tør hovedbund
SPONSORERET indhold

Dette produkt skal du IKKE bruge, hvis du lider af tør hovedbund

Din hovedbund klør og er begyndt at drysse med skællignende, hvide flager. Kan du genkende det, så er din hovedbund højest sandsynligt knastør. Vi har spurgt to eksperter, hvordan man behandler en tør hovedbund – og hvad man ikke skal gøre.

Af:: Julie Bruun Lund Foto: Getty Images.
21. feb. 2022 | Mode | ALT.dk

Det klør i hovedbunden. Måske drysser det endda med små hvide skæl, når du til sidst giver efter for kløen og giver hovedbunden en ordentlig overhaling med fingerspidserne? For du kan ikke lade være med at klø igen.

LÆS OGSÅ: Skæl, fedtet hår og hårtab: Her er førstehjælp til din hovedbund

Resultatet af dit manglende mådehold er dog typisk, at kløen intensiveres. Og en ond cirkel er etableret. For det er nu, huden i hovedbunden begynder at drysse med hvide skællignende flager.

Det er frustrerende og klør.

Men hvorfor får man tør hovedbund? Er tør hovedbund og skæl det samme? Hvordan behandler man en tør hovedbund – og hvad må man absolut ikke gøre, når man har tør hovedbund?

Vi har spurgt to eksperter.

”Du har tør hovedbund, ikke skæl”

Det er faktisk et velkendt fænomen, at hovedbundshuden kan blive tør, når vejret fx skifter. Hovedbundshuden er nemlig præcis lige så påvirkelig, som huden er på resten af kroppen.

”En tør hovedbund kan sammenlignes med tør hud, som vi kender den fra vores hænder, men også andre steder på kroppen,” fastslår Dorte Holk, frisør og indehaver af Holk Intercoiffure i Kolding og uddyber.

Årsagen til tør hovedbund kan fx være hyppig brug af udtørrende produkter, men i høj grad også vejr- og temperaturskift. Man vil derfor typisk opleve at have tør hovedbund i vinterhalvåret, hvor huden i højere grad bliver udsat for skiftevis varme og kolde temperaturer gennem hele dagen.

Grundene til, at man får tør hovedbund, kan være mange, supplerer Lars Skjøth, der er stifter af og ledende forsker hos Hårklinikken.

”Oftest skyldes tør hovedbund ubalance i hovedbundshudens biologiske miljø. Når der opstår ubalance, kan det aktivere en gærsvamp, som hedder pityrosporum ovale eller malassezia, der består af mikroorganismer, og når den bliver mere aktiv, kan det resultere i tør hovedbund, som bl.a. kommer til udtryk ved skæl, irritation og for stor talgproduktion, som gør at håret fedter hurtigere.”

Tør hovedbund er ofte forbundet med kløen og løse hudflager, der drysser, men det er vigtigt, at man ikke forveksler tør hovedbund med skæl.

”Det kan være svært at skelne de to (tør hovedbund og skæl, red.) fra hinanden. Forskellen er dog, at skæl er gullige og mere fedtede og derfor hænger bedre fast i hårstrået, mens skæl fra en tør hovedbund ofte drysser mere og kommer i forbindelse med vejrskift, stress og andre psykiske eller fysiske overbelastninger,” forklarer Dorte Holk.

Lars Skjøth forklarer videre, at der kan være forskellige sværhedsgrader af tør hovedbund, og at det er dét, der kan gøre det så vanskeligt at vurdere, hvad der er hvad. Et godt råd kan derfor være at søge hjælp hos sin læge.

”Der kan være tale om en tilstand, som en menig person ville kalde for tør hovedbund eller skæl, men som i virkeligheden er eksem, psoriasis eller en anden hudlidelse. Hvis de råd der her gives, ikke hjælper efter nogle måneder, kan det være en idé at få en tid hos egen læge, som evt. vil henvise til en hudlæge. For så er der højest sandsynligt ikke ”bare” tale om tør hovedbund.”

Sådan behandler du tør hovedbund

Er der derimod tale om regulær tør hovedbund, er rådene mere lige til.

”En tør hovedbund skal først og fremmest behandles med omhu. Det kan fx være ved at vaske håret med en mild shampoo. Samtidig kan man med fordel bruge fingrespidserne, når man vasker håret, for at aktivere blodcirkulationen eller alternativt en hovedbundsbørste, der er fremstillet til formålet: at nå til bunds,” siger Dorte Holk.

Din shampoo må altså ikke være alt for krads, så den stripper huden for fugt. Men omvendt må den heller ikke være for nærende og fugtgivende, fortæller Lars Skjøth.

”Faktisk kan hovedbundens miljø ofte være for fugtigt, og det kan give anledning til for store forekomster af gærsvamp, som resulterer i svamp og/eller inflammation i hovedbunden, og det medfører oftest gener som kløe, skæl mv. En tør hovedbund skal derfor ikke tilføres fugt, snarere tværtimod kan det være det modsatte, der skal ske; vi skal have fugtniveauet sænket,” siger Lars Skjøth og tilføjer.

”Vælg en shampoo, der respekterer hovedbundens pH-balance – altså en shampoo med en pH-værdi tæt på 5,5 og en kort ingrediensliste. Det er en god tommelfingerregel.”

”Og vask så dit hår som var du skaldet: gnub godt til mod hovedbunden og brug gerne et minut eller to på hårvasken. Og vask det gerne dagligt eller hver anden dag. Myten om at begrænse hårvask, fordi det er godt for håret, er ikke sandt,” fastslår Lars Skjøth og fortsætter.

”Hvis du vasker dit hår hver anden dag, så vask det gerne med shampoo to gange, lige efter hinanden – især hvis du har tendens til, at håret fedter lidt.”

Noget andet, der er vigtigt – foruden at vaske håret og hovedbunden grundigt – er ikke at sætte sit hår op i fx en knold, før det er helt tørt. Med dobbeltstreg under helt.

Det samme gælder brugen af hue og kasket, der på samme måde som opsat hår, vil indkapsle fugten og dermed bidrage til et usundt miljø i hovedbunden, hvor svamp og bakterier “trives for godt”, forklarer Lars Skjøth, der desuden slår et slag for, at enhver hårvask bør starte med en grundig, men forsigtig, børstning af håret og i særdeleshed hovedbunden.

”Børst hovedbunden forsigtigt, men kun umiddelbart før hårvask, da det kan løsne skællag, som består af døde hudceller, fedtstoffer og mikroorganismer, og de vil være nemmere at vaske af,” slutter Lars Skjøth.