Kom i form: Sådan får du en sjovere og mere sikker skiferie
SPONSORERET indhold

Kom i form: Sådan får du en sjovere og mere sikker skiferie

Træningsekspert Marina Aagaard tipper os til en sjovere og mere sikker skiferie. Og du kan med fordel allerede arbejde på skiformen nu.

Af:: Susanne Knutzen Foto: Privat
13. jan. 2015 | Sundhed | Fit living

Er du også vild med at stå på ski, og så småt begyndt at planlægge og booke næste års skiferie? Der er omkring 400.000 danskere, som forventes at tage skiene på nakken og rejse nordpå eller mod sydligere himmelstrøg for at få en ferie i sneen. Men vidste du, at danskerne har nordisk rekord i skiskader, der ret pludseligt kan sætte en stopper for en god ferie.

Træningsekspert Marina Aagaard, der er ivrig skiløber og forfatter til bogen Ski Fitness, peger på, at de mange skader kan skyldes, at vi ikke er særligt gode til at gøre os klar til en skiferie. Og det underbygges af en spørgeskemaundersøgelse om danskernes vinterrejsevaner foretaget af SalzburgerLand i Østrig i samarbejde med Analyse Danmark. Den viste, at hele 64 procent af de danske skientusiaster intet gør for at blive klar til skiferien. 

"De fleste tænker ikke over, at skiløb er en sport, der kræver både styrke, stabilitet og balance. Alligevel går mange danske skiløbere direkte fra en ret inaktiv hverdag til mange timer på ski hver dag. Og så bilder vi os ind, at det med skader sker ikke for mig, det er noget, der sker for de andre, så motivationen til forberedelse er minimal, forklarer Marina Aagaard.

Hvert eneste år får mange danskere kun en enkelt dag eller to på ski, før uheldet rammer. Uheldene kan skyldes manglende kontrol over kroppen og skiene, uopmærksomhed eller dumdristighed, men uanset årsagen er det ærgerligt, for det er så nemt at undgå, fortæller Marina Aagaard.
Her får du hendes tips, som kan være med til at sikre, at du reducerer risikoen for skader og i stedet fordobler chancen for at få en meget sjovere skiferie.

TRE TIPS FØR SKILØBET

1. Gør kroppen skiklar. Start helst 2-3 måneder i forvejen, men selv et par ugers træning kan gøre en forskel, så kom bare i gang. Selve skitræningen kan klares med 10-20 minutters hjemmetræning tre gange om ugen. Gerne mere end det, hvis dit ambitionsniveau er højt. Og selv mindre end det er bedre end ingenting. Selv ganske få benbøjninger og balanceøvelser kan mindske slem ømhed og forbedre skiløbet markant.

Her er et godt træningsprogram før skiferien.

Find flere programmer på flere niveauer på Marinaaagaardblog.com.

2. Få skiundervisning. Både begyndere og øvede kan blive bedre. Der sker meget nyt inden for skiløb og udvikling af ski, så det, du lærte for nogle år siden, kan være passé. Gå på skiskole eller tag nogle timer med en skilærer. Det forbedrer skiløbet, så det bliver sikrere og sjovere.

3. Få indstillet skienes bindinger rigtigt. Bindinger skal indstilles, så de passer til kropsvægt, skitype og skiløb. Få hjælp af en skilærer eller i skibutikken.

TRE TIPS TIL SKILØBET

1. Varm op. Når du har siddet eller stået og frosset i en skilift i 10-20 minutter, så musklerne er helt stive, er du slet ikke klar til dagens første løb ned ad pisten. Det gælder om at forberede musklerne, så du undgår at skade dig selv og andre. Du får gang i blodgennemstrømningen, der leverer ilt til musklerne og fart i nerveimpulserne ved at lave lette aktiviteter for de store muskler, fx benbøjninger, bensving (uden ski), sakse- og skøjtebevægelser og lignende.

2. Vær opmærksom og agtpågivende. Ligesom på landevejen er det ikke bare dig selv, men især også de andre 'entusiaster', som du skal holde øje med. Så kig fremad og til siderne og undgå potentielt farlige situationer. Løb på midten af pisten og i en regulær, forudsigelig bane. Undgå pludselige sving, som bringer dig selv og andre i fare. Vær koncentreret fra start til slut. Også ved liftstationerne, hvor der tit sker uheld.

3. Vær ædru. Adskillige danskere, som har begået den fejl at blande alkohol og skiløb, er kommet alvorligt til skade og har fx fået revet knæets korsbånd over, hvilket kan være smertefuldt og invaliderende i både dagligdag, idrætsaktiviteter og fremtidigt skiløb. After skiing betyder efter ski og ikke før eller under ski.

SE OGSÅ: 10 øvelser: Kom i form til skiferien

SE OGSÅ: 12 råd, der sætter fut i din forbrænding

SE OGSÅ: 5 øvelser: Flotte lår og fast bagdel