Engelske påskeboller: Hot cross buns
Foto: Betina Hastoft De fine hot cross buns stammer fra England, hvor de er en fast del af påsketraditionerne.

Engelske påskeboller: Hot cross buns

Hot cross buns er en sød engelsk påsketradition. Det er boller, man typisk spiser langfredag, derfor er der et kryds på hver bolle – som et symbol på korset.

printer Print
clock 35 minutter
plate Ca. 12 stk.

3,5 dl mælk
125 g sukker
50 g smør
50 g gær
500 g hvedemel
1 æg
2 tsk. brunkagekrydderi
2 tsk. stødt kanel
100 g rosiner
1 dl hvedemel
0,5 dl vand

Glasering:
125 g sukker
1 dl vand
2 tsk. gelatinepulver

Sådan bager du hot cross buns

  1. Hæld mælk, sukker og smør i en gryde, og opvarm, til det er lunkent. Opløs gæren i mælkeblandingen.
  2. Hæld mel i en stor bageskål sammen med æg, krydderier og rosiner.
  3. Hæld den lune mælkeblanding over. Ælt, til dejen er glat og smidig.
  4. Sæt dejen til at hæve et lunt sted til dobbelt størrelse i en time.
  5. Del dejen i 12 stykker, og rul dem til boller. Læg dem tæt, så de rører hinanden i en cirkel i en bradepande foret med bagepapir. Lad bollerne hæve yderligere en halv time.
  6. Tænd ovnen på 200 gr. Rør mel og vand til klister. Hæld melklister i en frost- eller sprøjtepose, og luk posen med en knude. Klip et lille hul i hjørnet. Tegn krydser hen over bollerne med melklisteret.
  7. Bag bollerne i 30-35 min. på midterste ovnribbe, til de er gyldne.
  8. Opløs sukker og vand i en gryde ved svag varme. Rør gelatinepulveret med 1 spsk. vand.
  9. Tilsæt gelatinemassen i siruppen. Kog sammen i et minut. Afkøl glasuren. Mens bollerne er varme, pensles de med glasuren, så bliver de helt blanke.

    Tip Er du ikke til den blanke glasur, kan du pensle med et sammenpisket æg. Tag bollerne ud, 5 min. inden de er færdige. Pensl, og bag færdig.
Se, hvad vi ellers skriver om: Påske, Boller, Bagning og Bageopskrifter