lommerne med de hele fed hvidløg og rosmarinbladene. Krydr lammekøllen med salt og peber, og læg den i et ildfast fad.
2. Svits løget et par minutter i olien, tilsæt chili, gulerødder og bladselleri, og lad det småsimre 4-5 min. Skru op for varmen, tilsæt hvidvinen, og lad det koge ind et minuts tid. Tilsæt vand og bouillon, kog yderligere et minuts tid, og hæld hele blandingen op i bunden af det ildfaste fad.
3. Sæt fadet i ovnen. Efter 15 minut sættes temperaturen ned til 160 grader, og kødet steger videre i en times tid alt – efter hvor stor køllen er. Den skal ca. have 30 min pr kilo, hvis den er udbenet, og 45 min pr kilo, hvis der er ben i den.
4. Bland persille, citronskal og hvidløg, og servér gremolataen til lammekøllen, så gæsterne selv kan dosere.
Tip:
Alt efter størrelsen på lammekøllen vil der være nok til 6-8 personer eller lækre rester. Skær den i skiver, og server den med resterne af de ovnbagte tomater, pesto og en frisk sprød spidskålssalat til.