Ølandsboller med surdej
Foto: Tia Borgsmidt Lækre og sprøde ølandsboller.

Ølandsboller med surdej

At bruge surdej er det hele værd, for konsistens og smag rykker op i luksusklassen. Prøv bare disse fantastiske ølandsboller, der smager himmelsk og er dejligt sprøde.

star star star star star
Ikke nok bedømmelser
×

Din Bedømmelse

Tak for din bedømmelse!

printer Print
preparation Total: 18 minutter
plate 15 stk.

  • 150 g surdej (se boks nederst))
  • 3 dl vand
  • 1½ tsk. salt
  • 150 g fuldkornsølandshvedemel eller anden fuldkornshvedemel
  • ca. 350 g ølandshvedemel eller anden hvedemel

Desuden:

  • 1 sammenpisket æg til pensling
  • 2-3 spsk. sesamfrø eller birkes

Sådan gør du:

  1. Udrør surdej i vandet, og rør de øvrige ingredienser i.
  2. Ælt dejen grundigt sammen, til den er smidig. Stil dejen tildækket til hævning et lunt sted ca. 3 timer.
  3. Form 15 boller af dejen. Lad dem efterhæve ca. 1 time under et rent klæde. Pensl med æg, og drys med sesamfrø.
  4. Bag bollerne ca. 18 min. ved 225 gr. på midterste ovnribbe.
star star star star star
Ikke nok bedømmelser
×

Din Bedømmelse

Tak for din bedømmelse!

Sådan laver du surdej:

Trin 1, dag 1:
2½ dl koldt vand
150 g hvedemel

  1. Rør vand og mel sammen i et stort glas. Dæk med husholdningsfilm, prik et par små huller i plasten.
  2. Lad det stå 3 dage ved køkkentemperatur.

Trin 2, dag 3:
2½ dl koldt vand
150 g hvedemel

  1. Bland surdejen med vand og hvedemel. Dæk med husholdningsfilm, prik et par små huller i plasten. Lad blandingen stå 1 dag ved køkkentemperatur. Nu er surdejen klar. Tag halvdelen af surdejen fra (400 g), og kom i et glas. Læg husholdningsfilm over, og stil i køleskabet, så har du en surdej. Følg blot trin 2, næste gang du skal bage.

Tip:

Stil en bradepande (ca. 20x30 cm) ind på ovnristen nederst i ovnen og hæld 2 dl kogende vand i, dampen der dannes, gør bollerne sprøde.

Se, hvad vi ellers skriver om: Surdej, Boller og Bageopskrifter