Det mener eksperterne om boostkuren

Foto: Getty Fup eller fidus?

Det mener eksperterne om boostkuren

Frk. Skrumps boostkur er ikke så ligetil, som den lægger op til, hvis du spørger læge Jens Meldgaard Bruun og professor Lotte Holm. Den kræver masser af planlægning og endnu mere rygrad på boostdagene, hvor du kun må spise 800 kalorier. Til gengæld er de enige om, at måden at sammensætte kosten på, og at viljen til forandring er vigtig for succes. Her dykker de ned i ni af kurens påstande.

Kuren påstår at …

 

1. Boostkuren er enkel

LH: “Jeg synes ikke, det er en enkel kur, tværtimod er den uendelig kompliceret. Den kræver planlægning og en overvågning af dine dage, og du er nødt til at have planen ved hånden for at huske principperne. De ting, du skal gøre, er sikkert ikke besværlige, men kompleksiteten af at veksle mellem et forskelligt energiindtag på forskellige dage, er ikke så enkelt. Det er det heller ikke at spise kun 800 kalorier på dage, hvor du skal være på dupperne.”

JMB: “Det kræver planlægning og en strategi at kunne leve sådan, særligt hvis du er en del af en familie, men planlægger du det godt, kan det godt lade sig gøre. Fremgangsmåden er enkel, men det er også en hård kur. 800 kalorier på en boostdag er ikke ret meget. Det er halvdelen af behovet for en kvinde i 30’erne, som vejer omkring 60 kilo og er 170 centimeter høj. Kuren vil helt sikkert give et vægttab, men du kan formentlig kun holde kuren i kort tid. Og så har kuren den svaghed, at den ikke tager højde for dit køn, din vægt, højde og alder. En høj, tung kvinde vil have et større kaloriebehov end en lille og spinkel, og jo længere væk, du kommer fra dit kaloriebehov, jo sværere er det at følge kuren.”

Læs også: Vi tester boostkuren: "Jeg føler slet ikke, at jeg er på kur"

2. Viljen til forandring skal være der for at tabe dig

LH: “Det tror jeg er rigtigt, særligt når du skal køre et så stramt designet forløb som boostkuren. Du skal være meget besluttet på, at det er det, du vil, for begynder du først at slække på det, så går det i opløsning.”

3. Grove kulhydrater, protein og sunde fedtstoffer er kernen i en god kur

JMB: “Ja, det er dybest set kernen i enhver sund diæt. Kurens fokus på, at dens sammensætning af mad sikrer en optimal blodsukkerbalance, betyder dog ikke så meget for den almindelige dansker med en normal sukkeromsætning. Den sammensætning af mad giver en stabil mæthedsfornemmelse, men det har ikke noget med blodsukkerbalancen at gøre, da sukkeret ikke gør dig sulten.”

4. Din forbrænding falder, hvis du spiser få kalorier hver dag

JMB: “Ja. Overordnet er det sådan, at hvis du spiser mindre, så tænker kroppen, at den skal holde på energien, fordi den gerne vil forsvare din kropsvægt, og derfor sætter kroppen forbrændingen ned. Alle vægttab giver derfor en reduktion i forbrændingen.”

5. Du booster forbrændingen ved at skifte mellem få og lidt flere kalorier pr. dag

JMB: “Nej. Dit basalstofskifte, som er den forbrænding, du har, når du er totalt afslappet psykisk og fysisk, er primært bundet op på dit køn, din alder og vægt. Derfor ændrer den sig også, hvis du taber dig, men ikke i forhold til, om du skifter mellem få eller flere kalorier pr. dag. Det er derimod dit samlede vægttab, der påvirker din forbrænding – som sagt ikke få eller lidt flere kalorier.”

6. Alt eller intet-filosofien virker ikke i kurøjemed

LH: “Jeg tror, det er individuelt, hvordan folk har det. Jeg opfatter ikke boostkuren som en livsstilsomlægning, men som et turboforløb, hvor du får et stort vægttab på kort tid, og i sådan et forløb er det individuelt, om du trives bedst med et totalt forbud af for eksempel søde sager, eller om du har det bedst med at kunne styre det selv. På langt sigt er jeg dog enig i, at det ikke duer med alt eller intet. Det er umuligt at leve med totale forbud for evigt.”

7. Får din krop ikke nok hvile, taber du dig ikke optimalt

JMB: “Både og. Der er ingen tvivl om, at en ordentlig nattesøvn er vigtig for at have et kropsligt velbefindende, men det er ikke søvnen i sig selv, der bestemmer din forbrænding. Din basale forbrænding kører, som den nu kører, Det, der sker, når du ikke sover særlig meget, er, at du ofte snacker langt mere og generelt lever mere usundt, og derfor taber du dig mindre.”

