SPONSORERET indhold
Ølandsboller med surdej
At bruge surdej er det hele værd, for konsistens og smag rykker op i luksusklassen. Prøv bare disse fantastiske ølandsboller, der smager himmelsk og er dejligt sprøde.
15 stk. |
Total: 18 min
Ingredienser
- 150 g surdej (se boks nederst))
- 3 dl vand
- 1½ tsk. salt
- 150 g fuldkornsølandshvedemel eller anden fuldkornshvedemel
- ca. 350 g ølandshvedemel eller anden hvedemel
Desuden:
- 1 sammenpisket æg til pensling
- 2-3 spsk. sesamfrø eller birkes
Sådan gør du:
- Udrør surdej i vandet, og rør de øvrige ingredienser i.
- Ælt dejen grundigt sammen, til den er smidig. Stil dejen tildækket til hævning et lunt sted ca. 3 timer.
- Form 15 boller af dejen. Lad dem efterhæve ca. 1 time under et rent klæde. Pensl med æg, og drys med sesamfrø.
- Bag bollerne ca. 18 min. ved 225 gr. på midterste ovnribbe.
Sådan laver du surdej:
Trin 1, dag 1:
2½ dl koldt vand
150 g hvedemel
- Rør vand og mel sammen i et stort glas. Dæk med husholdningsfilm, prik et par små huller i plasten.
- Lad det stå 3 dage ved køkkentemperatur.
Trin 2, dag 3:
2½ dl koldt vand
150 g hvedemel
- Bland surdejen med vand og hvedemel. Dæk med husholdningsfilm, prik et par små huller i plasten. Lad blandingen stå 1 dag ved køkkentemperatur. Nu er surdejen klar. Tag halvdelen af surdejen fra (400 g), og kom i et glas. Læg husholdningsfilm over, og stil i køleskabet, så har du en surdej. Følg blot trin 2, næste gang du skal bage.
Tip:
Stil en bradepande (ca. 20x30 cm) ind på ovnristen nederst i ovnen og hæld 2 dl kogende vand i, dampen der dannes, gør bollerne sprøde.