Læs også: Bodyshamer du dig selv?

8. Sunde fedtstoffer optimerer et vægttab på maven

JMB: “Det er ikke korrekt. Godt nok reducerer vi fedtmassen efter et bestemt mønster, og fedtet mellem tarmene, som er det, der sætter sig som en topmave, er det, du forbrænder først. Derefter kommer brystfedt og lårfedt. Så ja, der er et hierarki i fedtforbrændingen, men det har de sunde fedtstoffer ikke nogen påvirkning på.”

9. Du motiverer dig selv med ros

LH: “Rosen er ikke nok i sig selv til at skabe motivation nok til at overholde en kur og opnå et vægttab, men det er ofte sådan, at mange, der er kede af deres vægt, pisker sig selv og synes, at de er for dumme eller udisciplinerede. De vil have godt at bekæmpe sådan et selvhad. Du kommer langt længere ved at tale pænt til dig selv.”

Frk. skrump - 10 ugers boostkur

Boost kroppen, og smid kiloene. Ideen bag Frk. Skrumps 10 ugers boostkur er, at du skal veksle dit ugentlige energiindtag, så du motiverer din krop til at holde fedtforbrændingen i højt gear. Det gør du ved at veksle mellem dage med få kalorier og dage med moderate mængder kalorier, så du skifter mellem såkaldte basisdage og boostdage.

Ugen bliver tilrettelagt med to basisdage, fire boostdage og en enkelt fridag. Du bestemmer selv rækkefølgen. Sådan planlægger du i fire uger efterfulgt af en hel uge med basiskost, hvorefter du kører samme forløb én gang til. I løbet af de første fire uger, lover kuren, at du taber dig mellem fire til otte kilo, mens vægttabet lyder på mellem to til fire kilo i løbet af uge seks til ni. Kalorieindtaget på basisdagene er 1.400 kalorier, mens det på boostdagene ligger på 800 kalorier.

Måltiderne sammensættes af grove kulhydrater, protein og sunde fedtstoffer, da det gør dig optimalt mæt og holder blodsukkerbalancen stabil. Inden du går i gang med kuren, skal du teste dig selv med en række spørgsmål for at sikre, at du både motivationsmæssigt, men også rent mentalt og overskudsmæssigt er helt klar til at begynde.

Bog af Majbritt Louring Engell og Alice Apel Hartvig 

Boostkurens principper

Det skal du spise:

Grove kulhydrater, fordi de hæmmer dit vægttab. Gå efter rugbrød, fuldkornspasta, bælgfrugter og grove grøntsager som kål, broccoli og spinat.
Protein, fordi de mætter og løfter din forbrænding. Gå efter kød, fjerkræ, skyr, æg, fisk, skaldyr og ost. Sunde fedtstoffer, fordi de gør dig hjertesund og i følge kuren også giver vægttab på maven. Gå efter monoumættet fedt, du blandt andet finder i olivenolie, rapsolie og chiafrø og omega-3-fedtsyrer, du finder i fede fisk, hørfrøolie, rapsolie og chiafrø. På din fridag spiser du, hvad du har lyst til – dog gerne efter principperne for basisdagene.

Sådan skal du træne:

Lav 6-20 minutters multitræning hver dag, der sikrer, at du får pulsen op, og at du får brugt dine muskler. Multitræningen fokuserer på balance, bevægelighed, styrke og udstrækning. Bogen indeholder øvelser, du kan tage udgangspunkt i. Sørg derudover for at dyrke hverdagsmotion.

Så meget søvn, skal du have:

Sørg for at få mellem seks til otte timers uafbrudt søvn pr. nat, og gerne mellem cirka klokken 22 og 08. En optimal søvn er lig med et optimalt vægttab.

Om eksperterne

Jens Meldgaard Bruun (JMB) er professor og tilknyttet Institut for klinisk medicin på Aarhus Universitet og Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet. Han arbejder særligt med kliniske og forskningsmæssige problemstillinger omkring ernæring, overvægt og fedme.

Lotte Holm (LH) er professor i fødevaresociologi ved Københavns Universitet og forsker i sociale og kulturelle aspekter af mad, herunder menneskers forhold til måltider, sundhed og krop i et hverdagsperspektiv.

Se, hvad vi ellers skriver om: Slankekur, Vægttab og Tab dig hurtigt